‘Mijn leven is totaal anders, maar weer helemaal van mij’

Ingrid over leven met een arbeidsbeperking, ambitie en herkenning

Ingrid Olijslagers werkte met veel plezier en ambitie als productmanager in de textielindustrie. Totdat een hersenstaminfarct daar een einde aan maakte. Een grote zoektocht volgde, niet alleen naar de juiste diagnose, maar vooral naar hoe ze haar nieuwe leven vorm moest geven. De ontmoetingen via Samen Veerkrachtig waren daarin een grote steun. ‘Niet alles kan of moet opgelost worden. We zijn er gewoon voor elkaar.’

Het was een normale maandagochtend voor Ingrid, negen jaar geleden. Ze had haar zoontje, toen vier jaar oud, naar school gebracht en zat achter haar computer op kantoor. Totdat ze ineens duizelig werd en moest overgeven. ‘Alles om mij heen bleef bewegen, ik kon amper lopen.’ Ze werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en daar volgde de diagnose: een ontstoken evenwichtsorgaan. Maar eenmaal thuis ging het niet goed. ‘Ik kon niet op woorden komen, had mijn emoties totaal niet onder controle, nul concentratie.’ Na een maand rust houden – dat zou haar goed doen – volgde een nieuwe en juiste diagnose: ze had een hersenstaminfarct gehad en daardoor niet aangeboren hersenletsel (NAH) opgelopen.

Revalidatietraject
Een oorzaak voor haar infarct werd niet gevonden. Ingrid kreeg bloedverdunners en startte met een revalidatietraject, om beter om te leren gaan met haar aandoening. Maar niet lang daarna werd ze opnieuw getroffen door een hersenstaminfarct. ‘Dat maakte me angstig. Eén op de drie mensen overlijdt na een hersenstaminfarct en het kon me elk moment weer gebeuren.’ Ze werkte met EMDR aan haar angsten en ging een nieuw revalidatietraject in. Vooral gericht op een goede prikkelverwerking en leren leven met NAH. ‘Na drie maanden werd het traject afgerond, want verdere vooruitgang zat er niet meer in, werd mij verteld. Sporten of naar een feestje gaan? Nee, daar moest ik niet meer op rekenen.’

Jaren later werd alsnog een mogelijke oorzaak gevonden voor haar hersenstaminfarcten. Ingrid bleek een aangeboren gaatje in haar hart te hebben, wat mogelijk de oorzaak is geweest voor de hersenstaminfarcten. Dat gaatje is dichtgemaakt, om het risico op een nieuw infarct te verminderen.

Ervaringsdeskundigen
Zo’n zes maanden na haar eerste infarct, werkte Ingrid weer twee tot drie ochtenden per week bij haar werkgever. Uiteindelijk was verdere integratie op haar werk niet mogelijk. Samen met een coach ging ze aan de slag om haar nieuwe werkende leven vorm te geven. In deze fase kwam ze ook voor het eerst in contact met Samen Veerkrachtig. ‘Het einde van het tweede spoor van mijn re-integratie traject kwam in zicht en ik was op zoek naar meer informatie. Wat houdt het WIA-gesprek in? Hoe bereid ik me voor?’ Via de stichting ging er een wereld voor Ingrid open. Niet alleen door de informatie op de website, maar ook door het contact met andere mensen. ‘Tijdens een landelijke bijeenkomst sprak ik mensen die in een vergelijkbare situatie zaten, er was zoveel herkenning. Het voelde als een warm bad.’

Verrast en teleurgesteld
En toen kwam de keuring. ‘Ik dacht dat ik misschien 30% afgekeurd zou worden. Ik was immers volop bezig met integreren en oriënteren.’ Maar uiteindelijk werd Ingrid volledig afgekeurd. Ineens kwam ze in de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) terecht, zonder kans op herstel. Het viel haar zwaar. ‘Om mij heen reageerden mensen enthousiast. Want nu had ik toch geen zorgen of werkstress meer? Maar het enige wat ik dacht was: ik ben m’n leven kwijt. Werk was zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik hield van mijn werk, had altijd interessante banen gehad en veel ambitie.’

Niet lang daarna werd Ingrid door Samen Veerkrachtig benaderd met de vraag of ze een keer een Koffietafel wil organiseren. Een perfecte timing, vertelt Ingrid. ‘Ik wilde die uitdaging graag aangaan, het gaf mij weer een doel en dat kon ik goed gebruiken. Bovendien had ik zelf veel gehad aan mijn ontmoetingen met lotgenoten, dat gunde ik iedereen.’

We zijn er voor elkaar
Ingrid heeft inmiddels al meerdere koffietafels georganiseerd en schuift regelmatig aan als ervaringsdeskundige. En hoewel ze er telkens keer een paar dagen van moet bijkomen, is elke Koffietafel haar dierbaar. ‘Er komen veel heftige verhalen langs, maar stuk voor stuk zijn de ervaringen zo mooi. Mensen delen persoonlijke, soms eenzame, dan weer grappige ervaringen. Het is een feest der herkenning. Met veel respect wordt er naar elkaar geluisterd. De ene keer helpen we elkaar op weg, de andere keer staan we samen stil bij elkaars verhaal. Niet alles kan of moet opgelost worden. We zijn er gewoon voor elkaar.’

Nieuw leven
Het is nu negen jaar geleden dat Ingrid haar eerste hersenstaminfarct meemaakte. ‘Mijn nieuwe leven vormgeven was een grote zoektocht en nog steeds werk ik daar elke dag aan. Samen Veerkrachtig en alle ontmoetingen die daaruit voortkwamen, lopen als een rode, behulpzame draad door die zoektocht heen. Inmiddels ben ik bestuurslid van Stichting Samen Veerkrachtig en verantwoordelijk voor de communicatie. Ook kun je mij nog regelmatig vinden bij de Koffietafels. Verder ben ik een trotse moeder, zus en vriendin. Ik ga weer regelmatig naar een feestje en ik sport, ja ik sport! Ondanks de vooruitzichten. Mijn leven is totaal anders, maar weer helemaal van mij.’

Heb jij ook te maken met een arbeidsbeperking? Heb je vragen of wil je jouw ervaringen delen? Onze ervaringsdeskundigen staan voor je klaar. Tijden de Koffietafels en op ons forum. Meer weten of aanmelden? Ga naar www.samenveerkrachtig.nl

Gepubliceerd Op: 13 oktober 2023Categorieën: Van mens tot mensViews: 1769

Delen

Lees ook.....