Home Forums De keuring en erna WIA-keuring n.a.v. Burnout, wat moet ik verwachten?

WIA-keuring n.a.v. Burnout, wat moet ik verwachten?

10 Started on: 121 augustus 2019 om 17:51

Hallo allemaal,

Een tijdje geleden heb ik al een bericht geplaatst en daar ontzettend begripvolle reacties op gekregen, dank daarvoor! Zo’n 2 jaar geleden ben ik uit dienst gegaan bij mijn werkgever wegens een Burnout (op advies van de ARBO arts). Anders dan zijn inschatting, was ik niet na 3 maanden beter en nu na 24 ook nog lang niet. De afgelopen jaren hebben soms verbetering gekend en soms niet, uiteindelijk heb ik nooit meer dan 10 uur in de week kunnen werken. (vrijwilligerswerk, voor mezelf, of voor klanten als kleine freelance klusjes, ik was namelijk designer) Op het moment lukt het me maximaal zelfs maar zo’n 6 uurtjes per week (ik ben aan het voorbereiden om wat art prints enzo te gaan verkopen waar ik per half uurtje dan aan werk).

Nu loopt mijn ziektewet af en is de aanvraag voor de WIA van start gegaan. Nu heb ik de informatie (en filmpjes) hier bekeken en daar werd vaak gerefereerd naar ‘iemand van de Bond’ of een reintegratiecoach, of iets dergelijks. Aangezien ik niet werkzaam ben heb ik geen van beide. Mijn vriend zal meegaan maar verder heb ik geen andere support. Daarom de vra(a)g(en):

  • Wat kan ik verwachten bij een WIA gesprek obv Burnout klachten?
  • Tips over hoe het gesprek voor te bereiden?
  • Wat zou je zelf achteraf graag hebben willen weten?

 

In ieder geval al ontzettend bedankt voor het lezen, mocht je zo ver zijn gekomen.

Groetjes,

Leonie

Beste Leonie,

Allereerst een vraag, jij geeft aan tijdens je ziekte zijn uit dienst te zijn gegaan? Hebben je werkgever en jij dit samen overeengekomen of ben je ontslagen?

Zo te lezen ben je je al aardig aan het voorbereiden op de keuring, dat is heel goed!

Wat betreft de keuring zelf.

Fijn en goed dat je vriend meekan om je te begeleiden. Zorg ervoor dat je dossier op orde is, dus dat je alles wat je heb gedaan om je herstel te bevorderen op papier heb staan.

Verder is het goed om een dagindeling te maken  https://samenveerkrachtig.nl/hulpwijzer/hoe-maak-ik-een-dagindeling/

Deze dagindeling kan je ook meenemen naar de keuring. Wat betreft de keuring, maakt het niet uit welke ziekte je heb. De verzekeringsarts gaat aan de hand van je beperkingen kijken wat jij nog wel kan. Hij vult na jullie gesprek een FML (functionele mogelijkheden lijst) in. Aan de hand van die lijst bepaald de arbeidsdeskundige welke (fictieve) functies jij nog zou kunnen uitvoeren.

Ik hoop dat je met het bovenstaande al wat verder kan komen in je voorbereiding.

Misschien zie je het zitten om een keer een koffietafel te bezoeken.

Ik weet niet uit welke regio je komt, maar vanaf eind augustus staan de eerste alweer gepland;

https://samenveerkrachtig.nl/koffietafel/

Tijdens de koffietafel kunnen de aanwezige Ervaring Deskundigen (ED’s) en overige deelnemers aan de koffietafel je mogelijk nog meer tips geven en hun ervaring met je delen.

Ik zal het fijn vinden als je ons hier op het forum op de hoogte wil houden van je traject.

Ik wens je heel veel sterkte met je herstel en succes met de voorbereiding.

Vriendelijke groet,

John

Hoi John,

Bedankt voor je reactie! Ik was al haast vergeten dat het handig is om alles even op papier te zetten om mee te nemen (aangezien het UWV al enorme documenten over me heeft dacht ik dat dat misschien niet nodig was) dus dat ga ik zeker even doen. Dankjewel.

Daarnaast ga ik ook die dagindeling maken en meenemen. Dat is makkelijk te doen, aangezien mijn dagen vrij stabiel zijn 🙂

Over mijn uit dienst gaan; Het klopt dat ik ziek uit dienst ben gegaan. Ik had een vast contract maar de ARBO arts heeft mij geadviseerd te vragen om een beeindiging met wederzijds goedvinden. Hij raadde aan dan om 3 maanden volledige vrijstelling van werkzaamheden te vragen en dan na 3 maanden het contract te beeindigen, hij gaf aan dat hij verwachtte dat ik dan in 3 maanden wel helemaal zou kunnen herstellen terwijl als ik zou blijven hij verwachtte dat dat nog wel 6 maanden tot 2 jaar kon duren. Goed, dat heb ik dus gedaan. We zijn dus contractueel met wederzijds goedvinden uit elkaar gegaan. Heldert dat een en ander op?

Hartelijke groet,

Leonie Jonk

Hoi Leonie,

Dat verhelderd de situatie inderdaad.

