Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 227)

Hallo,

De WIA wordt berekend op basis van het sociale verzekeringsloon in d e12 maanden vooraf dat je ziek werd. Dus als je op 1 maart 2024 ziek wordt en je vraagd na 2 jaar ziektewet per 1 maart 2026 een WIA uitkering aan kijkt men naar het gemiddelde inkomen in de 12 maanden voorafgaand aan 1 maart 2024.

Meer info: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/wat-is-sv-loon/detail/hoe-berekent-uwv-de-hoogte-van-mijn-uitkering-met-het-sv-loon

Met vriendelijke groet,

Socrates

een betere methode is:

UWV berekent uw IVA-uitkering als volgt. Ga uit van het sociale verzekeringsloon (sv-loon) dat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd. Deel dit totale sv-loon door 261 (gemiddelde aantal werkdagen in een jaar). Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met 21,75 (gemiddeld aantal uitkeringsdagen per maand). Dit is uw WIA-maandloon. Met een IVA-uitkering is uw inkomen altijd minstens 75% van het WIA-maandloon.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wia/vraag-en-antwoord/wia-hoogte-uitkering

De verzekering en de WIA zijn wtee verschillende zaken. Voor de WIA geldt dat je niet terug hoeft te betalen omdat je niets te verwijten valt. Maar voor de verzekerring kan gelden dat je een bedrag ontrecht hebt ontvangen omdat je arbeidsongeschiktheid achteraf is geewijzigd en nu moet terugbetalen.

Kijk vooral naar de zogenaamde FML, de fubnrionale mogelijkheden lijst. Dit is een lijst met de arbeidsbeperkingen die je volgens de arts van UWV hebt. Er staan zaken in zoals kan niet langer met een computerr werken als 2 uur per dag, kan niet langer dan een half uur staan e.d.
Kijk eerst en sof je het met die beperkingen een ben.
Leg de FML naast de door de arbeidsdeskundige geseleeteerde banen. Er is voor iedere baan een korte beschrijving wat het werk inhoud: zoals veel vuldig bukken, blootstelling aan kou, computer gebruik etc. En leg dit naast de FML om te zien of het met de FML in overeenstemming is. Als de FML zegt niet meer dan 2 uur per dag achter de computer en de omschrijving van de baan geeft aan dat je 4 uur per dag achter de comoputer moet werken dan heeft UWV wat uit te leggen.
Zoek hulp van een advocaat of organisatie die je kan helpen.

Succes.

Ik heb geen idee hoe het zit met het terugbetalen van het invaliditeitspensioen. Vaak is het afgelsoten via een pensioenfonds of particuliere verzeraar. Die kunenn hun eigen regels hanteren. Wacht bericht van hun af. Mocht je het moeten terugbetalen dan vormen de terugbetalingen negatief loon en kun je dat van je inkomen aftrekken.

Een urenbeperking wil zeggen dat je niet meer dan X aantal uur per dag of per week mag werken. Een urenbeperking voor wat betreft het gebruik van een computer wil zeggen dat je niet meer dan X uur per dag achter de computer mag werken. De overige 6 uur kun je dan gewoon andere werkzaamheden verrichten, volgens de arts. Het hoeft dus niet in tegenspraak te zijn.

Ga in beroep bij de rechtbank tegen de beslissing op bezwaar van UWV. Daar heb je 6 weken de tijd voor en kost ongeveer 40 Euro. Je krijgt dan automatisch alle stukken, voor zover je die nog niet hebt. Controleer dan of de beperking van de arts goed is overgenomen door de arbeidsdeskundige. Dat wil wel eens fout gaan.
Controleer ook of de door de arbeidsdeskundige geselceteerde functies passen bij de door de arts in zijn rapport genoemde beperkingen.

Ga gewoon uit van 75% van je bruto salaris, zonder dat je een arbeidskostenaftrek hebt.
Een exact bedrag is hier niet te geven. Daarvoor moet je exacte situatie bekend zijn, zoals de hoogte van het huidige inkomen omdat je mischcien in andere belastingschalen terecht komt en wel of niet in aanmerking gaat komen voor eventuele toeslagen. Een lager inkomen kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand nu wel in aanmerking komt voor huursubsidie, etc.

Mvg

Socrates.

