Hoe maak je een dagindeling, als je ineens niet meer in staat bent om te werken? We geven je praktische tips om structuur mee aan te brengen in je dag.

Als je ziek bent, heb je misschien minder energie. Je wil misschien wel iets ondernemen, maar het lukt niet altijd. Dan is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren.

Een dagindeling geeft je structuur en houvast. Houd alleen wel rekening met de rust die je nodig hebt en neem daar de tijd voor. Als je op bepaalde momenten van de dag meer energie hebt, dan kun je op die momenten wellicht activiteiten inplannen.

Tips van een ervaringsdeskundige
  • Voor veel mensen is het belangrijk om genoeg te slapen. Je lichaam herstelt zich als je slaapt en bereidt zich optimaal voor op de komende dag. Probeer daarom op vaste tijden naar bed te gaan, want met een goed slaapritme voel je je vaak energieker.
  • Probeer een dagelijkse structuur aan de houden. Dit doe je (bijvoorbeeld) door elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan en te beginnen met een goed ontbijt. Dit zorgt voor energie en brengt je lichaam op gang.
  • Luister goed naar je lichaam. Probeer niet het maximale van je energie te vragen, maar doe net iets rustiger aan. Dan houd je je energielevel gedurende de dag mogelijk beter op pijl en ga je niet over je eigen grenzen heen.
  • Verdeel je energie goed over de dag. Maak een planning en zorg dat je balans houdt tussen activiteiten en rust. Heb je ’s ochtends de meeste energie? Stem daar dan je activiteiten op af. Heb je een drukke dag voor de boeg? Zorg dat je daarna genoeg tijd vrijmaakt om bij te komen.
  • Kijk eens of er mogelijkheden zijn om hulpmiddelen te gebruiken. Bijvoorbeeld een rolstoel, rugkussen of wandelstok. Vraag bij de gemeente (afdeling WMO) hoe zij jou kunnen helpen.
  • Maak elke dag tijd voor ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan muziek luisteren, een boek lezen of Het is goed om je lichaam en geest tijdens de dag rust te geven.
  • Probeer in beweging te blijven. Door dagelijks je lichaam in te spannen, krijg je energie. Dit bevordert je nachtrust. Dit hoeft geen intensieve activiteit te zijn. Een ommetje lopen of een stukje fietsen kan al genoeg zijn.

Voel goed aan wat je kan en accepteer dat. Als het een dagje wat minder lukt, is het ook niet erg. Morgen is er weer een nieuwe dag.

Het UWV kan vragen naar jouw dagindeling

Het UWV vraagt tijdens de WIA-beoordeling mogelijk ook naar jouw dagindeling. Een beschrijving van jouw dagritme kan de verzekeringsarts een beeld geven van jouw beperkingen en mogelijkheden.

Wie kan mij helpen?
  • De ervaringsdeskundigen (ED) van Samen Veerkrachtig hebben zelf meegemaakt hoe het is om langdurig ziek te zijn. Ze geven je graag praktische tips en informatie.

  • Samen Veerkrachtig organiseert regelmatig Koffietafels in verschillende regio’s. Daar kun je mensen ontmoeten die in een vergelijkbare situatie zitten en is het mogelijk om ervaringen uit te wisselen. Tijdens een Koffietafel delen de aanwezigen ervaring en geven elkaar advies uit eigen ervaring. Er is altijd minimaal één ervaringsdeskundige (ED) van Samen Veerkrachtig aanwezig bij een Koffietafel.

  • Voor verschillende doelgroepen bestaan er verschillende patiënten- en lotgenotenverenigingen. Het kan prettig zijn om te praten met mensen die eenzelfde ziekte of beperking hebben. De meeste zijn via internet gemakkelijk te vinden. Zoek bijvoorbeeld op patientenvereniging.startpagina.nl de naam van je ziekte of beperking.

Willem Verhoeven
Voorheen lasser en bankwerker. Helpt nu leerlingen.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.

Meest besproken op het forum