Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 107)
ABC

https://www.recht.nl/rechtspraak/uitspraak/?ecli=NL:PHR:2019:899

link naar de volledige stukken van de rechtszaak, mogelijk geeft dat meer antwoorden. Als de link niet werkt, ik log in op deze website, Google dan op ecli:nl:phr:2019:899

 

 

ABC

Gegroet,

Helaas een andere vraag en dat is, kunt u mij uitleggen hoe ik een bericht kan wijzigen?  Tot nu toe zag ik die mogelijkheid alleen bij ED’ers en bij Maaike. Nu net even geprobeerd en ik ben echt geen digibeet en toch kan ik het niet vinden.

Mvg ABC

ABC

Gegroet,

Volgens de regels zou u bij werken erop vooruit moeten gaan. Kunt u uitleggen waardoor u erop achteruit gaat?

Mvg ABC

ABC

Gegroet,

Van de re-integratie coach mag ik alleen solliciteren op de functies die de AD heeft beschreven. Klopt dit en zo niet wat kan ik hieraan doen?

Ik deel hetgeen u schrijft dat de bedrijfsarts heeft aangegeven. Het hoeven niet exact dezelfde functies te zijn wel moeten de functies passen bij de FML. Bij het UWV wordt hiervoor een mooi onderscheid gemaakt. De verzekeringsarts bepaalt uw FML, de arbeidsdeskundige WIA (verder AD) bepaalt welke functies u zou kunnen doen en deze worden de theoretische functies genoemd. De AD die u helpt bij het vinden van werk gaat van meer functies uit dan de theoretische functies dan die door de AD WIA zijn opgeschreven.

Zelf zou ik nog verder gaan dan Liz heeft aangegeven. Ik zou zowel de bedrijfsarts als de betrokken AD vragen of zij contact willen opnemen met de re-integratie coach om nadere uitleg te geven. Vanuit hiërarchie staat de re-integratie coach lager op de ladder dan de bedrijfsarts en de betrokken AD.

U schrijft dat er een reorganisatie gaande is en dat uw functie nu ineens andere taken heeft gekregen. Volgens mij horen de nieuwe functie omschrijvingen bij een reorganisatie in te zien zijn voor de medewerkers. Vraag hiernaar en kijk of het inderdaad zo is dat de functie omschrijvingen gewijzigd zijn. Bij mijn ex-werkgever had ik eerst een goede collega gevraagd naar de nieuwe functie omschrijving en daarna pas mijn ex-werkgever zodat ik kon controleren of de functie omschrijvingen wel hetzelfde waren.  Mocht de nieuwe functie omschrijving volgens u wel passen bij uw FML en het AD rapport dan zou ik een brief schrijven en aangeven dat ik het werk wel zou kunnen doen. Echter ik weet niet waar uw voorkeur ligt, werken bij eigen werkgever of elders.

Liz geeft de tip om met HRM of personeelszaken te gaan praten. Wilt u voor uzelf nagaan of deze medewerkers betrouwbaar zijn. Bij mijn ex-werkgever was het juist de afdeling HRM die alle rottigheid bedacht en uitvoerde, geen idee hoe het bij u is. Veelal valt ziektebegeleiding onder de afdeling HRM of personeelszaken. Nieuwe functie omschrijvingen maken valt bv ook onder HRM.

Mvg ABC

ABC

Gegroet,

De re-integratie coach schrijft een brief waarin wordt aangegeven dat ik niet meewerk. Wat moet ik hiermee doen?

Als eerste zou ik een mail en gelijktijdig dezelfde tekst per brief aan de re-integratie coach sturen waarin u weerlegt wat de re-integratie coach aan u geschreven heeft. Hierbij zou ik cc aan de werkgever en bedrijfsarts sturen. Denk eraan om zowel in de mail als in de brief te vermelden aan wie u een cc stuurt. Reden cc bedrijfsarts is het komt voor dat de bedrijfsarts niet weet wat anderen doen. Cc werkgever om die te laten merken dat u er dicht op zit. Tracht zo feitelijk mogelijk te blijven en dat is moeilijk want vanzelfsprekend heeft u ook emoties.

Ten tweede zou ik contact opnemen met zowel de UWV hulplijn en het CNV. Mijn reden hiervoor is dat het mogelijk is om in de eerste twee jaar van ziekte bij niet meewerken aan de re-integratie over te gaan tot een loon stop of het stoppen van de loondoorbetaling of een ontslag. Dit zijn echt drie verschillende begrippen. Wat ik niet weet is of dat ook mogelijk is om tot deze maatregelen over te gaan gedurende de fase waarin het UWV een loonsanctie aan de werkgever heeft opgelegd.  Ik vermoed van wel echter ik ben hier niet zeker van.

