Als je gaat re-integreren, hoef je dat niet alleen te doen. Wettelijk is bepaald dat werkgever en werknemer samen verantwoordelijk zijn voor de re-integratie. Het is uiteindelijk in ieders belang dat je zo snel mogelijk weer je (eigen) werk kunt hervatten.

De Wet Verbetering Poortwachter

Allereerst zijn jullie verplicht om de Wet Verbetering Poortwachter op te volgen. Daarin staat precies beschreven welke stappen jullie moeten zetten. Dit moet de re-integratie bevorderen. Hoe dat precies gaat vind je in deze hulpwijzer.

In de meeste gevallen zal de werkgever op de hoogte zijn van deze wet en de stappen samen met jou doorlopen. Alle HR-afdelingen en afdelingen Personeelszaken zullen zich bewust zijn van de verplichtingen die gelden voor werknemer en werkgever. Vaak is er een verzuimbeleid waarin het proces wordt beschreven.

Werkgevers kunnen bovendien afspraken maken met een arbodienst. Een arbodienst neemt de verantwoordelijkheid van de werkgever over en zorgt vaak voor een casemanager die het traject begeleidt en bewaakt.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een kleine werkgever met een paar personeelsleden, is men zich misschien niet bewust van deze wet en de verplichtingen. Vraag hier gerust naar als je denkt dat de Wet Verbetering Poortwachter niet wordt opgevolgd.

Uiteindelijk is de werkgever er ook bij gebaat: niet alleen om jou zo snel mogelijk aan het werk te krijgen, maar hij riskeert ook een loonsanctie als het UWV concludeert dat er onvoldoende is gewerkt aan de re-integratie.

Welke verplichtingen hebben werkgever en werknemer?

Er wordt van zowel werknemer als werkgever verwacht dat ieder een actieve bijdrage levert aan de re-integratie. Je bent daar beiden tot verplicht. Maak je afspraken? Kom ze na. Moet er een plan van aanpak komen? Zorg er voor dat jullie daarover hebben gesproken en dat het is vastgelegd. Heb je een afspraak bij de bedrijfsarts? Dan ben je er. En als het echt een keer niet mogelijk is om erbij te zijn, zorg er dan voor dat je de afspraak verplaatst.

Heeft jouw werkgever een cursus voor je geregeld waarmee je je kunt omscholen? Dan ben je erbij. En is er binnen het bedrijf een andere functie die past bij jouw situatie? Dan zal de werkgever eerst met jou de mogelijkheden moeten bekijken. Interne medewerkers gaan in dat geval voor bij de sollicitaties.

Aanpassingen aan de werkplek

Misschien zijn er aanpassingen nodig om een werkplek passend voor je te maken. Dan moet de werkgever ervoor zorgen dat er aanpassingen komen.

Je kunt ook zelf bij je zorgverzekering vragen of je bepaalde hulpmiddelen vergoed krijgt. Het UWV heeft ook budget voor voorzieningen.  Je kunt samen met je werkgever informeren naar de mogelijkheden.

Werkgever en werknemer zijn het niet eens over de re-integratie

Het kan zijn, dat je het oneens bent met je werkgever of arbodienst. Het kan bijvoorbeeld zijn dat zij passend werk voor je hebben, terwijl jij denkt dat het niet passend is bij jouw situatie.

Ons advies: maak het bespreekbaar. Leg uit waarom je denkt dat het niet passend is en wat dan wel passend zou zijn. Je kunt eventueel een vakbond betrekken als dat nodig is.

Als het echt hoog oploopt en je komt er niet met elkaar uit, dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV.

Het deskundigenoordeel is, zoals het woord al zegt, een oordeel en geen advies. Het UWV oordeelt over deze punten:

  • Kun je je eigen werk weer volledig doen?
  • Is er door beiden genoeg gedaan aan de re-integratie?
  • Is het werk dat je wilt of moet gaan doen passend?
  • Kunnen jullie de beperking verminderen als jouw werk wordt aangepast?
  • Kan er een andere functie passend worden door bijvoorbeeld training of (bij-)scholing?
Wat gebeurt er met mijn re-integratie als mijn tijdelijke contract eindigt?

Heb je een tijdelijk contract die van rechtswege eindigt terwijl je ziek bent? Dan kom je in de Ziektewet en neemt het UWV de taak van de werkgever over (tenzij jouw werkgever eigen risicodrager is voor de Ziektewet. Dan blijft de werkgever zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wet én de betaling van de ziektewet).

In alle gevallen wordt de Wet Verbetering Poortwachter gewoon voortgezet.

Wie kan mij helpen?
  • Je werkgever: probeer goed met elkaar om te gaan. Let er wel op dat je allebei je afspraken nakomt.

  • Re-integratiebureau: kan je helpen om werk te vinden dat past bij wat je kan en wil.

  • UWV: als je er met je werkgever niet uitkomt, dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV.

  • Je omgeving: misschien kun je niet meer aan de slag bij je oude werk. Je eigen netwerk kan je dan helpen een nieuwe re-integratieplek of baan te zoeken.

Willem Verhoeven
Voorheen lasser en bankwerker. Helpt nu leerlingen.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.

Meest besproken op het forum