Home Forums Werk WIA – Nieuwe baan – WIA aanhouden of beter melden (vangnet?)

WIA – Nieuwe baan – WIA aanhouden of beter melden (vangnet?)

4 Started on: 1214 januari 2021 om 19:51

Op dit moment is het helaas nog niet van toepassing, maar toch alvast vooruitlopende op een nieuwe baan, een vraag.

Ik ben in de zin van de WIA beoordeling 72,97% arbeidsongeschikt verklaard en het advies van de verzekeringsarts is los van allerlei beperkingen waar ik rekening mee moet houden, voor maximaal circa 20uur per week arbeid te zoeken en me daarnaast vooral nog te focussen op mijn persoonlijke herstel.

Mijn huidige werk is gestopt gezien dit niet passend te maken was. Op dit moment dus (nog) niet werkzaam bij een werkgever en puur afhankelijk van de WIA/WGA uitkering.

Nu mijn oude werk gestopt is en de situatie prive iets rustiger lijkt te worden, twijfel ik enorm sterk wat wijsheid is. Het beste zou zijn ergens opbouwend (max 20uur) te beginnen. Maar dit is enorm lastig nu.
Ik weet niet of ik meteen volle bak aan de slag kan. Dit is eigenlijk een kwestie van proberen. Ik ben uitgevallen met een burnout, vandaar dat dit lastig inschatten is.  Wie weet dat iets met positieve energie, me juist meer energie geeft . Kanttekening is nu met de Corona situatie en thuiszittende kids (basisschool dicht), dat fulltime ergens beginnen sowieso erg lastig is. Maar dat terzijde…..

Stel ik kan ergens beginnen….

Indien ik voor slechts maximaal 20uur aan de slag ga, dan is het waarschijnlijk verstandig om in de WIA te blijven zitten en van deze arbeid een extra aanvulling te krijgen op mijn uitkering ( je mag 30% behouden begreep ik. wordt in ieder geval verrekend met wat je al krijgt van UWV). Dit ivm de hoogte avn de inkomsten.

Maar stel… ik ga tegen het advies in, toch fulltime proberen. Eigenlijk puur om ergens aan de bak te komen en niet thuis/ in de WIA te moeten blijven zitten. Is het dan ook wel verstandig om de WIA aan te houden ?

Waar ik mee zit… maar graag inhoudelijke meningen over hoor.

  • De WIA uitkering is natuurlijk beperkt qua looptijd. Ik heb er één jaar recht op, waarvan er nu al een paar maanden voorbij zijn. Daarna is er een herkeuring.  Maximaal heb je er daarna nog één jaar recht op (max 24 mnd) .  Het lijkt me ergens dan ook nuttiger om eigenlijk zo snel mogelijk hieruit te zijn. Ofwel stel je gaat fulltime werken, kun je jezelf dan het beste meteen “beter” melden.  Immers stel je wordt onverhoopt na een x-tijd ziek of je breekt bijvoorbeeld iets, dan zit je niet meer in deze idem looptijd.  Als die immers afgelopen is en je hebt geen vast werk, dan krijg je het financieel helemaal zuur.  Ongetwijfeld zijn daar ook weer regels voor (bijv zoveel maanden gewerkt hebben), maar dit voelt een stuk veiliger. Ik heb ervaren hoe lang het kan duren als iemand ernstig ziek is, voordat je weer aan de slag kan. Stel die pech heb ik hier achteraan, dan krijg je ook nog eens een financiele strop.
  • Stel je gaat fulltime het proberen, maar je weet niet zeker of je het wel echt kan. (trial and error methode.).  Is het dan verstandig om bijv je proefperiode nog de WIA aan te houden en je daarna beter te melden ?  Want stel het lukt niet, dan heb je natuurlijk het recht op je WIA verspeeld ? Dan kom je in de standaard in de WW terecht wat meer nadelen weer heeft ? Of val je binnen een bepaalde periode toch weer terug in je WIA ?
  • Advies was in principe ook op een lager niveau te gaan werken dan voordien (minder stress) en dus voor 20uur max. Echter financieel heeft dit een enorme impact merk ik. (ook als ik dit fulltime zou doen). Gezien mijn vrouw ook al salaris heeft moeten inleveren ivm zware behandelingen in het verleden die dit werk niet meer mogelijk maakte, is het voor mij eigenlijk geen optie om ook nog meer salaris in te leveren.  Niet op lange termijn in ieder geval.
    Hoe zit het als je nu een “lagere” baan neemt en daar je belastbaarheid gaat ervaren. Dan moet je neem ik aan oppassen dat ze je niet als “beter beschouwen”  en dat je (als dat werk niks wordt) opeens vast zit aan 70% van dit lagere salaris ?