Uw schrijven geeft mij een beeld van een werkgever die de loonsanctie wil beëindigen dmv het aantonen dat u niet meewerkt aan de re-integratie.

U doet nu vrijwilligerswerk en het is mij onduidelijk wat de bedrijfsarts daar van vindt (wellicht slecht gelezen of onthouden). Als de bedrijfsarts van mening is dat u betaald werk kunt doen dan zou ik mij richten op betaald werk.

Mvg ABC

ABC

Gegroet,

Helaas heb ik moeite om uw schrijven te begrijpen echter ik doe mijn best en geef voor mijn antwoord eerst aan welke vraag ik denk gelezen te hebben. Met uw diagnoses kan ik overigens wel begrijpen dat u zo schrijft dus ik neem het u niet kwalijk. Ik geef mogelijk meerdere keren een antwoord daar de ervaring heeft geleerd dat als ik een andere webpagina open, helaas mijn geschreven tekst verdwijnt.

Is het wijs om met wederzijds goedvinden de organisatie te verlaten? (De door u beschreven zak geld)

https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/ik-word-werkloos/detail/kan-ik-een-ww-uitkering-krijgen/ontslag-met-wederzijds-goedvinden/geen-ontslag-als-u-ziek-bent

Nee dat is niet verstandig daar u het risico loopt hierdoor in de toekomst geen WIA uitkering te krijgen. Mi zeker niet daar u een aantal diagnoses in uw eerste schrijven aangeeft.

Mvg ABC

 

ABC

Gegroet,

Uw werkgever is vanaf het moment dat u WGA krijgt in totaal 10 jaar verantwoordelijk voor uw re-integratie. Aangezien u nog in dienst bent, is het re-integreren bij uw werkgever een mogelijkheid en mogelijk zelfs een verplichting (dat weet ik niet zeker).

Dat geldt niet alleen bij de categorie lager dan 35 procent echter ook bij alle andere categorieën lager dan de categorie 80-100 procent.

De categorie lager dan 35 procent kan een boeiende categorie zijn bv bij overheid of onderwijs daar hier veelal in de CAO is opgenomen dat de werkgever verplicht is om de werknemer in dienst te houden. Lees voor de zekerheid uw CAO door om te kijken of in uw CAO ook hierover iets staat vermeldt. Van CAO’s bij andere bedrijfstakken weet ik niet zoveel en daarom geen idee of de regel van lager dan 35 procent daar ook is opgenomen.

Waar uw werkgever op hoopt is dat u een IVA uitkering krijgt daar deze niet door de ERD werkgever zelf betaald wordt.

Mvg ABC

 

ABC

Gegroet,

Sorry niet te vroeg juichen aangezien de verzekeraar via jurist of arts van de verzekeraar wel gegevens kan opvragen, staat genoemd in een rapportage van de Nationale Ombudsman.

https://www.nationaleombudsman.nl/system/files/rapport/20170097%20%20R%20%20201709273%2030-08-2017%20.pdf

Alvast een stap vooruitdenkend u hoeft niet mee te werken aan een onderzoek bij de verzekeraar. Reden u bent geen belanghebbende in de verzekering.

Ik doel hier op de verzekering die de meeste ERD werkgevers hebben afgesloten met een verzekeraar zodat de verzekeraar de kosten van de WGA betaalt.

Mvg ABC

 

ABC

Gegroet,

Zelf geen ervaring en toch vragen.

Was u zelfstandige en wordt uw uitkering volledig betaald vanuit de AOV? Zo ja, dan verwijs ik u door naar uw verzekeringsvoorwaarden.

Zo nee dan graag nadere uitleg, wie betaalt wat en door welke instantie(s) wordt u beoordeelt.

Mvg ABC

ABC

PS lees toestemming geven als dat bij u toestemming moet vragen om informatie op te vragen en dat u dat kunt weigeren.

