Je gaat op zoek naar passend werk bij een andere werkgever en zoekt een functie die past bij jouw beperking. Maar hoe doe je dat?

Het kan best lastig zijn om na lange tijd weer op zoek te gaan naar een baan, zeker als je op zoek gaat in een andere branche of functie dan je gewend bent. Je vraagt je misschien af; wat zou ik kunnen doen? Welke functies passen nu bij mij? Kan een nieuwe werkgever rekening houden met mijn beperking? Waar moet ik beginnen? We helpen je met praktische tips.

Wat is passende arbeid?

Als je gaat re-integreren, dan ga je op zoek naar passend werk, dus werk wat past bij jouw mogelijkheden en beperkingen. Maar wat is precies passend? Dit verschilt per situatie.

Een verzekeringsarts en arbeidsdeskundige hebben bij een WIA/WAO-beoordeling rapporten geschreven. Daarin staat beschreven welke beperkingen en mogelijkheden zij zien ten aanzien van passende arbeid.

De arbeidsdeskundige stelt in het rapport ook een aantal mogelijke functies. Dat zijn opties, maar wellicht is er nog veel meer mogelijk.

Rondvragen loont

Een beetje hulp is daarbij nooit verkeerd. Je kunt natuurlijk altijd beginnen in je omgeving en vragen naar mogelijk werk. Via mensen die jou en misschien jouw situatie kennen, is het vaak makkelijker om ergens binnen te komen.

Wie helpt mij te re-integreren?

Als je een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt en je hebt mogelijkheid om (gedeeltelijk) te werken, dan word je daarin begeleid. Wie dit doet, hangt af van of jouw ex-werkgever eigenrisicodrager voor de WGA is.

Twee opties:

  • Jouw ex-werkgever is wel eigenrisicodrager voor de WGA: de ex-werkgever heeft tien jaar de verplichting om je te ondersteunen bij de re-integratie, zolang je een WGA-uitkering krijgt.
  • Jouw ex-werkgever is geen eigenrisicodrager voor de WGA: het UWV begeleidt je naar nieuw werk.
Re-integratiecoach

Of het nu de ex-werkgever of het UWV is, beiden kunnen jou helpen. Bijvoorbeeld door een re-integratiecoach in te schakelen, die jou begeleid in de zoektocht naar passend werk.

Een re-integratiecoach helpt je om belangrijke stappen te nemen, van een beroepsoriëntatie tot aan de uiteindelijke sollicitatiegesprekken. Of door je te ondersteunen bij scholing, waardoor bijvoorbeeld andere functies mogelijk worden.

Meestal start je met een kennismakingsgesprek en met het bespreken van jouw ervaring, opleiding, wensen en mogelijkheden. Soms is het heel helder in welke richting je werk zoekt. In zo’n situatie begin je direct met het vinden van passende vacatures en met het verbeteren van jouw sollicitatievaardigheden.

In andere gevallen is het nog een zoektocht en zal er eerst aandacht worden besteed aan het vinden van de juiste richting. Misschien moet je je wel omscholen? Of kun je een keer meewerken om ervaring op te doen in een branche of functie? Vaak heeft een coach een netwerk aan contacten die daarbij kunnen helpen.

Als je met een re-integratiecoach aan de slag gaat, dan kan het zinvol zijn om hem of haar het rapport van de arbeidsdeskundige te laten lezen. Daarin staat meestal vrij helder omschreven welke beperkingen er zijn en welke mogelijkheden er zijn ten aanzien van passend werk. Dat geeft de coach vaak direct een goed beeld van de richting waarin jullie kunnen zoeken.

Maak gebruik van de jobcoach

En als je nieuw werk krijgt? Dan biedt het UWV de mogelijkheid om een jobcoach in te schakelen. De jobcoach kan ook een interne jobcoach zijn bij een bedrijf.

Een jobcoach begeleidt je op de werkvloer. De jobcoach kan jouw aanspreekpunt zijn bij jouw nieuwe werkgever, die jou bijvoorbeeld helpt met inwerken of je helpt om je werk zo in te richten dat het past bij je situatie.

Proefplaatsing

Als je werk gevonden denkt te hebben wat passend is, dan kun je dit eerst twee maanden op basis van een proefplaatsing gaan doen.

Bij een proefplaatsing kom je nog niet gelijk in dienst: je behoudt de uitkering en ontvangt nog geen salaris. Zo kunnen zowel jij als de werkgever bekijken of de functie en het aantal uren inderdaad past bij jou. Als blijkt dat het werk past bij jouw beperking, dan wordt de proefplaatsing na twee maanden omgezet in een contract van minimaal zes maanden.

Als toch blijkt dat het niet helemaal past, dan kunnen jullie de functie of de uren misschien wel aanpassen voordat het contract in gaat. En als het echt niet passend blijkt? Dan kun je stoppen zonder dat het consequenties heeft voor jouw uitkering.

Hulpmiddelen en aanpassingen aan de werkplek

Als jij hulpmiddelen nodig hebt om te kunnen werken, of als er aanpassingen nodig zijn aan de werkplek waar je gaat werken, dan kan het UWV ondersteunen. Het UWV kan allerlei voorzieningen vergoeden, waardoor jij weer aan het werk kan.

Hierbij maakt het UWV onderscheid tussen meeneembare hulpmiddelen en niet-meeneembare aanpassingen. Meeneembare hulpmiddelen (zoals een aangepaste stoel) kun je zelf aanvragen bij het UWV. De niet-meeneembare aanpassingen (zoals een rolstoeltoegankelijke entree of een aangepast toilet) kan de werkgever aanvragen.

Je bent niet de eerste, ook niet de enige

Re-integreren met een arbeidsbeperking kan voelen als een hele grote uitdaging. Op zulke momenten helpt het om ervaringen uit te wisselen met anderen: mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij.

Daarom zijn wij ons forum begonnen, waar mensen zoals jij in contact kunnen komen met ervaringsdeskundigen (die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten). Op ons forum kun je vragen stellen, ervaringen uitwisselen en op die manier ontdekken dat je er niet alleen voor staat.

Wie kan mij helpen?
  • Het UWV of jouw (voormalige) werkgever.
  • Een jobcoach.
  • De forumleden van Samen Veerkrachtig.

Achmed El Hajjaj
Voorheen chef tekenkamer. Organiseert nu outdoor evenementen bij de scouting.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.