Terugkijken op de eerste Online Koffietafel

terugblik koffietafel

Als je te maken krijgt met een arbeidsbeperking, komt er veel op je af. Merken dat je niet de enige bent, biedt dan steun. Samen Veerkrachtig organiseert bijeenkomsten door het hele land. Tijdens zo’n Koffietafel kun je ervaringen uitwisselen met mensen in dezelfde situatie en vragen stellen aan ervaringsdeskundigen. Sinds kort zijn er ook Koffietafels online. Je kunt de eerste uitzending terugkijken via internet.

Tijdens de Koffietafel online vertellen Marisca Urbanus en Rinus de Groot over hun gesprekken met UWV, de bedrijfsarts en de werkgever. Op basis van die ervaringen geven ze je praktische tips.

Marisca hoorde acht jaar geleden dat ze borstkanker had. Ze werkte toen fulltime als personeelsmanager. Na zeven maanden kwam ze terug, maar uiteindelijk raakte ze haar baan kwijt. Tegenwoordig is ze zelfstandig HR-adviseur. Rinus belandde vijf jaar geleden door een burn-out ziek thuis. Hij doet vrijwilligerswerk.

Contact met je werkgever

Het lastige voor Marisca was dat ze twee rollen had: ze was een zieke werknemer, maar ook degene in het bedrijf die alle verzuimtrajecten begeleidde. Bang om haar baan te verliezen ging ze zo snel mogelijk weer werken. Marisca: ‘Als ik beter naar mijn lichaam had geluisterd, had ik me nu denk ik beter gevoeld.’ Wat wél hielp was het advies van de arbeidsjurist die ze inschakelde: ‘In de onderhandelingsfase over het beëindigen van mijn contract zette de werkgever me onder druk om snel akkoord te gaan. In overleg met de jurist heb ik bewust de tijd genomen om het aanbod kritisch te bekijken.’

Toen Rinus ziek werd had hij een tijdelijk contract dat enkele maanden later een vaste baan zou worden. Door de burn-out ging dat niet door. En dus eindigde het contract, waarna hij ziek uit dienst ging: ‘Als je in een burn-out zit, heb je je handen vol aan jezelf. Het is moeilijk om dan goede beslissingen te nemen. Ik vond het prettig om met de advocaat van de vakbond te kunnen overleggen.

Bij de bedrijfsarts

De eerste maanden zat Rinus elke twee weken bij de bedrijfsarts. ‘Ik dacht dat hij alles wat ik vertelde aan mijn werkgever doorgaf. Dat was niet zo, waardoor ik langzamerhand eerlijk durfde te zijn over hoe ik me voelde. De bedrijfsarts raadde me aan met een psycholoog te praten. Dat was moeilijk, maar het heeft me geholpen.’

Marisca kende de bedrijfsarts al, want als personeelsmanager sprak ze haar vaak: ‘Zij begeleidde voor het eerst iemand met kanker en vroeg mij om raad. Dat maakte het nog ingewikkelder. Nu weet ik dat je om een andere bedrijfsarts mag vragen, als de jouwe geen ervaring heeft met je ziektebeeld.’

In gesprek met UWV

Marisca is één keer bij een keuringsarts geweest. Ze ging alleen, maar achteraf had ze liever iemand meegenomen. Het gesprek verliep stroef. Ze wilde snel terug naar haar werk en deed zich beter voor dan ze zich voelde: ‘Ik heb er niets aan gehad.’

Al het papierwerk van UWV viel Rinus rauw op zijn dak. Maar hij realiseerde zich wel dat het belangrijk is om een dossier bij te houden van alle medische gegevens en gespreksverslagen: ‘Er komt zo veel voorbij, anders ga je van alles vergeten.’ De vakbond bood hem begeleiding van een vrijwilliger aan. Deze gepensioneerde meneer ging mee naar de keuringsarts. Rinus voelde elke vraag als een aanval, ‘terwijl de UWV-arts best een aardig iemand was. Toen ik te makkelijk zei dat het wel goed met me ging, vroeg hij de arts meer vragen te stellen. Zo kwam boven tafel hoe het echt zat. Ik ben hem daar heel dankbaar voor.’

Veelgestelde vragen

Tijdens de uitzending zijn kijkersvragen gesteld, bijvoorbeeld over wat de werkgever van je mag vragen als je ziek bent. Het gesprek eindigt met gouden tips voor je re-integratietraject. Download hier alle vragen die zijn gesteld tijdens de uitzending en de antwoorden. Wil je zelf ook eens een ‘gewone’ offline Koffietafel bijwonen bij jou in de buurt? Kijk dan in de agenda.

Hieronder kun je de gehele Online Koffietafel terugkijken.

Gepubliceerd Op: 20 februari 2019Categorieën: AlgemeenViews: 1644

Delen

Lees ook.....