Luisterlijn voor levensproblemen

Al zestig jaar bieden vrijwilligers van Sensoor dag en nacht een luisterend oor aan mensen die daar om welke reden ook behoefte aan hebben. Dagelijks voeren ze honderden anonieme, vertrouwelijke gesprekken via telefoon, chat en mail. Karin Prins, communicatieadviseur bij Sensoor, legt uit hoe de hulplijn ondersteuning geeft.

Hoe is Sensoor begonnen?

Karin Prins: “Het idee komt van een dominee uit Rotterdam, alweer zestig jaar geleden. In 1958 waren de zelfdodingscijfers in die stad hoog. De dominee vond dat onacceptabel en plaatste een advertentie in de krant waarin hij liet weten dat mensen die aan zelfdoding dachten hem mochten bellen. Zijn telefoon ging zo vaak dat gaandeweg een organisatie ontstond om al die gesprekken te kunnen voeren. Zo begon de hulplijn, destijds nog onder een andere naam.”

Hoe werken jullie tegenwoordig?

“Door de jaren heen is ons aandachtgebied steeds breder geworden. We noemen onszelf overigens eerder luisterlijn dan hulplijn. Want dat is wat we doen: luisteren naar jou en je verhaal. En je kunt bij ons terecht met alles wat zich in een mensenleven mogelijk voordoet. Ons doel is meedenken en mensen een steuntje in de rug geven. Door te luisteren helpen we ze hun gedachten te ordenen zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken.”

Geven jullie ook advies?

“In principe niet en vaak weten mensen eigenlijk wel wat ze te doen staat, of ze zijn daar al mee bezig, bijvoorbeeld samen met hun huisarts. Ze vragen ook meestal niet om een oplossing, maar om begrip en aandacht. Soms heeft een van onze vrijwilligers de indruk dat iemand niet de juiste hulp krijgt. Dan kan het zijn dat hij of zij een suggestie doet.”

Welke vragen krijgen jullie vaak?

“Mensen bellen eerder over situaties waar ze mee zitten dan met concrete vragen. Het woord ‘onbegrip’ komt vaak voorbij. Veel bellers voelen zich niet begrepen door hun omgeving. Een klein deel van de gesprekken gaat over zelfdoding, maar veel vaker voeren onze vrijwilligers gesprekken over omgaan met problemen die in ieders leven voorbij kunnen komen. Denk aan eenzaamheid, relatiestress, rouw of psychische problemen. De meeste mensen die ons benaderen willen een praatje maken met een neutraal iemand die zonder vooroordeel met ze meedenkt. In die zin kun je Sensoor zien als een klankbord.”

Hoeveel mensen bellen of chatten naar de hulplijn?

“Per jaar bereiken we via telefoon, chat en mail zo’n 280.000 mensen. Dat zijn ongeveer 700 gesprekken per etmaal; we zijn dag en nacht bereikbaar. Het aantal gesprekken stijgt nog ieder jaar.”

Met hoeveel vrijwilligers staan jullie mensen te woord?

“Door heel Nederland hebben we ongeveer 1.000 actieve vrijwilligers. Nieuwkomers volgen eerst een gedegen training. Voordat je zelfstandig aan de telefoon of chat zit, ben je ongeveer twee maanden verder. De Sensoor-training duurt zo’n acht dagdelen. En ook daarna zijn er maandelijks bijeenkomsten en lezingen. We bieden vrijwilligers voortdurend trainingen en relevante informatie zodat ze hun werk goed kunnen doen. Dat is tegelijk een voorwaarde om bij de hulplijn actief te zijn, je moet in staat zijn om trainingen te volgen. Aan de andere kant zijn we ook heel flexibel. Je kunt bijvoorbeeld vanaf huis werken en onze diensten duren gemiddeld drie uur. We hebben zelfs een blinde vrijwilliger bij de telefoondienst, een beperking hoeft dus geen enkel probleem te zijn.”

Gezocht: vrijwilligers met een luisterend oor

Sensoor is hard op zoek naar mensen die anderen ondersteuning willen bieden via de telefoon, chat of mail. Als je geïnteresseerd bent in dit vrijwilligerswerk, neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek.

Gepubliceerd Op: 8 februari 2018Categorieën: AlgemeenViews: 1718

Delen

Lees ook.....