Je draai weer vinden met een hersenletsel

Na een hersenstaminfarct veranderde voor Ineke Wiedijk haar hele bestaan: werken ging niet meer en ze had begeleiding nodig bij de zorg voor haar dochtertje. Ineke vertelt wat haar hielp om haar leven weer op de rit te krijgen.

Na een hersenstaminfarct veranderde voor Ineke Wiedijk haar hele bestaan: werken ging niet meer en ze had begeleiding nodig bij de zorg voor haar dochtertje. Ineke vertelt wat haar hielp om haar leven weer op de rit te krijgen.

De chronische fase

‘Van de ene op de andere dag was ik niet alleen een jonge, werkende moeder, maar ook een patiënt’, vertelt Ineke Wiedijk. ‘Ik volgde een intensief revalidatietraject, doorliep het WIA-traject en belandde uiteindelijk in de “chronische fase”, zoals dat heet. Dat betekende dat ik verder moest mét hersenletsel en zónder werk, want ik werd volledig afgekeurd. Mijn dochter Amber was nog een peuter, mijn man werkte in ploegendiensten. Hij is overgestapt naar dagdiensten om meer thuis te kunnen zijn.’

“Geniet vooral ook van de kleine momentjes”

Tips van Ineke

1. Vraag hulp

‘De belangrijkste raad die ik je kan geven is: zoek hulp buiten je eigen netwerk. Denk bijvoorbeeld aan gezinsondersteuning, kinderopvang op medische basis of huishoudelijke hulp. Die begeleiding heeft me enorm geholpen om een nieuwe structuur te vinden in de opvoeding van mijn dochter en in het huishouden.

2. Maak je dagelijks leven behapbaar

‘Via verschillende begeleidingstrajecten leerde ik trucs en tools die houvast geven. De handigste voor mij was de PRET-strategie:

  • P: van plannen en pauzeren: wissel in- en ontspanning af, verdeel je energie en erken je grenzen. Ik gebruik een planbord om overzicht te houden op mijn week.
  • R: van rust: plan momenten zonder prikkels in en scherm jezelf af als dat nodig is. Oordopjes, een zonnebril en ontspanningsoefeningen zijn het helemaal voor mij.
  • E: van één ding tegelijk doen.
  • T: van tempo. Als je energie beperkt is, gaan dingen langzamer. Ik vond dat lastig te accepteren, maar als het je lukt, leef je prettiger.’

3. Bouw nieuwe gewoontes op

‘Je oude routines werken niet meer als je hersenletsel hebt. Je leven loopt anders dan je zou willen, dat is een proces van verdriet, pijn en berusting. Ook wanneer je in rustiger vaarwater komt, zullen er momenten zijn waarop het verlies je raakt. Dat gevoel van “levend verlies” hoort erbij. Positief blijven helpt, maar dat gevoel hoef je niet weg te stoppen. Gaandeweg bouw je nieuwe gewoontes op die passen bij je leven van nu. Zo vind je stapje voor stapje weer vertrouwen in jezelf. Geniet vooral ook van de kleine momentjes

“” Mij hielp het om met andere moeders te praten, onder andere via de lotgenotengroep Club van Moeders met Hersenletsel

4. Praat met lotgenoten

‘Professionele ondersteuning hielp mij mijn dagelijks leven weer op te pakken. Maar als jonge ouder zit je ook met vragen en zorgen die je het beste kunt delen met mensen in een vergelijkbare situatie. Mij hielp het om met andere moeders te praten, onder andere via de lotgenotengroep Club van Moeders met Hersenletsel. Daarin hebben we het bijvoorbeeld over:

  • Hoe verdeel je thuis de taken, zodat jijzelf en je partner niet overbelast raken?
  • Choose your battles: je hebt niet de energie om over alles strijd te voeren.
  • Hoe plan je grotere activiteiten? Hoe helpen lijstjes en stappenplannen daarbij?
  • Hoe zorg je goed voor jezelf? Dat betekent dat je soms bijvoorbeeld een oppas vraagt, terwijl je zelf ook thuis bent. Dat voelt misschien dubbel, maar het helpt…
  • Hoe zet je je netwerk op school en de sportclubs in?’
  • Zoals je in mijn verhaal leest, zet een chronische ziekte alles op z’n kop. Dan is het goed om te weten dat je niet de enige bent en dat we elkaar op weg kunnen helpen.’
Gepubliceerd Op: 9 april 2019Categorieën: AlgemeenViews: 1737

Delen

Lees ook.....