Home Forums Geldzaken Wia uitkering

Wia uitkering

1 Started on: 126 maart 2020 om 16:26

Hallo,

Even mijzelf voorstellen ik ben Tineke 24 jaar en door een zenuwziekte sinds nov 2017 ziek.

Nu ben ik in januari net gekeurd voor een Wia uitkering en deze heb ik ook toegewezen gekregen als 100% met misschien een mogelijkheid om later te kunnen werken (helaas is mijn ziekte hierin erg onvoorspelbaar en te onbekend om te kunnen zeggen of het ooit verbeterd).

Nu heb ik alleen wat vragen over de financiën aangezien mijn financieel adviseur en ik hier niet uitkomen. Ik ben namelijk pas in juni van 2017 afgestudeerd en heb halverwege die maand de keuze gemaakt om fulltime aan het werk te gaan in een vaste drie ploegendienst om de huur te kunnen betalen hier verdiende ik een heel aangenaam bedrag. Nu pakt alleen het uwv mijn werkgeschiedenis van bijbaantjes (van 2016 tot 2017) er ook bij omdat ik geen volledig jaar heb gewerkt in het bedrijf waar ik werkte toen ik ziek werd en hebben dit gewoon gedeeld door 12. Dit zorgt natuurlijk voor een erg groot inkomstendaling en is naar mijn inziens ook niet een erg realistisch financieel plaatje (van gem. netto 1800 pm naar 670 netto pm uitkering) . Uwv praat ook constant over laatstverdiende loon, bedoelen zij dit dan inderdaad over een heel jaar of over de periode dat je echt volledig kon verdienen (zoals in mijn geval zo’n 5 maand aangezien de fabriek ook nog eens 2 weken verplicht gesloten was)? Mijn vraag is dus eigenlijk is het eerlijk wat het uwv doet met betrekking tot mijn bijbaantjes mee te laten rekenen in de berekening om mijn uitkering vast te stellen?

En als het een vaste drie ploegendienst betreft volgens bedrijfsregels worden dan de toeslagen die bovenop regulier inkomen gerekend wordr, door bijvoorbeeld nachtdienst, ook mee berekend in je uitkering?

Alvast bedankt voor het meedenken en lezen van mijn verhaal en vragen!

Groeten Tineke

Beste Tineke,

het UWV gaat bij het berekenen van de loongerelateerde uitkering uit van het sv-loon dat je verdiende in het jaar voordat je ziek werd;
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/hoe-hoog-is-mijn-wga-uitkering/hoe-hoog-is-de-loongerelateerde-uitkering-lgu

Dit valt in jouw situatie zover ik kan lezen dus heel ongunstig uit.
Helaas is dit hetgeen in de wet is afgesproken.

Ik hoop dat je financieel adviseur met hetgeen in de uitleg van het UWV (link) staat het samen met jou verder kan berekenen.

Ik wil je heel veel sterkte wensen.
Met vriendelijke groet,
John

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.