Aangemaakte reacties

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Hoi Renate,

wat goed dat je het heft in handen neemt en spijkers met koppen gaat slaan door hier bij de lotgenoten hulp te zoeken!

De vraag die je stelt heb ik bij veel lotgenotenforums (voor de aandoeningen die ik heb) langs zien komen, dus je bent absoluut niet de enige die dit probleem ervaart. Ik heb geen psychische aandoeningen maar wel aandoeningen die evengoed niet zichtbaar zijn. Dit is voor veel mensen moeilijk te bevatten want blijkbaar willen we minimaal een rolstoel zien om iemand als ‘beperkt in zijn mogelijkheden’ aan te merken. Wat ik ook merk is dat veel mensen onzeker worden en soms zelf boos als iemand in de omgeving ziek is en niet beter wordt. De meeste mensen willen namelijk graag iets doen, maar vaak kan dat niet of weten ze niet hoe ze het beste kunnen helpen.

Voor ieder gesprek is dat perspectief een goed vertrekpunt: mensen willen helpen als er problemen zijn en zoeken middels het gesprek naar verbinding. In die zin is de vraag naar je werk ook een heel aardige vraag: de vrager wil erachter komen wat je gemeenschappelijk hebt. Werk is dus in jouw geval niet hetgeen wat je gemeenschappelijk hebt dus is het handig als je zelf iets anders aandraagt wat je met je gesprekspartner verbindt.

Zo was ik laatst bij een schoolreunie en aanvankelijk dacht ik: heb je mij weer, ik schaam me diep dat ik thuis zit terwijl het niet mijn schuld is dat ik ziek ben. Om de voormalige klasgenoten toch nog een idee te geven hoe mijn leven eruit zag heb ik gezegd: de afgelopen 10 jaar heb ik x gedaan maar nu werk ik door slechte gezondheid niet.

Dat werkte heel goed want mensen konden kiezen of ze het over mijn voormalige werk of over mijn gezondheid wilden hebben. Alle gesprekken waren positief en bij mensen die naar de gezondheid vroegen, kon ik melden dat ik ondanks de beperkingen toch een aantal interessante zaken had die me dagelijks bezig hielden (patient advocacy, tuin, leuke buren enz.).

Het is zeker zo dat je niet meer in het standard gespreksschema past maar doe er je voordeel mee en draag zelf interessante gespreksonderwerpen aan!

Houd ons op de hoogte!

Groetjes van Antje

Hoi Ambi,

ik ben het eens met Charlotte: knap hoe je het toch allemaal doet!

Ik herken de worsteling wel maar heb redelijk geluk gehad wat werkgevers betreft. Mijn een na laatste werkgever had toen ik in dienst kwam alleen maar mensen in deeltijd in dienst en heeft nooit om overuren gevraagd tot de dag dat ik ziek werd. Mijn laatste werkgever was volledig inclusief, als ik zei, vandaag lukt het niet dan was het voor hem duidelijk dat hij een andere oplossing moest zoeken. Helaas nu volledig afgekeurd en zo graag ik ook zou willen, ik blijf nauwelijks lang genoeg overeind om de afwas te doen.

Ik volg onbeperkt aan de slag ook al een aantal jaren. Ik heb het idee dat ze nu veel beter zijn dan vroeger, meer vacatures en meer kennis over hoe de fork in de steel zit. Als ik jou was zou ik het gewoon nog eens proberen.

Verder wat je zegt over de uren: je werkgever weet wat die van jou kan verwachten qua uren dus als hij dat vergeet dan is het een kwestie van te laten weten dat het echt niet gaat gebeuren, hoe graag hij dat ook wilt. Zolang jij het probleem namelijk gaat  oplossen hoe kleiner wordt de kans dat hij naar een andere oplossing gaat zoeken. Ik snap dat dat heel moeilijk is, ik had nog moeite om mijn volledig inclusieve werkgever te laten weten dat ik zaken moest uitstellen of afzeggen. En dat terwijl hij er altijd goed op reageerde maar goed protestantse werkethiek is er met de paplepel ingegoten, bij ons allemaal denk ik. Heel hard je best doen en als het niet lukt gewoon harder werken. Bij ons beperkten/chronisch zieken is dat natuurlijk vaak geen mogelijkheid maar het is evengoed niet onze schuld! Wij werken namelijk al superhard om dit lichaam draaiende te houden.

Ik denk dat je tegen iedere werkgever gewoon heel duidelijk moet zijn wat je wel en niet kunt. Voorspelbaarheid is voor een werkgever een van de belangrijkste zaken. En dan is het graag of niet.

Laat ons weten wat je gaat doen!

Succes alvast

Groetjes van Antje

 

Hoi Willeke,

had je deze info al gezien?

https://samenveerkrachtig.nl/hulpwijzer/op-welke-inkomsten-kan-ik-aanspraak-maken/

Je hebt mogelijk recht op nog andere bronnen van inkomen.

Voor mij waren er een aantal onbekenden bij bv inkomsten uit je pensioensfonds.

Groetjes van Antje

Hoi Outlander,

ik ben al enige tijd bezig met UWV (sinds 2014) en kan je uit ervaring adviseren om voor nu even alles zo te laten. Je hebt nu 100% WIA en of je IVA krijgt weet je niet (IVA is 5% meer inkomsten). Zoek alvast een rechtsbijstand die gespecialiseerd is in WIA voor het geval dat je opnieuw gekeurd wordt. Nu kun je namelijk ook nog een rechtsbijstandsverzekering afsluiten omdat je conflict nog niet begonnen is.

Groetjes van Antje

 

Hoi Florence,

ik moet zeggen dat ik die pijn die jij omschrijft heel erg herken.

Ik heb een tuin en doe ondanks mijn beperkingen ieder jaar heel veel moeite om daar iets te laten groeien.

