Accepteren dat je partner ziek is, kost tijd

Negen jaar geleden kochten Thea en Niels een prachtige boerderij in het hoge noorden van het land. Ze vingen er dieren op die geen thuis meer hadden. Alles leek het stel voor de wind te gaan, totdat Thea ziek werd. Na een periode van wennen en aanpassen hebben ze hun weg gevonden en willen ze graag anderen helpen met hun ervaringen.

Hoe ontdekten jullie dat Thea ziek was?

Niels: “De eerste jaren op de boerderij liep alles op rolletjes. Thea was assistent van de salesmanager bij een leverancier van medische apparatuur, ik had mijn werk als applicatiemanager. In onze vrije tijd vingen we dieren op die door anderen waren afgedankt of weggedaan omdat de eigenaar er niet meer voor kon zorgen. Toen brak een tijd aan waarin Thea steeds minder energie had, we hadden geen idee waarom. Het duurde lang voordat daar meer duidelijkheid over kwam. Uiteindelijk bleek dat ze Addison Biermer heeft. Dat is een ziekte van het maagslijmvlies waardoor het lichaam te weinig vitamine B12 opneemt, met onder andere chronische vermoeidheid en zenuwpijn als gevolg.”

Hoe gingen jullie om met de nieuwe situatie?

“De onzekerheid was lastig, omdat we niet konden inschatten wat ons te wachten stond. We zijn blij dat we weten wat er met Thea aan de hand is. In het begin hielden we ons vooral bezig met praktische zaken, zoals de vraag hoe we ons huishouden en de verzorging van de dieren konden regelen. We vangen van alles op – klein spul zoals kippen en konijnen, maar ook vijf katten, twee honden en zeven paarden. We hebben echt een band met ze, dus het laatste wat we willen is ze wegdoen. Daar zoeken we nu een oplossing voor.”

Wat vond jij, als man van Thea, moeilijk?

“Vooral dát ze ziek is. Ik probeer er zoveel mogelijk voor Thea te zijn, maar er waren ook momenten van onbegrip. Als je de ene dag iemand naast je hebt met veel energie en de andere dag kan ze bijna niks, is dat slikken. Aan de andere kant: ieder mens heeft goede en mindere dagen, ik net zo goed als Thea. Gaandeweg vonden we samen een manier om haar ziekte in te passen in ons leven. In en om het huis zijn nog een heleboel klussen te doen. We hebben geaccepteerd dat niet alles in één keer lukt en dat dat niet erg is. We doen wat we kunnen, stap voor stap.”

Je bent ook ErvaringsDeskundige (ED) geworden bij Samen Veerkrachtig. Hoe ging dat?

“Thea kreeg een uitnodiging van NV Schade voor een van de Koffietafels, dat zijn bijeenkomsten voor lotgenoten die Samen Veerkrachtig door het hele land organiseert. Het leek ons meteen een goed idee. Alleen vond Thea het wel spannend om alleen te gaan, dus gingen we samen. En dat was voor ons beiden een positieve ervaring. Inmiddels ben ik zelf ook een ED, het is prettig om bij te dragen aan zo’n mooi initiatief.”

Hoe denk jij anderen te kunnen helpen?

“Samen met de andere ED’s proberen we vragen die de leden van Samen Veerkrachtig via het forum en tijdens de Koffietafels stellen zo goed mogelijk te beantwoorden. En verder wil ik mensen die arbeidsongeschikt zijn geraakt laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Bij Samen Veerkrachtig kunnen ze hun verhaal kwijt en steun vinden. Ik hoop dat er een grote groep ontstaat van mensen die elkaar helpen en inspireren.”

Heb je tips voor andere ‘partners van’?

“Je hoeft niet alles wat moet gebeuren meteen aan te pakken, en ook niet alles in je eentje. Wij doen nu meer taken samen in plaats van ieder voor zich, zo halen we tegenwoordig samen boodschappen. We hebben ook geleerd om vaker te denken: ‘dat komt morgen wel’. Verder vind ik het belangrijk om te blijven genieten van leuke dingen. We gingen altijd graag samen uit eten, dat proberen we nog steeds zo nu en dan te doen.”

Wil jij het verhaal van Thea en Niels horen? Bekijk het filmpje hier.

Gepubliceerd Op: 15 november 2017Categorieën: AlgemeenViews: 1744

Delen

Lees ook.....