Home Forums Geldzaken WIA-WGA – betaalde baan – regels/ berekeningen

WIA-WGA – betaalde baan – regels/ berekeningen

3 Started on: 126 november 2020 om 10:16

Ik ben in de zin van de WIA beoordeling 72,97% arbeidsongeschikt verklaard en het advies van de verzekeringsarts is los van allerlei beperkingen waar ik rekening mee moet houden, voor maximaal circa 20uur per week arbeid te zoeken en me daarnaast vooral nog te focussen op mijn persoonlijke herstel.

Mijn huidige werk is gestopt gezien dit niet passend te maken was. Op dit moment dus (nog) niet werkzaam bij een werkgever en puur afhankelijk van de WIA/WGA uitkering. Eerste twee maanden dus 75% en daarna 70% van mijn oude SV loon.

Ik lees online en op dit forum dat zodra je werkt, je  beloond wordt door een aanvulling op je WIA/WGA uitkering.  Van datgene dat je verdiend door werk, mag je 30% houden.

Zijn er hierbij nog kleine lettertjes of zaken waarmee je rekening moet houden ?

  • Kun je bijvoorbeeld met een nieuwe baan ook “teveel” verdienen t.o.v. je uitkering waardoor je in de problemen komt ? Stel je overstijgt die 30% salarisverlies, dan kan het lijkt me niet zo zijn, dat je nu opeens meer verdiend dan vroeger.  ( misschien dat dit rekentechnisch niet haalbaar is en het een domme vraag is, dan excuses haha).
  • Mijn herstel is ook belangrijk. Maar stel het gaat op een moment weer wat beter en ik negeer de uren-beperking (om toch maar een baan te kunnen vinden in deze vreemde tijd) . Stopt de WIA/WGA op dat moment ? Kan die vervallen als je bijvoorbeeld een baan accepteert van 32uur? (moet je jezelf dan bijv beter melden? Of kun je dit zien als tijdelijke baan om weer werkervaring op te doen
  • Stel je vindt een nieuwe baan waar je aan de slag kan, maar deze is financieel gezien lager dan je huidige uitkering. Blijft de WIA/WGA wel aanvullen ?
  • Mijn ontslagaanvraag is men nog mee bezig. Daarin krijg ik ook te horen of de werkgever nog een aanvullende WIA verzekering heeft. Dit kan mijn verlies/gat aanvullen begreep ik. Is het in sommige gevallen verstandiger om liefdadigheidswerk te doen (als werkervaring) en daarna pas een betaalde baan? Dit omdat je mogelijk anders juist minder inkomsten krijgt door te werken en je je WIA uitkering verspeeld ?

Kortom… ik ben zoekende naar wat nu wijsheid is en ik mezelf niet weer dubbel en dwars in de vingers snijd.  (dat ik dus door mijn herstel op plaats 2 te zetten, teveel nu ga werken en me ook nog een financieel in de vingers snijd of onder de streep hetzelfde verdien als met uitkering, terwijl dat alles niet had gehoeven.).

 

Alvast bedankt voor eventuele tips.

 

 

 

Hierbij wat duidelijkheid.

Het UWV verrekent conform artikel 61 Wia 70% van je verdiensten. Je mag dus 30% houden. Geef wel je inkomsten op aan het UWV.

Als je langer dan 12 maanden 65% of meer van het maatmanloon (je oude sv-loon voor je ziek werd) verdient wordt de uitkering beëindigd. Je bent dan immers minder dan 35% arbeidsongeschikt in de zin van de Wet WIA.

Je hebt een WGA-uitkering op basis van 72,97% AO. Je zit nu in de loongerelateerde uitkering (LGU), die duurt maximaal 24 maanden. Ik weet niet hoe lang jij er recht op hebt? Daarna komt de loonaanvullingsuitkering (LAU). Dan geldt het volgende: als je minder dan 50% van je restverdiencapaciteit (RVC) benut wordt je uitkering omgezet naar een vervolguitkering. Die is gebaseerd op het wettelijk minimumloon. In jouw geval is dat 50,75% (klasse 65 tot 80% AO) van het minimumloon. Benut je 50% of meer van je RVC dan wordt je tot je AOW-leeftijd keurig maandelijks door het UWV aangevuld op grond van de LAU. Het is na de loongerelateerde uitkering dus van belang dat je minimaal 50% van je RVC benut. Het is aan jou om in dat geval minder leuk of minder betalend werk te accepteren.

Het zou mooi zijn als je inderdaad een WIA-hiaat verzekering hebt. Onderzoek wel de voorwaarden: bijvoorbeeld de duur (1,3,5 jaar of langer) etc. Er zijn veel verschillende verzekeringen en dekkingen.

Als je meer vragen hebt, let me know!

Beste Selwyn,

Enorm bedankt voor je duidelijke en uitgebreide antwoord. Dit geeft de nodige verheldering qua berekeningen en aandachtspunten financieel.

Naar mijn weten heb ik komend jaar recht op de WIA uitkering. Dit gezien ze aangegeven hebben dat ze me pas over circa één jaar opnieuw wilde zien voor een herkeuring. Qua begeleiding val ik onder groep die geen begeleiding en afspraken opgelegd krijgt (onderzoek vanuit ministerie) . Ik verwacht dus dat er vanuit de kant van het UWV weinig zal veranderen komende 12 maanden.  Uiteraard hoop ik niet die 12 maanden überhaupt nodig te hebben. 🙂  maar i.v.m. opbouwen van uren kan dit zeker van pas komen.

Qua verzekeringen en overige zaken verneem ik volgende maand hopelijk meer informatie. Op dit moment nog een vraagteken wat voor verzekering er is en welke voorwaarden eraan gekoppeld zijn.

Nogmaals bedankt !

 

gr, Thijs

 

 

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.