De PAWW is een aparte regeling dat is geregeld in je CAO en gaat via een stichting. Niet via UWV. Ik weet te weinig af van de PAWW om met zekerheid een antwoord te geven op de vraag of het wordt verrekend met de transitievergoeding. (Mij lijkt het sterk. Wel moet de werkgever een bijdrage betalen aan de PAWW en bij de berekening vann de hoogte wordt ook de transitievergoeding meegenomen.)
Meer over de PAWW: https://spaww.nl/
Vraag het eens aan hun.

Een transitievergoeding is een ontslag vergoeding bij ontslag via UWV of de rechter. Een vaststellingsovereenkomst is een contract tussen jou en de werkgever waarbij je akkoord gaat met je ontslag en je daarover afspraken maakt. Zoals loondoorbetaling voor X maanden of een ontslagvergoeding.
Het verschil is dat je zelf ontslag neemt en dat kan gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor een aanspraak op de WW. Je bent immers zelf akkoord gegaan met je ontslag en daarmee verwijtbaar werkeloos. Daar kan UWV moeilijk over doen. Misschien heeft het ook gevolgen voor je pensioen opbouw, mocht je bij arbeidsongeschiktheid nog gratis pensioen opbouwen bij je pensioen fonds.
Dat soort zaken moet je goed op een rijtje hebben voor jou specifieke situatie.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Een transitievergoeding is een vergoeding voor het ontslag en is mede bedoeld om je de gelegeheid te geven een opleiidng of studie te bekostigen. Maar dat is helmaal aan jou en niet verplicht. Ga alleen akkoord met een bedrag en niet met allerlei voorwaarden. Zeker niet zonder een advocaat of vakbond te raadplegen. Het moet geen vaststellingsovereenkomst zijn, waarin zaken rond het ontslag worden geregeld.

In de WIA krijg je maximaal 2 jaar een loongerelateerde uitkering. De duur is afhankelijk van je arbeidsverleden. Na afloop wordt deze niet verlengd! Wat er dan gebneurd is dat je een loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering krijgt.
Hier wordt e.e.a. in het kort uitgelegd: https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/hoelang-krijg-ik-een-wga-uitkering/hoelang-krijg-ik-loongerelateerde-uitkering/als-mijn-loongerelateerde-uitkering-afloopt

Het heeft niets te maken de transitievergoeding. Deze staat hier los van. Als je werkgever anders vertelt is deze of verkeerd ingelicht, wat naturlijk kan bij een kleine werkgever, of je werkgever is minder betrouwbaar. Wees er zeker van dat je weet en begrijpt wat je tekent en raadpleeg zonodig iemand die het wel begrijpt, zoals een advocaat of het juridisch loket voordat je iets tekent.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Je krijgt een gesprek met de arts waarbij de arts kijkt naar wat je kunt en niet kunt. belangrijk daarbij is je dagverhaal: wat doe je zoal op een dag. Welke problemen ondervindt je daarbij. Wat is je ziektebeeld. Daarvoor kan ook je behandelaar worden geraadpleegd.
Als je bijvoorbeeld dagelijks boodschappen doet maar daarna doodmoe ben is het belangrijk dat je niet alleen vertelt dat je dagelijks boodschappen doet maar ook dat je daarna doodmoe ben en zeg maar een half uur op bed moet liggen om bij te komen.

Als je weer kunt werken zal dat hoogst waarschijnlijk met beperkingen zijn. Dan moet je dus op zoek naar een passende baan. Daarbij kun je ondersteuning en begeleiding krijgen.

Vraag eerst aan je behandelaars hoe deze denken over weer aan de slag gaan. Maar als je gezondheid niet is vbverbeterd en zelfs is evrslechterd is de kans dat je weer werken kunt klein.

Bij een herkeuring wordt gekeken of je gezondheid veranderd is en of je weer kan werken. De arts bespreekt met je de huisige klachten en welke beperkingen je daarvan in d epraktijk ondervindt. Hij kijkt ook naar je gedrag, etc. Al vanaf het begin. Kun je een kopje koffie vasthouden, dan ben je in staat je handen te gebruiken wat betreft knijpen.
De ene arts is strenger dan de andere, maar een keuring is streng. Men zit er niet voor jouw belang maar het algemeen belang. Als men vind dat je kan weken dan zul je moeten gaan werken of daartegen in bezwaar gaan en een andere beslsising zien te krijgen.

