Ontvang je een Ziektewet-, WIA-, IVA- of WAO-uitkering? En doe je vrijwilligerswerk waar je geen (onkosten-) vergoeding voor krijgt? Dat kan. Voor het vrijwilligerswerk is geen toestemming nodig van het UWV.

Vrijwilligerswerk is een goede manier om weer een arbeidsritme op te pakken en werkervaring op te doen. Het kan ook een mooie invulling geven aan je dag en je ontmoet misschien nieuwe mensen.

Ook kun je ervaring opdoen in een compleet ander beroep dan je eerder deed, waardoor vrijwilligerswerk een mooie opstap kan zijn naar een nieuwe baan.

Geen toestemming nodig, wel een meldplicht

Het is belangrijk dat je aan het UWV doorgeeft dat je vrijwilligerswerk hebt, ook als je hier geen vergoeding voor krijgt.

Het doen van vrijwilligerswerk kan namelijk aangeven dat er weer (beperkte) mogelijkheden zijn in jouw situatie. Dat wil het UWV graag weten.

Het betekent uiteraard niet dat je direct opnieuw wordt beoordeeld door het UWV voor de WIA-uitkering.

Mag ik een (onkosten-)vergoeding ontvangen als ik een uitkering krijg?

De Belastingdienst stelt een grens per uur, maand en jaar aan de vrijwilligersvergoedingen die je vrij van inkomstenbelasting kunt ontvangen.

Kom je boven dit maximum? Dan moet je inkomstenbelasting betalen en gaat het meetellen als inkomsten, ook voor het UWV. Dit kan dus gevolgen hebben voor jouw uitkering. Let er ook op dat vergoedingen die je moet opgeven voor de inkomstenbelasting invloed kunnen hebben op eventuele toeslagen die je van de belastingdienst krijgt.

Wil je dus wel vrijwilligerswerk doen, zonder dat dit invloed heeft op jouw huidige financiële situatie? Dan kan je per uur/maand/jaar niet meer vergoeding ontvangen dan het maximum bedrag wat door de belastingdienst is vastgesteld.

De exacte bedragen voor vrijwilligerstoeslagen vind je op de website van de Belastingdienst.

Wat is vrijwilligerswerk volgens het UWV?

 Als vrijwilligerswerk beschouwt het UWV:

  • Werk waarvoor u niet betaald krijgt en waarvoor u ook geen betaling kunt verwachten. Je kunt hier wel een (onkosten)vergoeding voor krijgen.
  • Werk dat u doet voor een kerk, moskee of een maatschappelijke organisatie (zoals een sportvereniging of een bejaardentehuis).
Hoe vind ik vrijwilligerswerk?

Het internet biedt veel mogelijkheden. Zoek eens naar vrijwilligerswerk of maatjesprojecten bij jou in de buurt. Heb je een hobby of interesse waar je graag bij bezig bent? Zoek daar eens op.

Praat met mensen, bijvoorbeeld uit de buurt, en maak bekend dat je iets wilt doen. Vanuit je eigen sociale netwerk komen soms de mooiste initiatieven. Misschien kun je wel een maatschappelijke rol van betekenis in je eigen buurt creëren. Of je gebruikt jouw kennis en ervaring om anderen te helpen of mensen iets te leren.

Heb je een WIA-uitkering? Betrek dan ook je coach

Heb je vanuit de WIA een re-integratiecoach die je helpt? Dan kan je kijken of deze coach je kan helpen.

Misschien is betaald werk in eerste instantie nog te hoog gegrepen. De coach kan je misschien helpen met het vinden van passend (vrijwilligers-)werk.

Ook wij zoeken vrijwilligers

Bij Samen Veerkrachtig zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers. Samen Veerkrachtig is een community voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen zoals jij.

Lijkt het je leuk om te helpen bij een van onze Koffietafels of het beantwoorden van vragen op het forum? Neem dan even contact met ons op via info@samenveerkrachtig.nl.

Wie kan mij helpen?
  • Er zijn veel websites waar je vacatures kunt vinden voor vrijwilligers werk. Neem eens een kijkje op nl, vrijwilligerswerk.nl of nlvoorelkaar.nl.

  • De ED’s van Samen Veerkrachtig hebben zelf meegemaakt hoe het is om vrijwilligerswerk te doen als je langdurig ziek bent. Ze geven je graag praktische tips en informatie. Via ons forum kom je met ze in contact.

  • Bij het UWV kun je meer informatie vragen over vrijwilligerswerk doen naast een uitkering.Praten en ervaringen uitwisselen met anderen kan helpen. Via één van onze Koffietafels ontmoet je mensen die dezelfde situatie zitten.

Willem Verhoeven
Voorheen lasser en bankwerker. Helpt nu leerlingen.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.

Meest besproken op het forum