Via werkgever dus geen poortwachter traject gehad en ook geen re-integratie.

Weet dat je bij het UWV ook je dossier (Wat zij van je hebben) in mag zien!

Je kan hiervoor een afspraak maken bij het UWV kantoor. Kan je zien of het volledig is.

Met vriendelijke groet,

John

 

Hoi Leonie,

Dat verhelderd de situatie inderdaad.

Via werkgever dus geen poortwachter traject gehad en ook geen re-integratie.

Weet dat je bij het UWV ook je dossier (Wat zij van je hebben) in mag zien!

Je kan hiervoor een afspraak maken bij het UWV kantoor. Kan je zien of het volledig is.

Met vriendelijke groet,

John

 

Hoi John,

Wat een goed idee! Dat wist ik helemaal niet! Ik heb gelijk gebeld maar ze waren een beetje druk geloof ik. Maandag weer proberen.

Nog vergeten te reageren op je Koffietafel suggestie; ik woon zelf in Amsterdam, daar zijn de aankomende tijd geen koffietafels maar in September waarschijnlijk weer wel, dan wil ik kijken of ik het ook kan bijwonen maar dat zal hiervoor waarschijnlijk te laat zijn. Vandaar ook dat ik het even hier op het forum vroeg 🙂

Ik heb nog geen uitnodiging ontvangen voor het gesprek maar ik houdt je/jullie op de hoogte over hoe het is gegaan.

Groetjes,

Leonie

Hoi Leonie,

Als het goed is, is er 10 september weer een koffietafel in Amsterdam. Deze zal binnenkort wel op de kalender verschijnen.

Ik wens je voor nu heel veel succes met alles en hopelijk treffen we elkaar de 10e.

Met vriendelijke groet,

John

Is het dan op de 19e, of de 10e? 🙂

Oh en inderdaad geen poortwachter traject  of re-integratie gehad via werkgever inderdaad. Maar dat had je al begrepen 🙂

Hoi Leonie,

De 19e was een typefoutje (scherp van je 😉). Heb het aangepast in het bericht.

Voor zover ik weet is hij de 10e september in Amsterdam, wij de ED’s die hem begeleiden hebven hem.op die datum doorgepland.

Ik zal je op de hoogte houden van locatie etc.

Met vriendelijke groet,

John

Beste Leonie,

de Koffietafel voor Amsterdam staat nu gepland.

Het is donderdag 12 september van 12.30 (inloop, start 13.00 uur) tot ongeveer 15.00 uur geworden;
https://samenveerkrachtig.nl/events/koffietafel-amsterdam/

Mocht je willen komen, meld je dan even aan via de website.
Ik hoop je van harte daar te mogen begroeten.

Met vriendelijke groet,
John

Hoi Leonie,

Ik weet niet of het gesprek al heeft plaatsgevonden. Toch geef ik je graag een reactie. Helaas heb ik ‘hetzelfde’ als jij meegemaakt. Ik ben nu sinds uitdiensttreding (na 2 jaar) alweer 8 maanden in de WIA (80-100%).

Toen ik de brief kreeg was ik erg nerveus. Maar het is allemaal erg soepeltjes verlopen. Ik heb ook veel tips gezocht en gekregen en ik geef je hier beneden de tips die mij het beste gediend hebben:

  1. Je bent ziek, feit! UWV moet (als dat hun insteek al is) bewijzen dat dat niet zo is. Maak je daar dus niet teveel zorgen om.
  2. Probeer je problematiek goed te onderbouwen. Zorg dat je helder kunt maken waarom jouw diagnose(s) jouw op welke manier belemmeren in het werk. Maar denk bijv. ook aan randzaken zoals vervoer, omgang met collega’s en leidinggevenden.
  3. Wat betekent jouw problematiek voor jou? Laten we zeggen dat je angstproblemen hebt of een persoonlijkheidsstoornis. Welke aspecten beinvloeden je op welke manier?
  4. Heb je eventueel diagnoses, rapportages van specialisten die jouw verhaal sterken? Neem dat mee! Misschien kun je die nu alsnog regelen?
  5. Zet alles papier en lees het af en toe even door. Neem het ook mee. Het is niet erg als je het even niet meer weet. Helemaal in het geval van burnout ivm geheugen en concentratie. De spanning van het gesprek zal ook niet helpen.
  6. Ze vragen bijna standaard naar je daginvulling. Die moet natuurlijk wel overeenkomen met de klachten die je hebt. En als je moet bijslapen om de dag door te kunnen, geef dat aan! Laat dus geen klachten weg! Je moet zeker niks veinzen, maar doe je ook niet beter voor dan dat je bent. Kosten gesprekken jouw veel energie? Laat dat blijken!
  7. Ik heb aangevraagd om het gesprek op te nemen. Dat moet je vantevoren doen. Je hoort nog wel eens dat woorden verdraaid of verkeerd geinterpreteerd worden. Ik heb enkel aangegeven dat ik het wilde opnemen, zodat ik het thuis rustig na kon luisteren.

Verder is het goed dat je met je partner gaat. Dat geeft rust en steun.

Ik wens je veel succes en hoor graag hoe het gegaan is.

Groetjes,

Meatball

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.