Home Forums Je draai weer vinden WIA-WGA Vervolguitkering; hulp nodig bij bemiddeling naar Werkervaringsplek

WIA-WGA Vervolguitkering; hulp nodig bij bemiddeling naar Werkervaringsplek

3 Started on: 1212 april 2022 om 11:31

Beste deelgenoten,

Situatie: Alleenstaande, 47 jaar, zonder kinderen. Ik zit al zo’n ruim 10 jaar op ongeveer 50% arbeidsbeperking in de WIA-WGA Vervolguitkering (sociaal-minimum-niveau). Dus: het loont als ik deeltijds aan de slag kan komen op een passende functie.

Momenteel doe ik vrijwilligerswerk en ik doe een Werkfit-traject met de hoop op een bemiddeling naar een Werkervaringsplek. Inmiddels weet ik dat mijn reïntegratiebureau dat niet doet (omgeving Haaglanden). De UWV is de opdrachtgever en betaalt daar mogelijk niet voor (???).

Het fijnst is het wanneer je bij jouw eigen Werkgever netjes behandeld wordt / bent qua intern/ extern een andere werkplek zoeken.

Voorgeschiedenis:
Ik heb de afgelopen jaren al heel veel uit geprobeerd op sollicitatiegebied. En verschillende keren een kleine aanstelling gehad. Mede doordat ik niet zoveel gemeld had over mijn gezondheid. Extra invallen en/ of mijn grenzen overschrijden, was dan mijn achilleshiel. Ik liep dan alsnog op mijn tandvlees en werd ziek nadat mijn jaarcontract afliep. Dit wil ik niet meer.

Het herstellen en terugkeren richting (vrijwilligers)werk is mentaal zwaar. Zeker na de Corona-periode. Een Werkervaringsplek zou fijn zijn. Helaas zien werkgevers daar niet-nauwelijks het belang van in. Terwijl het zo behulpzaam kan zijn..!

Een Werkervaringsplek om uit te testen en/ of het opbouwen van je belastbaarheid in een bepaalde functie. “Je weet dan soms niet meer zo goed welke taken je in een werksituatie wel of niet aan kan. Of hoe lang je die taken vol kunt houden. Op een werkervaringsplek probeer je dit uit. Bovendien kan juist het werken ervoor zorgen dat je weer sterker en stabieler wordt.” Uiteraard wel met het vooruitzicht op een betaalde Werkplek. Dus een UWV Proefplaatsing zou het beste zijn.

Vanuit mijn WIA-WGA positie krijg ik het niet voor elkaar gebokst om een Werkervaringsplek te organiseren – zonder concrete hulp/ bemiddeling. Werkgevers willen liever niets weten over UWV regelingen, is mijn ervaring. Liever zou ik wensen dat een tussenpartij dit oppakt. Ongeveer hetzelfde als bij de Doelgroepregister kandidaten……

Voor gewoon werk, moet ik concurreren met gezonde kandidaten. En de mensen met WIA-WGA staan niet in het Doelgroepregister, waardoor werkgevers niet verleid zullen worden voor een actieve bemiddeling i.v.m. de Banenafspraak.

Ik verwachtte dat een Reintegratiebureau hier een bemiddelende rol in kon spelen, want het Werkgevers Servicepunt doet het ook niet voor WIA WGA. Deze doelgroep valt al sinds 2015 tussen wal en schip…

Heeft iemand hier andere ervaring mee..? Of : tips, adviezen? Of : wellicht tips, adviezen vanuit Werkgeverszijde?

Als je bemiddelingsbureau niet bemiddeld naar een werkervaringsplaats trek dan aan de bel bij UWV en geef aan dat je dit nu juist graag wilt en van reintegratiebureau wenst te veranderen. Er zijn er genoeg.

Heb je vanuit het uwv werkbureau geen actieve begeleiding daarbij, of wil je dat nu liever niet? Ik weet dat vanuit specialistische zorginstellingen zoals bij mij toen heliomare, een arbeidsdeskundige, of een jobcoach mee kan gaan in het gesprek met een mogelijke werkgever. En jammer genoeg, moet je soms ook geluk hebben met een werkgever die ervoor openstaat jou die kans te geven ?

Dank voor jullie reacties @socrates en Ineke. Fijn dat zo’n specialistische instelling dat doet. Een jobcoach zou ik ook heel fijn vinden tbv de toelichting vd UWV-regelingen. Ook al heb ik hbo-niveau, ik krijg nul op rekest zodra ik wat zeg over mijn gezondheid en de regelingen die er zijn. Werving en selectie/ recruitment hebben weinig begrip. Ik mis de bemiddelende partij die alle belangen goed door heeft… (MVO werkgever, werkzoekende met arbeidsbeperking, UWV).

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.