window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-164823345-1');
Hulpwijzer2021-02-01T10:39:26+01:00
Home/Hulpwijzer

Als je door een ziekte, ongeval of beperking niet meer kunt werken of veel minder, kan dat behoorlijke gevolgen hebben. Logisch dat je dan met allerlei vragen zit over je thuissituatie, werk en geldzaken. Op Samen Veerkrachtig vind je mensen die dit eerder hebben meegemaakt of die in dezelfde situatie als jij zitten. In Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden. Zo komen we samen tot nuttige informatie, tips of een slimme aanpak. Je kan je vraag ook stellen aan een ErvaringsDeskundige, een ED. Ook jouw ervaring kan een ander helpen. Deel deze gerust in het forum

Thuis

Door mijn ziekte of beperking kan ik mijn werk niet meer doen zoals ik gewend ben en zoals anderen van mij verwachten.

Hoe maak ik een dagindeling?2020-11-12T08:42:39+01:00

Hoe maak je een dagindeling, als je ineens niet meer in staat bent om te werken? We geven je praktische tips om structuur mee aan te brengen in je dag.

Als je ziek bent, heb je misschien minder energie. Je wil misschien wel iets ondernemen, maar het lukt niet altijd. Dan is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. (meer…)

Kan ik op vakantie als ik ziek of arbeidsongeschikt ben?2020-09-11T11:32:30+02:00

Ook wanneer je langdurig ziek of arbeidsongeschikt bent, kun je natuurlijk de behoefte hebben om er even tussenuit te gaan. Ga je op vakantie? Dan moet je dat in ieder geval kenbaar maken. Bij wie? Dat hangt af van jouw situatie.

Er is namelijk een aantal zaken om rekening mee te houden. Je wil geen stress voor- of achteraf hebben. Er wordt in basis van je verwacht dat je meewerkt aan je eigen herstel, zodat je op termijn weer kunt re-integreren. Er even tussenuit gaan en een nieuwe omgeving leren kennen kan daar soms bij helpen.

(meer…)

Wanneer wordt de diagnose burn-out vastgesteld?2020-09-11T11:31:44+02:00

Wanneer de diagnose ‘burn-out’ wordt vastgesteld, vallen een hoop stukjes op zijn plek. Je weet immers al lang dat je je niet goed voelt. De diagnose voelt op zo’n moment voor de één verwarrend en voor de andere juist als een opluchting. Eindelijk kun je een naam geven aan je gevoel. (meer…)

Werk

Als je plotseling ziek thuis komt te zitten, staat je leven op z’n kop. Er komen allerlei vragen en problemen op je af, zoals:

Hoe bereid ik me voor op de WIA-keuring door het UWV?2020-09-11T11:41:41+02:00

Het UWV nodigt je per brief uit voor de WIA-keuring. Hoe bereid je je hierop voor? (meer…)

Hoe berekent UWV mijn arbeidsongeschiktheids percentage?2020-09-11T11:41:26+02:00

Als je arbeidsongeschikt wordt, kun je soms nog wel voor een deel werken. UWV kan bepalen dat je naast je uitkering nog werk kan doen. Dat betekent dat je dus ook nog zelf loon kan verdienen. Daarbij kun je denken aan een aangepaste versie van je eigen werk, ander werk binnen je bedrijf of een baan ergens anders. (meer…)

Hoe vind je passend werk bij een andere werkgever?2020-09-11T11:41:53+02:00

Je gaat op zoek naar passend werk bij een andere werkgever en zoekt een functie die past bij jouw beperking. Maar hoe doe je dat?

Het kan best lastig zijn om na lange tijd weer op zoek te gaan naar een baan, zeker als je op zoek gaat in een andere branche of functie dan je gewend bent. Je vraagt je misschien af; wat zou ik kunnen doen? Welke functies passen nu bij mij? Kan een nieuwe werkgever rekening houden met mijn beperking? Waar moet ik beginnen? We helpen je met praktische tips. (meer…)

Geldzaken

Weten hoe je er op dit moment financieel voor staat en wat je in de toekomst kunt verwachten, maakt het mogelijk om vooruit te denken. Dat helpt je geldproblemen te voorkomen.

Kan ik een hypotheek afsluiten met een uitkering bij arbeidsongeschiktheid?2020-09-11T11:40:10+02:00

Is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je arbeidsongeschikt bent? Kun je een huis kopen als je een uitkering uit de ziektewet ontvangt? Of kun je een hypotheek oversluiten met een WGA- of IVA-uitkering? De mogelijkheden hangen af van je situatie en de soort uitkering die je ontvangt. Met een uitkering is het moeilijker om een hypotheek te krijgen dan wanneer je in loondienst bent bij een werkgever. (meer…)

Inkomen gedaald? De woonkostentoeslag kán een oplossing zijn2020-09-11T11:40:00+02:00

Door arbeidsongeschiktheid kan je inkomen onverwacht sterk dalen. Soms zelfs zo sterk, dat de woonlasten in verhouding te hoog worden. De woonkostentoeslag kan in dit geval een tijdelijke uitkomst bieden. (meer…)

De WIA uitgelegd; welke WIA-uitkeringen zijn er?2020-09-11T11:39:45+02:00

WIA staat voor ‘Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen’ en valt uiteen in meerdere regelingen. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Begrijpelijk, want de regels zijn uitgebreid. We leggen de verschillende regelingen zo simpel mogelijk uit. (meer…)

Ga naar de bovenkant