Met een proefplaatsing kun je vanuit jouw uitkeringssituatie werk verrichten bij een nieuwe werkgever, zonder loon en met behoud van je uitkering. Zo kunnen jullie beiden onderzoeken of de functie passend is bij jouw situatie. De werkgever moet daarbij de intentie hebben om je na de proefplaatsing een contract aan te bieden van minimaal 6 maanden. Een proefplaatsing kan een goede manier zijn om te re-integreren in een nieuwe functie en bij een nieuwe werkgever.

Als je langere tijd niet hebt gewerkt door ziekte of een beperking, is het vaak weer wennen om deel te nemen aan het arbeidsproces. Je gaat op zoek naar een nieuwe passende functie. Misschien bij een nieuwe werkgever, misschien wel in een andere branche.

Het kan dan zowel voor jou als de nieuwe werkgever prettig zijn om te beginnen met een proefplaatsing. Zo kunnen jullie beiden wennen aan de nieuwe situatie.

Wat houdt een proefplaatsing in?

Bij een proefplaatsing ga je aan het werk bij een nieuwe werkgever en met behoud van je uitkering. Deze regeling is bedoeld voor mensen met een WAO, WIA, WAZ, wajong, Ziektewet- of WW-uitkering die moeilijk (passend) werk vinden.

Je kunt niet zomaar op een proefplaatsing beginnen. Het UWV of de eigen risicodrager (ex-werkgever of verzekeraar) moet daarvoor toestemming geven. Vraag dus eerst om toestemming. Daarna weet je waar je aan toe bent en kun je aan de slag. Op de website van het UWV vind je meer informatie over proefplaatsingen.

Heb je akkoord van het UWV nodig voor een proefplaatsing?

Een proefplaatsing duurt in de regel twee maanden. In bijzondere situaties kan de duur van twee maanden worden verlengd.

Tijdens de proefplaatsing

Gedurende de proefplaatsing bekijken jullie of de functie passend is. Kun je de werkzaamheden uitoefenen? Is het aantal uren passend? Is de werkplek goed ingericht of zijn er aanpassingen nodig? Als er aanpassingen nodig zijn dan kun je dat tijdens de proefperiode ontdekken.

Als je na de proefperiode krijgt een contract krijgt aangeboden, dan kan daarin rekening gehouden worden met deze aanpassingen. Bijvoorbeeld dat je minder of meer uren gaat werken dan in eerste instantie was voorgesteld. Of dat je werkzaamheden toch iets anders worden.

Blijkt het werk helemaal niet te bevallen? Dan kun jij of de werkgever de proefplaatsing stopzetten. De werkzaamheden worden beëindigd en jij valt terug op de uitkering die je in de tussentijd nog kreeg.

Verlenging van de proefplaatsing

In bijzondere gevallen kan er verlenging worden aangevraagd bij het UWV.

Dit verzoek moet eerst worden goedgekeurd door het UWV. Bijvoorbeeld doordat je binnen de proefplaatsing een periode ziek bent geweest of slechts beperkt aanwezig kon zijn (waardoor jullie mogelijk onvoldoende konden beoordelen of het werk passend is). Het UWV zal dan beoordelen met welke periode de proefplaatsing mag worden verlengd.

Na de proefplaatsing

Na een geslaagde proefplaatsing biedt de werkgever een arbeidsovereenkomst aan met een minimale duur van zes maanden. Het contract is voor de (aangepaste) functie en de afgesproken uren. Jullie weten door de ervaring dat je de functie kunt uitvoeren. Een contract na een proefplaatsing is altijd zonder proeftijd. Immers: die proefperiode heb je al gehad.

Zitten er ook nadelen aan een proefplaatsing?

Een proefplaatsing heeft veel voordelen. Maar zijn er ook nadelen? Het simpele antwoord: nee, we kunnen geen nadelen bedenken.

Moet ik een proefplaatsing accepteren?

Als je een baan aangeboden krijgt is dat natuurlijk geweldig! De vraag is vooral of het passend is bij jouw gezondheidssituatie. Je kunt met de nieuwe werkgever de mogelijkheden om in dienst te treden overleggen.

Je bent in ieder geval verplicht om deel te nemen aan re-integratie vanuit de WIA of WAO. Een re-integratiecoach kan je daarbij ondersteunen en adviseren. Bijvoorbeeld bij de gesprekken met de werkgever over de arbeidsvoorwaarden en de wijze waarop je gaat starten.

Wie kan mij helpen?

Het kan soms enorm helpen om over je problemen te praten met vrienden en familie, of om ervaringen uit te wisselen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt.

  • Een jobcoach
  • Het UWV of jouw (voormalige) werkgever.
  • De forumleden van Samen Veerkrachtig.

Achmed El Hajjaj
Voorheen chef tekenkamer. Organiseert nu outdoor evenementen bij de scouting.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.

Meest besproken op het forum