Oneens met de verzekeringsarts van het UWV: ‘mensen voelen zich vaak niet serieus genomen’

Wat moet je doen als je het niet eens bent met de verzekeringsarts van het UWV? Advocaat Maarten van de Weerd maakte, namens cliënten, talloze keren succesvol bezwaar. Hij vertelt wat je opties zijn.

Krijg of houd ik een WIA-uitkering? Die beslissing valt na een (her)keuring door het UWV. Wat kun je doen als je het oneens bent met de uitslag?

Rond de keuringen van het UWV komen veel conflicten voor, weet advocaat Maarten van de Weerd. Hij is ervaren in bezwaar maken tegen de uitkomst van de keuring.

Maarten, waardoor ontstaan die conflicten met het UWV?

“Mensen voelen zich vaak niet serieus genomen. Na een simpel onderzoekje zegt de verzekeringsarts bijvoorbeeld: daar kunt u gewoon mee aan de slag. Zelfs als dat waar is, vinden mensen die benadering al reden genoeg om bezwaar te maken.

Daar komt bij dat veel klachten niet medisch meetbaar zijn. Toch zijn ze wel degelijk echt. Mensen ervaren dagelijks pijn of lijden psychisch en kunnen bepaald werk of bepaalde werkomstandigheden niet aan. Het UVW hanteert andere maatstaven en ook de wet houdt niet overal rekening mee. Dan krijg je onbegrip – en dus conflicten.”

Hoe groot is de kans op succes als je bezwaar maakt?

“Die vraag kan ik nooit vooraf beantwoorden. In dit vakgebied gaat het meer over medische vragen dan over juridische. En de regels worden op verschillende manieren uitgelegd: wat de ene verzekeringsarts wél als klacht ziet, wijst een ander af. Als advocaat moet ik inschatten of de verzekeringsarts de juiste beslissing heeft genomen. Ik kan het medische onderzoek niet overdoen, maar wel nagaan wat artsen over de cliënt zeggen. En dan kijk ik of dat past bij het oordeel van de verzekeringsarts.

Het resultaat hangt af van de medische stukken over de cliënt en van het oordeel van de verzekeringsarts die het bezwaar behandelt. Dat is altijd een andere persoon dan de eerste verzekeringsarts. Soms blijkt dat de eerste beoordelaar geen medische stukken heeft opgevraagd, terwijl daar wel reden voor was. Bij het bezwaar dienen we ze dan alsnog in. Daardoor kan een zaak kantelen, maar dat weet je nooit zeker.”

Wanneer maak je weinig kans?

“Als blijkt dat er nog functies uit te voeren zijn met de klachten die je hebt. Iemand die bijvoorbeeld slecht ter been is, kan misschien wel zittend werk doen. Daar kijkt een arbeidsdeskundige naar bij het zoeken naar geschikte functies.”

Waarom levert bezwaar maken vaker succes op dan in beroep gaan?

“Als je bezwaar maakt, word je opgeroepen voor een hoorzitting en een andere verzekeringsarts kijkt dan nog een keer naar je klachten. Na een afwijzing van je bezwaar kun je in beroep gaan. Er hebben dan al twee verzekeringsartsen een oordeel gegeven, dus je moet sterke argumenten hebben om nog gelijk te krijgen. De rechter kijkt namelijk alleen of de procedure goed is verlopen. Soms laten we nieuw medisch onderzoek doen. Dat kost al gauw twaalfhonderd tot tweeduizend euro. Veel geld, en je weet niet of je dat terugkrijgt.”

Kan ik juridische hulp krijgen als ik een laag inkomen heb?

“Mensen die van een uitkering of een lager salaris moeten rondkomen, durven vaak geen juridische hulp te vragen. Maar er bestaat ook gefinancierde rechtsbijstand. Dan betaal je een eigen bijdrage van 143 euro en vergoedt de overheid de rest. Of je hiervoor in aanmerking komt, kun je achterhalen via de Raad voor Rechtsbijstand. Het is altijd de moeite waard om dit na te vragen.”

Lees ook de tips van Maarten over hoe je je goed voorbereidt op het gesprek met de keuringsarts.

Gepubliceerd Op: 6 juli 2018Categorieën: WerkViews: 2179

Delen

Lees ook.....