Als je langere tijd ziek thuis bent, moeten jij en je werkgever volgens de wet een plan maken voor je terugkeer naar werk. Voor zo’n re-integratieplan schakelen werkgevers vaak een bedrijfsarts in. Dat is een arts die zich heeft gespecialiseerd in arbeid en gezondheid.

De bedrijfsarts nodigt je een uit voor een gesprek. Je bent verplicht om te komen, tenzij je dat niet kan vanwege je klachten. In overleg kan de bedrijfsarts dan op huisbezoek komen. Er hangt veel af van dit gesprek, daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereidt.

Tips voor je voorbereiding van het gesprek met de bedrijfsarts

Wat kan ik verwachten van het gesprek met de bedrijfsarts?

De voorbereiding:
  • Neem een overzicht van je medicijnen en medische behandelingen mee en ook een brief van je huisarts of specialist over wat er met je aan de hand is.
  • Je mag een vertrouwd iemand meenemen, bijvoorbeeld een familielid of goede vriend(in). Bedenk met hem of haar welke vragen je kunt verwachten en oefen met antwoorden.
  • Schrijf vragen op die je zelf aan de bedrijfsarts wilt stellen, bijvoorbeeld wat je werkgever na afloop te horen krijgt.
Het gesprek:
  • Je mag het gesprek voor jezelf opnemen als geheugensteuntje. Geef dat wel meteen aan het begin aan.
  • De vragen van de bedrijfsarts gaan over wat je wél kan. Leg duidelijk uit wat voor jou mogelijk is en wat je daarvoor nodig hebt, bijvoorbeeld een rustige werkplek. Vertel ook waar je grenzen liggen, bijvoorbeeld maximaal 2 uur per dag werken.
  • Houd je antwoorden zo feitelijk mogelijk: je kunt bijvoorbeeld vertellen hoe een goede of slechte dag voor jou eruitziet, of hoe lang je moet rusten na een inspanning.
  • Benoem de situatie zoals hij is. Je flinker voordoen helpt niet, je klachten erger voorstellen ook niet.
En daarna:
  • De bedrijfsarts mag niet zonder jouw toestemming met je werkgever praten over je ziekte. Je werkgever krijgt wel een rapportage over het verloop van je re-integratie.
  • Misschien wil de bedrijfsarts meer informatie vragen aan je (huis)arts. Dat mag alleen na een getekende machtiging.
  • Als de bedrijfsarts zegt dat je kunt werken, maar jij vindt van niet, kun je bezwaar maken. Leg in een brief aan je werkgever en de bedrijfsarts uit waarom je het oneens bent met de beslissing. Je kunt de bedrijfsarts ook vragen contact op te nemen met je huisarts of specialist. Blijft het advies onveranderd, dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Dat kost 100 euro.

Wie kan mij helpen?

  • Een familielid of goede vriend(in) kan je helpen het gesprek voor te bereiden en meegaan.
  • Je huisarts of specialist kunnen een brief meegeven voor de bedrijfsarts of na het gesprek uitleg geven aan de bedrijfsarts over je situatie.
  • Het UWV kan een deskundigenoordeel opstellen als je het oneens bent met het oordeel van de bedrijfsarts.

Achmed El Hajjaj
Voorheen chef tekenkamer. Organiseert nu outdoor evenementen bij de scouting.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.