Je krijgt overigens alleen IVA als je aan twee voorwaarden voldoet:
1. je bent 80-100% arbeidsongeschikt
2. je bent blijvens 80-100% arbeidsongeschikt, de verwachting is dat je niet meer zult herstellen.

IVA is inderdaad juist gunstiger omdat je dan 75% in plaats van de huidige 70% krijgt. Financieel ga je er dus op vooruit. Bovendien is het met IVA makkelijker een hypotheek te krijgen omdat je inkomen vaststaat.

Veranderingen moet je melden, maar dat had in jouw geval weinig zin. Het zou pas problematisch zijn geweest als er sprake was van een verbetering omdat je dan misschein onterecht een hogere uitkering zou hebben gehad.
Geef alles gewoon door tijdens het gesprek met de verzekeringsarts van UWV> Vaak krijg je vooraf ook een vragenlijst toegestuurd waarin je verbteringen en verslechteringen kunt aangeven.

Hallo,

Je kunt bij het UWV terecht voor reintegratie. Zo kunnen zij soms een opleiding voor je betalen waarmee je de kans op werk vergroot maar het is ook mogelijk dat ze je naar een bureau sturen dat gespeciliseerd is in mesnen naar werk te begeleiden. Maak dus eerst eens een afspraak met UWV via hun telefoon: 088 – 898 92 94 (BSN-nummer bij de hand houden, daar zullen ze naar vragen).

Als je van mening bent dat je niet kan werken maak dan binnen 6 weken na de beslssiing bezwaar bij UWV. In de breif van UWV staat waar en hoe dat moet.
De loonaanvullingsuitkering is normaal voor mensen die werk hebben. Ga snel eens met de brief langs bij een sociaal raadsman of iets dergelijk bij jou in d eomgeving.

Groeten,

Socrates.

Het draait om de vraag of je werkgever ruimte heeft om je aantal uren uit te breiden of niet. Bedenk dat je geen recht heb op je oude loon, wel op inspanningsverplichting van je werkgever jou in dienst te houden en de gevolgen zoveel mogelijk te beperken.
Overigens heeft ook de hoogte van je inkomen invloed op de hoogte van je WIA uitkering. Meer uren werken kan dus leiden tot een lagere WIA uitkering. De hoogte van de WIA-uitkering is immers gebaseerd op wat je nu nog kunt verdienen.

Mogenlijk kun je een deskundigen oordeel aanvragen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/wat-als-mijn-werkgever-en-ik-het-niet-eens-zijn-over-mijn-ziekte-of-re-integratie

Anders zul je een advocaat moeten inschakelen en eventueel naar de rechter stappen.

Hallo,

MS is een progressieve ziekte, je zult dus nooit meer beter worden en er alleen maar op achteruit gaan. Onder die omstandiigheden lijkt het mij onverstandig om je beter te melden. Dat zal op langere termijn niet in je voordeel zijn.
Momenteel heeft je werkgeevr de verplichting om zoveel mogelijk aangepast werk voor je te vinden.

Ider geval is uniek en ik zou zeker eerst de vakbond raadplegen als je lid bent of anders een advocaat.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

bezwaar door de werkgever betekent niets anders dan dat deze het niet eens is met de beslsising en het UWV nogmaals naar de beslsising om je 80-100% arbeidsongeschikt te evrklaren gaat kijken. Dat kan betekenen een lager arbeidsongeschiktheidsklasse of dat deze gelijk blijft en er niets veranderd danwel dat er in plaats van WGA IVA wordt toegekend omdat de arbeidsongeschiktheid volledig en duurzaam is.

Je kunt je baas vragen waarom hij in bezwaar gaat en wat hij wil bereiken. Mogelijk wil hij aantonen dat je onder de IVA valt omdat hij dan zelf niet meer hoeft te betalen. Voor jezelf zou dat tot gevolg hebben dat je een hogere uitkering krijgt.
Vraag dus voor je zelf af of er bij jou sprake is van een situatie waarin zodanig herstel dat je weer enigzins kunt werken niet meer te verwachten.

Met vriendelijek groet,

Socrates.

Opes, er is iets mis gegaan. 60-100% moet zijn 80 tot 100%!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 227)