 

Lang verhaal kort….. niemand zal antwoord kunnen geven over mijn belastbaarheid en of 20uur of gewoon fulltime verstandig is. kan alle kanten op.

Maar… ik ben met name benieuwd als je iets nieuws vindt, hoe slim is het dan om in de WIA te blijven zitten ? is het slim om zo snel mogelijk beter te melden ?  Of verstandiger om een bepaald vangnet te hebben voor een x-tijd en de WIA aan te houden.

Doel is uiteraard zo snel mogelijk weer op een leuke plek aan de slag te gaan. Zeker niet om me beter te melden…ergens even te werken en opnieuw deze hele ellende in te gaan. Maar ik heb enige angst om door onvoorziene omstandigheden ( you never know) tegen de max van de WIA aan te lopen tzt.

Misschien iemand een idee wat wijsheid is mbt WIA aanhouden en/of beter melden zodra je iets vindt?
Ik zit wat in dubio, omdat ik sterk het idee heb dat het idee/concept van de wia mooi is, maar dat je in werkelijkheid erg lastig kunt reintegreren bij een nieuwe werkgever.

Andere vraag… wat is jullie ervaring.. als je eerst begint met een minder zware baan (daar al je tijd in stopt) en dan daarna weer een baan wilt zoeken op je oude niveau. Dit lijkt me namelijk ook extra lastig om uiteindelijk terug te keren. Immers vreet deze andere baan op dat moment al je energie weer op (zeker in het begin kost nieuw werk altijd veel tijd/ energie… tijd die er eigenlik niet veel is lijkt me )

 

 

gr, Thieske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste Thieske,
aangezien je onder de 80% zit is het zo dat je WIA, WGA-loongerelateerd uitkering op een gegeven moment stopt.
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/hoelang-krijg-ik-wga/hoelang-krijg-ik-loongerelateerde-uitkering

3 maanden voordat je loongerelateerde uitkering stopt ontvang je bericht van het UWV over het vervolg van je uitkering;
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/hoelang-krijg-ik-wga/hoelang-krijg-ik-loongerelateerde-uitkering/als-mijn-loongerelateerde-uitkering-afloopt

Als je minder dan de helft van wat u volgens onze arbeidsdeskundige kunt verdienen heb verdient dan wordt uw loonaanvullingsuitkering omgezet in een vervolguitkering. Uw inkomen kan dan sterk omlaag gaan.

U kunt dus naast uw eventuele werk gewoon de WIA uitkering aanhouden. Aan de hoogte van de inkomsten zijn echter wel voorwaarden verbonden. Hierover kunt het UWV voor uw specifieke situatie uitleg geven. U kunt deze vragen stellen via uw account op Mijn UWV.

Ik hoop dat u met deze uitleg verder kunt,
met vriendelijke groet,
John

Hoi Thieske,

Ik heb een vergelijkbare situatie als jij ben ook voor 78% afgekeurd en heb nu een WIA LAU omdat ik zelf nog werk met een klein baantje van 12 uur. Belangrijk is, dat je in je beschikking heb staan gemaakt door de arbeidsdeskundige wat jou restverdiencapaciteit is. Daar moet je tenminste 50% van benutten wil je in aanmerking komen voor een vervolguitkering (LUA) Loon Aanvullende Uitkering!. Dus dat de arts zegt dat jij 20 uur kan werken wil n iet zeggen dat je dat dan ook volhoud. werk eerst aan je herstel zou ik zeggen. Maar je moet wel voldoen aan de gestelde spelregels. Je WIA Wga uitkering heeft inderdaad een einddatum houdt deze goed in de gaten. zoals John ook schrijft UWV stuurt jou 3 maanden voor einde bericht ofwel einde Wga uitkering. maar dan begint pas ect de stress. heb je inmiddels werk en ontvang je een LUA behoud je dat. Heb je geen werk val je in een vervolg uitkering. Dat is een percentage in jou geval 73% afgekeurd staat voor ca. 52% van het minimumloon. bijstand dus. Laat het niet zover komen dus let op.

Blijf in de WIA zoek een leuk baantje dan krijg je een LAU.

Succes.

bedankt voor de terugkoppeling. Ik dacht zoals ze het uitlegde, dat ik er maximaal 24mnd recht op heb en dat ze na een jaar opnieuw zouden beoordelen hoe mijn gezondheid is. Het zit echter iets complexer merk ik.

