Home Forums Ziek en werken Ziek door ms klachten

Ziek door ms klachten

1 Started on: 1221 december 2023 om 12:06

Tags: 

Hallo,
Sinds 2019 heb ik na een shub en diverse onderzoeken de diagnose ms gekregen. Voor mij vielen er al snel veel puzzelstukjes op zijn plaats omdat ik al langere tijd met enorme vermoeidheid kampte en veel pijn had aan nek, rug en heupen. Desondanks ben ik gewoon snel weer doorgegaan waar ik was gebleven qua werk en mijn leven. Helaas kamp ik ook al sinds 2010 met een ernstige angststoornis waar ik meerdere langere periode voor bij een psycholoog heb gelopen zonder duurzame verbetering.
De afgelopen 1,5 jaar viel het werken en ritme van mijn dagelijks leven me steeds zwaarder. Kan me slecht concentreren, ben heel snel afgeleid, intens moe en rug, heupen en nekklachten werden steeds erger.
Ook mijn zicht werd steeds slechter vooral door de moeheid. Alles bij elkaar zorgde dit ook voor dagelijkse hoofdpijn.
Als ik thuis kwam kon ik niets meer, doodmoe.
Sinds sept ben ik thuis en mijn dagen verlopen moeizaam.
De meeste dagen kan ik weinig, geen energie, moe, geen concentratie. Als ik iets oppak, bijvoorbeeld op mijn gemak beneden stofzuigen, moet ik daarna eerst weer rusten.
Hier zit na 2,5 maand geen enkele verbetering in.
Ik zou graag weer werken maar maar tussen willen en kunnen zit een groot verschil.
Mijn werkgever heeft de iva ter sprake gebracht.
Hoe moeilijk ik dit ook vind denk ik dat het me wel rust zou geven zowel lichamelijk als psychisch. Ik maak me elke dag druk en zorgen hoe nu verder, wat als ze willen dat ik ga werken, wat moet ik dan doen? Wat zien ze me dan nog doen zonder dat ik weer kapot thuiskom en er niet kan zijn voor mijn gezin, partner en Kind? Het maakt me enorm onrustig en verdrietig omdat de wil er is maar ik het niet meer aankan.
Hoe kijken jullie tegen kans van iva aan als je dit leest?
Dank je wel voor het lezen en jullie eventuele reactie.

Hallo,

Beoordelen of je in anamerking kot voor de IVA is altijd moeilijk. Je moet een twee voorwaarden voldaan:
1. je moet volledig arbeidsongeschikt zijn
2. er moet geen verbetering in je situatie te verwachten zijn

Aangezien MS een vreselijke ziekte is die progressief is en je niet meer beter zal worden zal je aan de tweede voorwaarde voldoen. Dus gaat het om de vraag of je volledig arbeidsongeschikt bent of niet. Kun je bijvoorbeeld helemaal niet meer werken of toch nog zeg 2 uur per dag in een voor jouw geschikte functie en hoeveel kun je hier nog mee verdienen? Dat zijn allemaal zaken die de arts van het UWV moet gaan beoordelen.
Op basis van je verhaal met moeten rusten na bijvoorbeeld stofzuigen kan ik zeggen dat je een redelijke kans op IVA maakt. Maar bespreek dat vooral met je behandelaar. Die kan het beste inschatten of je nog (aangepast) werk kunt doen of helemaal niet meer.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.