Je hebt binnenkort een gesprek met het UWV over de WIA-beoordeling. Mag je iemand meenemen naar dat gesprek?
Het gesprek met de verzekeringsarts of arbeidsdeskundige is een belangrijk moment tijdens de WIA-beoordeling. De verzekeringsarts of arbeidsdeskundige bepaalt (mede) wat je arbeidsongeschiktheidspercentage wordt en of je een WIA-uitkering krijgt.
Dan is het wellicht fijn als je er niet alleen voor staat. En daarom is een veel gestelde vraag: mag ik iemand meenemen? Het antwoord is: ja, dit mag.
Waarom zou je iemand meenemen?
Iemand meenemen, dat voelt misschien prettiger. Een ander kan jou steunen en jouw verhaal aanvullen als dat nodig is.
Soms vergeet je wellicht om bepaalde zaken te benoemen of ben je zelf al gewend aan een beperking, zodat sommige bijzonderheden jou al niet meer opvallen (maar iemand anders wel).
Ook kunnen anderen aangeven hoe ze jouw gezondheidssituatie in het dagelijks leven ervaren.
Een ander onthoudt bovendien vaak andere dingen uit een gesprek en kan eventueel aantekeningen maken tijdens het gesprek, terwijl jij met de arts in gesprek bent. Je kunt het dan ook het gesprek nog eens rustig met elkaar nabespreken.
Kortom: twee weten meer dan één. Samen kunnen jullie na afloop kijken of alle gezondheidsklachten die benoemd zijn ook in het rapport van de verzekeringsarts zijn genoemd.
Wie mag je meenemen naar het UWV?
Dit mag je zelf weten. Denk bijvoorbeeld aan je partner, een vriend(in) of (als je het zakelijk bekijkt) misschien iemand van de vakbond of die inhoudelijk verstand van zaken heeft. Het UWV stelt hier geen eisen aan.
Wel vragen ze de begeleider om zich te legitimeren.
En mag je meerdere personen meenemen?
Een goede vraag op ons forum: mag je ook meerdere mensen meenemen naar een gesprek?
We hebben deze vraag gesteld aan het UWV en die geeft aan dat hier geen algemeen beleid voor is. Het UWV adviseert je om van tevoren even met het UWV te bellen, zodat bekeken kan worden wat het beleid is op de locatie waar jij je afspraak hebt staan.
En mag je het gesprek ook opnemen?
Het is toegestaan om het gesprek op te nemen, als je dit maar vooraf kenbaar maakt. Je mag het gesprek niet publiceren, dus de opname is voor eigen gebruik. Bovendien moeten alle aanwezigen akkoord zijn met de opname. Vraag dus vooraf of alle aanwezigen akkoord zijn met jouw opname.
Het voordeel van een gespreksopname is dat je het nog eens rustig kunt beluisteren. Mochten er in het rapport van de arts of arbeidsdeskundige uiteindelijk zaken ontbreken, dan kun je de opname mogelijk gebruiken voor eventueel bezwaar.
Wie mag ik meenemen naar het UWV?
Achmed El Hajjaj
Voorheen chef tekenkamer. Organiseert nu outdoor evenementen bij de scouting.
ED helpt je op weg!
Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.