ABC

Gegroet,

Als BA deze informatie zelf bij UWV zou opvragen is de regel dat u toestemming geeft. Indien een BA bij uw behandelaar informatie wilt opvragen is de regel dat de BA exact omschrijft wat hij/zij wilt weten. U kunt deze twee regels combineren, aan BA vragen wat hij/zij exact wilt weten en met welk doel. Vervolgens kunt u bepalen of die informatie in de rapportage van de AD van het UWV staat. Deze rapportage wordt namelijk naar de werkgever gestuurd. Zo ja, BA daar naar verwijzen, zo nee kijken of u rapportage van VA gedeeltelijk kan geven aan BA. Ik denk hierbij dan aan een document waarbij u alles zwart heeft gemaakt behalve het antwoord op de specifieke vraag van de BA.

FML staat bv vermeld in rapportage van AD, alleen iets minder duidelijk echter voor BA echt wel te begrijpen. Medisch gedeelte van VA is bekend bij BA, is zijn/ haar taak. Wat overblijft is wat wil BA nu eigenlijk weten.

Als BA door werkgever onder druk wordt gezet dan kan BA terug rapporteren, stukken verkregen echter gedeeltelijk zwart gemaakt. Tegelijkertijd heeft u wel meegewerkt en de BA heeft meegewerkt.

Voor alle zekerheid u bent niet verplicht om deze informatie door te geven aan BA.

 

Mvg ABC

ABC

Gegroet,

Als ik uw gedachten probeer te volgen dan geven de percentages aan waar uw inkomen vandaan komt.

0-35 niet arbeidsongeschikt

Geen inkomen uit de WIA – het volledige inkomen wordt met werken verkregen

80-100 volledig arbeidsongeschikt

Geen inkomen uit werk – het volledige inkomen wordt uit de WIA verkregen

35-80 gedeeltelijk arbeidsongeschikt

Gedeeltelijk inkomen uit de WIA en gedeeltelijk inkomen uit werken.

Mvg ABC

ABC

Gegroet,

Ik heb voor u her en der vragen gesteld (anoniem). U valt zonder inkomen na de afloop van de LGU periode naar de VVU. Uw mogelijkheden liggen bij het aanvechten van het ontslag en daarvoor is het van belang dat u hulp zoekt van een jurist. Kijk welke gratis juridische mogelijkheden in uw omgeving worden aangeboden bv sociaal raadslieden of het juridisch en informeer daar verder.

Mvg ABC

ABC

PS schroom niet om veel stukken bij het UWV aan te leveren.

ABC

Gegroet,

Niet zelf een DO aanvragen kan ik begrijpen. Wat u wel kunt doen is u goed voorbereiden op het mogelijk aanvragen van een DO door de werkgever. Lees hiervoor ook het rapport van de onderstaande link https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/rapporten/2018063 

Ik denk dat u niet alles hoeft te lezen maar wel de conclusies, aanbevelingen etc lezen. Ook goed onthouden (bij burn-out mogelijk opschrijven) op welke regels de uitspraken van de nationale ombudsman zijn gebaseerd.

In het rapport staat dat het UWV u ook de informatie die de werkgever bij het UWV aanlevert bij een aanvraag DO aan u beschikbaar behoort te stellen. Standaard doet het UWV dat niet waardoor u in het nadeel bent. Ook hoort het UWV u tijdig aan te geven dat er een DO is aangevraagd. Ook dat doet het UWV standaard niet en ook dat is in uw nadeel.

De meest gebruikte aanpak van het UWV was, u ineens bellen en dan alleen losstaande vragen stellen zonder dat u begrijpt waar die te plaatsen zijn in het verhaal van de werkgever.  Doorbreek dat door zaken uit bovenstaande rapport aan te halen en te verwijzen naar de regels die de nationale ombudsman aangeeft en verwijs naar het rapport zelf. Op deze wijze kunt u mogelijk de uitslag beïnvloeden. Een negatief DO voor de werkgever leidt naar mijn idee tot grotere kans dat dan wel ineens een formulier verlengde loondoorbetaling voor uw neus wordt gelegd. De werkgever kan dan bv kiezen voor 3 maanden verlengen en dat is gunstiger dan een mogelijke loonsanctie van maximaal een jaar.

Dat betekent ook dat u uw eigen dossier goed op orde moet hebben zodat u daar de benodigde bewijzen snel eruit weet te halen en naar het UWV kan sturen. Denk bv aan verslagen bedrijfsarts, gespreksverslagen van gesprekken op uw werk etc.

Naar ik hoop kiest u ervoor om dan te reintegreren in uw huidige functie en dan als u weer gezond bent uit te kijken naar een andere baan. Werken zonder uitdaging lijkt mij erg zwaar.

Mvg ABC

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 107)