Home Forums Mijn Verhaal Wia of ww?

Wia of ww?

1 Started on: 1223 november 2022 om 10:07

Beste forumleden,
Misschien kunnen jullie me helpen.
Ik ben 3 jaar geleden in de ziektewet geraakt door mentale problemen. Na 2 jaar in de ziektewet te hebben gezeten ben ik via het tweede spoor bij een andere werkgever terecht gekomen. Daar heb ik een contract voor twee jaar gekregen waarvan 1 jaar nu verstreken is. Ik moet serieus rekening houden met het feit dat dit contract na 2 jaar niet wordt verlengd.

Nu is het zo dat ik kort geleden een gesprek heb gevoerd met een arbeidsarts die heeft vastgesteld dat ik recht heb op een wia uitkering. Ik heb vorige week een gesprek gehad met een arbeidsdeskundige die me dit heeft medegedeeld. Daar kwam onder andere ook ter sprake dat de maanden Wia die je in eerste instantie krijgt (LGU) de maanden ww waar je recht op hebt opsnoept. Met andere woorden, ik kan nu wia aanvaarden (krijg ik met terugwerkende kracht vanaf jan 2022) die loopt tot augustus 2023. Maar stel dat ik in november 2023 werkloos raak heb ik totaal geen ww rechten meer opdat alle maanden waar ik recht op heb opgesnoept zijn door de LGU.

Is het dan wel slim om de wia uitkering te aanvaarden? Zover ik nu heb begrepen zal de wia uitkering maar een laag bedrag zijn per maand, terwijl je bij je ww 70% van je salaris ontvangt.

Wat is wijsheid om te doen?

Groeten
Doptiedop

Momenteel heb je dus geen WIA en ben je in loondienst met een tijdelijke contrect. Ik begrijp dat de bedrijfsarts je met terugwerkende kracht in aanmerking wil laten komen voor de WIA omdat je momenteel ziek bent. Is dit juist?

Wat voordeliger is valt niet te zeggen omdat er nog geen percentage arbeidsongeschiktheid is vastgesteld. (Ben je volledig arbedisongeschikt dan is de WIA uitkering 70%).
In de regel is op korte termijn de WW voordeliger, op langere termijn kan de WIA voordeliger zijn omdat deze een langere duur kan hebben. Daarnaast kunnen er andere factoren spelen, zoals de pensioenopbouw. (Sommige pensioenfondsen kennen iemand die arbeidsongeschikt is (al dan niet gedeeltelijek) gratis verdere opbouw van het pensioen toe).

Met vriendelijke groet,

Socrates.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.