Ik heb de brief nog eens goed zitten nakijken en zie staan onder kopje “uw uitkering op termijn” dat ze voor mei 2022 beoordelen welke uitkering ik krijg na de loongerelateerde uitkering.  Ik zie hierbij staan dat als ik dan tenminste de helft van het bedrag verdien dan ik kan verdienen, dat ik dan een loonaanvullingsuitkering krijg. Indien minder dan dit bedrag, dan een vervolguitkering.

De verdiencapaciteit die ze hebben berekend is overigens op basis van een fulltime werkweek van volgens mij 38uur. Maar ze heeft in de belastbaarheidgegevens dus wel een uren beperking opgelegd van 4uur per dag en ongeveer 20uur per week. Is dit logisch ?

Klinkt misschien vreemd, maar als ik dus naar de situatie kijk, dan zit je dus eigenlijk met een WIA/WGA beoordeling in een slechtere situatie dan in een WW ? Daarbij heb je recht op 2 jaar uitkering. Bij WGA is het dus zoals ik begrijp afhankelijk van je arbeidsverleden.

In jouw situatie heb je dus werk gevonden, maar is het dan ook raadzaam om in de WIA te blijven ? Stel je zou worden ontslagen heb je meteen weer een probleem als je al op einde looptijd WIA zat toch ? Want deze zal niet weer op “0” beginnen.  En je bouwt denk ik niets nieuws op ?  Stel je zou werkloos worden, moet je toch weer iets van 36 weken minimaal normaal gewerkt hebben ? Kom je dan ook niet alsnog in de bijstand situatie terecht ( WIA einde looptijd en geen werk op dat moment). Of zitten hier wel wat vangnetten dat je beschermt wordt.

Stel je bent overigens bij de her-beoordeling weer een stuk beter. En je voldoet niet aan dat percentage voor de WIA meer. Wat dan ? Wordt je dan omgezet naar een WW als je geen werk hebt of wat gebeurd er dan ?

Ik heb gelukkig nog best even wat tijd, dus waarschijnlijk allemaal beren op de weg die er niet toe doen, maar ben wel nieuwsgierig, houd van een stukje zekerheid.

 

 

 

Hoi,

Een vervolgvraag.
Als ik het goed begrijp, dan blijf ik in principe dus ook in de WIA/WGA zitten als ik een nieuwe baan gevonden heb, zelfs als dit een fulltime baan betreft welke overeenkomt met mijn oude niveau.

Als ik dit minimaal één jaar doe ( en minimaal 65% verdien) dan stopt de WIA/WGA. Op die manier heb je dus een soort van vangnet tot die tijd, waarin je terug kunt vallen als het niet lukt.

Paar vragen

1) Mijn oude werkgever had een WGA Hiaat verzekering. Deze blijft van toepassing denk ik ? Regelingen van een nieuwe werkgever doen er denk ik niet toe ? Hun krijgen immers ook een no risk regeling ? (of vervalt die van de vorige werkgever)

2) Als ik nog deze WGA officieel heb en ik werk erbij. Dan bouw ik in die tijd schijnbaar ook gewoon weer nieuwe looptijd op.  Stel ik verlies deze nieuwe baan, maar je hebt minimaal 26 weken gewerkt na het begin van de WGA, dan heb je ook weer recht op WW voor het aantal uren dat je aan het werk was.  Stel dit zou gebeuren, krijg je dan opeens een WGA en een WW ? Of vervalt er dan een van de twee ?  Of krijg je 30% van de WW als aanvulling op WGA ? Of krijg je misschien enkel de WW uitkering over het nieuwe (lagere) bedrag van je nieuwe werk?

3)  Stel ik begin nu in deze WGA periode met een fulltime baan, maar dit blijkt na bijv 23 weken toch nog te zwaar te zijn of het dienstverband wordt vanuit hun kant stop gezet. Stel ik heb de pech dat ik daarna niet snel aan de slag meer kan en ik blijf dus hangen op het einde van mijn looptijd wga met deze “23 weken” gewerkt. Op dat moment heb je dus niets meer en vervalt je recht op zo’n LAU uitkering ? Die LAU geld alleen maar als je op dat moment werk hebt. Of je op voorhand werkt maakt dus niets uit, het gaat erom dat je op dat moment minimaal 50% van je restcapaciteit verdient.  Stel je pakt dus een baantje met weinig risico en minder uren heb je mogelijk meer geluk in die situatie dan dat je wellicht meer risico neemt en een wat zwaardere baan aanpakt?

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.