In het begin als de zaadjes de grond ingaan is het altijd kicken en heb ik veel hoop dat het gaat groeien en bloeien.

Als dan de zaailingen door de slakken worden gevreten of om andere reden het niet halen, ben ik altijd super verdrietig en denk wel eens: laat maar ik hoef geen planten. Dat vind ik zelf helemaal niet raar want het zijn wel levende wezens waar je ook om mag treuren als ze er niet meer zijn.

Gelukkig slaag ik er altijd weer in mijn energie te focussen op de dingen die wel goed gaan bv enkele planten hebben het overleefd of er zijn planten opgekomen die ik niet geplant heb. Daar word ik dan weer hartstikke blij van.

Tuinieren is inderdaad een beetje een emotionele rollercoaster, net als in het echte leven, soms is het moeilijk. Maar met ieder mooi bloemetje dat er wel is, met iedere vrucht die rijpt is er ook weer hoop, dat net zoals in het echt leven het toch allemaal weer goedkomt.

Een hele dikke knuffel van Antje

Hoi Willeke,

als je gezondheid veranderd is, kun je bij UWV herkeuring aanvragen.

Vul eerst de twee documenten onder de link in en stuur deze naar UWV:

https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/als-mijn-gezondheid-verandert

Vervolgens wordt je opgeroepen voor keuring, dit kan wel even duren.

Groetjes van Antje

Hoi Sterre,

we zijn de nieuwe koffietafel nu aan het voorbereiden.

Deze vindt plaats in de week van 9 juli, preciese datum wordt binnenkort gepost!

Groetjes en misschien tot snel!

Antje

Hoi Lusi,

sorry te horen dat je het zo  moeilijk hebt!

Ik heb een webpagina gevonden met thuiswerk vacatures:

https://www.indeed.nl/Thuiswerk-vacatures

Misschien kun je hier iets vinden.

Trouwens zou ik je wel aanbevelen om het met UWV niet erbij te laten.

Door niets te doen zeg je in principe dat ze gelijk hebben en je kunt werken. Er zijn een aantal organisaties die je helpen zonder dat je zelf voor een advocaat moet betalen.

Een aantal ken je waarschijnlijk al. Zo is er bijvoorbeeld de landelijke organisatie MEE, de vakbonden, de steunpunt uitkeringen. Verder zijn er ook advocaten die hun diensten aanbieden tegen gereduceerd tarief.

Verder is er ook bij IederIN veel info over zelf bezwaar maken te vinden. Je kunt ook tijdens kantooruren met het Nationaal Zorgnummer bellen: 0900-2356780 (20 cent per gesprek)

Ik snap dat dit geen favoriete bezigheid zal worden, het sloopt je. Ik ben zelf al 3 jaar bezig met UWV. Maar ondanks dat het zwaar is, ben ik zeker dat ik in mijn gelijk gesteld wordt en zo niet dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.

Mocht je nog specifieker advies willen, laat het ons weten!

Een dikke knuffel van Antje

Hoi Sterre,

welkom op het forum!

Ik woon ook in Maastricht en heb redelijk veel kennis van vrijwilligerswerk (vooral in zuidoost waaar ik woon).

Ik ben even niet zeker of je nu juist wel of niet aan de slag wilt als ervaringsdeskundige…

Mijn algemeen advies zou zijn om eerst even in kaart te brengen wat je precies kunt en wanneer en voor hoe lang. Vaak brengt dat al een duidelijke richting aan in je zoektocht.

Als je wel als ervaringsdeskundige aan de slag wil, dan is er een speciaal programma bij MEE Zuid Limburg. Hiervoor moet je een speciale cursus volgen. Meer info onder:

http://meezuidlimburg.nl/nieuws/training-ervaringsdeskundigen/

Als je ook open staat voor andere vrijwilligersvacatures dan kun je kijken op:

https://maastrichtdoet.nl/ik-wil-meedoen/

Er zijn in Maastricht ook veel vacatures die in principe altijd open staan:

  • gastvrouw bij een buurthuis in jouw wijk (lijst met alle buurthuizen in Maastricht)
  •  vrijwilligers die helpen bij het verzorgen van dieren op de kinderboerderijen
  • taalles voor kinderen (BV Voorleesexpress) en volwassen, deze worden ook vaak in buurthuizen verzorgt bv in Wittevrouwenveld en de Heeg
  • vrijwilligersfuncties bij maatschappelijk werk van Trajekt
  • verder zijn er ook veel functies bij maatschappelijke organisaties die hulp nodig hebben met het verzorgen van teksten en opmaak voor social media of websites

Ik hoop dat dit alvast wat helpt. Mocht je nog specifieke info willen, laat het me weten.

Veel plezier alvast met zoeken naar een mooie vrijwilligersvacature!

Groetjes van Antje

Hoi Harry,

wat heftig inderdaad zo veel ingrijpende aandoeningen.

Uit mijn eigen ervaring kan ik je het volgende adviseren:

UWV kijkt vooral naar wat je nog wel kunt.

Het is dus belangrijk dat je goed in kaart brengt wat dat precies is.

Ze willen altijd weten wat je zoal doet op een dag dus breng goed in kaart wat je op een goede dag doet en wat je op een slechte dag doet. Geef ook aan hoeveel goede en slechte dagen je per week hebt.

Als je gebruik maakt van hulp geef dat ook heel duidelijk aan bv hulp in de huishouding, hulpmiddelen zoals rolstoel, mantelzorg enz.

Lever deze informatie bij de keuring ook schriftelijk aan zodat je weet welke info je hebt gegeven aan UWV.

Neem altijd iemand mee naar het gesprek. Vier oren horen meer dan twee!

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Groetjes van Antje

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)