Is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je arbeidsongeschikt bent? Kun je een huis kopen als je een uitkering uit de ziektewet ontvangt? Of kun je een hypotheek oversluiten met een WGA- of IVA-uitkering? De mogelijkheden hangen af van je situatie en de soort uitkering die je ontvangt.

Met een uitkering is het moeilijker om een hypotheek te krijgen dan wanneer je in loondienst bent bij een werkgever.

Geldverstrekkers beoordelen je hypotheekaanvraag namelijk op basis van het inkomen, omdat je inkomen de geldverstrekker zekerheid geeft over de betaling van de rente en de aflossing. Een hypotheek heeft vaak een lange looptijd, dus een hypotheekverstrekker wil graag enige zekerheid voor deze lange periode.

Een hypotheek met een IVA- of WAO-uitkering

 Heb je een uitkering, waarbij het UWV heeft beoordeeld dat er sprake is van een duurzame beperking? Dan is het wellicht mogelijk om een hypotheek rond te krijgen. Een IVA- en WAO-uitkering zijn voor lange tijd toegekend en worden daardoor vaak gezien als een stabiel inkomen waarmee een hypotheekaanvraag mogelijk is.

Niet alle hypotheekverstrekkers hebben dezelfde voorwaarden, dus informeer bij jouw financieel adviseur naar de mogelijkheden in jouw situatie.

Een huis kopen tijdens de Ziektewet en WGA

 Als een uitkering een tijdelijk karakter heeft, biedt het de hypotheekverstrekker waarschijnlijk onvoldoende zekerheid voor de lange termijn. De meeste hypotheekverstrekkers staan daardoor negatief tegenover het verstrekken van een hypotheek bij een WGA- of ziektewetuitkering.

De ziektewetuitkering is van (relatief) korte duur en kan opgevolgd worden door de WIA-uitkering, maar dat hoeft niet.

Een WGA-uitkering is voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten waarbij de situatie niet duurzaam is. Daarmee wordt aangegeven dat de situatie mogelijk nog verandert. Als jouw arbeidsongeschiktheidspercentage wijzigt, dan wijzigt de uitkering ook. Daarmee is het voor een hypotheekverstrekker onzeker hoe lang en hoe hoog jouw uitkering zal zijn voor de periode dat jij een hypotheek wilt afsluiten.

Heb je een WGA-uitkering met een aanvullende WGA-hiaatuitkering van een verzekeraar? Dan kunnen hypotheekverstrekkers dat mogelijk ook zien als een stabiel en duurzaam inkomen. Informeer bij jouw financieel adviseur naar de mogelijkheden.

 

Ziek in dienst bij de werkgever

 Als je nog in dienst bent bij je werkgever en je ontvangt nog steeds loon, dan gelden de standaardregels.

Iedere hypotheekverstrekker vraagt om een werkgeversverklaring. In deze verklaring wordt bijvoorbeeld gevraagd naar jouw bruto jaarinkomen, het soort dienstverband (contract voor bepaalde of onbepaalde tijd of flexibel) en of de werkgever voornemens is het dienstverband binnenkort te beëindigen.

Als een werkgever de verklaring niet afgeeft of op de werkgeversverklaring aangeeft dat het dienstverband mogelijk wordt beëindigd in verband met langdurige ziekte, dan kan dat gevolgen hebben voor de hypotheekaanvraag.

Levensverzekering kan moeilijker en duurder zijn

Een hypotheek wordt vaak afgesloten in combinatie met een levensverzekering. In sommige situaties is een levensverzekering verplicht. Hiermee wordt de afbetaling van de hypotheek gegarandeerd bij overlijden. Ben je arbeidsongeschikt, dan kan het moeilijker en duurder zijn om een levensverzekering af te sluiten. Het kan ook zijn dat de je de levensverzekering niet kan afsluiten in verband met jouw arbeidsongeschiktheid. Dit hangt onder andere af van de prognose in jouw situatie.

Tips voor een hypotheek met een uitkering:
  • Als je een partner met voldoende inkomen hebt, dan is het mogelijk verstandig om de hypotheek af te sluiten op basis van enkel dit inkomen. Is dit (net) niet genoeg? Bekijk dan of er eigen vermogen is wat gebruikt kan worden. Jouw uitkering kunnen jullie dan gebruiken voor de vaste lasten. En, mocht de uitkering plotseling wijzigen, dan heb je waarschijnlijk niet direct grote financiële problemen.
  • Schulden bij de BKR verlagen je leenbedrag. Los bij voorkeur alle leningen af voordat je een huis koopt. Hieronder vallen vaak ook de roodstand bij de bank, smartphones die je aan de provider betaalt, creditcards, privé-leaseauto’s en betalingsregelingen bij webwinkels.
  • Vraag jezelf in deze situatie goed af of dit verstandig is om op dit moment in je leven een nieuwe hypotheek af te sluiten.
Met wie krijg je te maken bij een hypotheek?

Vraag je een hypotheek aan tijdens je uitkering, krijg je met meerdere partijen te maken.

  • Met UWV voor een uitkeringsverklaring; of met je werkgever voor een intentieverklaring
  • Met je tussenpersoon, die de schakel vormt tussen jou en de hypotheekverstrekker
  • Met de notaris, makelaar en taxateur
  • Met een financieel adviseur (niet verplicht, wel aan te raden)
  • Met de Belastingdienst, vanwege de overdrachtsbelasting en de hypotheekrenteaftrek.
Je bent niet de enige?

Een hypotheek krijgen met een uitkering is soms lastig, maar niet altijd onmogelijk. En vergeet niet: jij bent niet de eerste die met deze vragen rondloopt. Sterker nog: op het forum van Samen Veerkrachtig ontmoet je anderen zoals jij. Meld je daarom vandaag nog aan om tips en ervaringen uit te wisselen.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.

Meest besproken op het forum