Home Forums Werk Werkgever wil vast contract verbreken

Werkgever wil vast contract verbreken

2 Started on: 1213 juli 2019 om 18:15

Goedenavond,

Eind januari heb ik mijn eerste keuring gehad vanuit het UWV. Ik ben toen arbeidsongeschikt verklaard voor 60%.

Eind Mei heb ik mijn nieuwe contract (vaste voor onbepaalde tijd) ondertekend bij mijn oude werkgever, ik ging van 100% (fulltime) naar 34%.

Ik heb in de tussentijd bezwaar aangetekend tegen het rapport van de verzekeringsarts, mijn werkgever heb ik hier mondeling van op de hoogte gesteld. 2 weken geleden heb ik de uitkomst ontvangen en ben ik inmiddels voor 83% arbeidsongeschikt (niet duurzaam). Daarmee val ik in de categorie volledig arbeidsomgeschikt.

Mijn werkgever schrok hier van, hij wist niet meer dat ik bezwaar had aangetekend en had niet verwacht dat ik van 60% naar 83% zou gaan. Omdat ik niet duurzaam arbeidsongeschikt ben draait de werkgever op voor de kosten, zij zijn namelijk eigen risicodrager.

Nu komt het:

Nu hoorde ik van mijn werkgever dat hij mij met deze gegevens GEEN vast contract had aangeboden. Hij wil het nu ook terugdraaien. Ik sta hier niet achter. Wat zijn mijn rechten in dit geval?

Dank voor de reactie

Beste Anoniem07,

allereerst welkom hier op het forum.

U geeft het zelf al aan, door uw bezwaar valt u nu in de categorie 80-100% dus volledig arbeidsongeschikt (niet duurzaam).
Het maakt niet uit of je nog in dienst ben bij je werkgever, als eigen risico drager moet de werkgever 10 jaar lang de WGA uitkering betalen. Dit vervalt mocht u in de IVA (duurzaam arbeidsongeschikt) terecht komen.

De werkgever kan na twee jaar ziekte het ontslag aanvragen.
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-met-werkgever/einde-ziekteperiode/detail/ontslag-na-2-jaar-ziekte

https://www.uwv.nl/particulieren/ontslag/ik-word-ontslagen/detail/ontslag-wegens-langdurige-arbeidsongeschiktheid

Weet dat je recht hebt op een transitievergoeding als je minimaal twee jaar in dienst bent geweest, ook als je ziek uit dienst gaat.

https://samenveerkrachtig.nl/hulpwijzer/transitievergoeding-ziek-uit-dienst/

Aangezien het uitgangspunt van mei 60% arbeidsongeschikt met terugwerkende kracht (door bezwaar) is gewijzigd denk ik dat de werkgever de overeengekomen arbeidsovereenkomst kan ontbinden. Maar dit is wat ik denk en niet zeker weet, misschien kan het UWV u hierover meer informatie geven.
Tip is om deze vraag via het kanaal MijnUWV aan het UWV te stellen, daar komt meestal het snelste een reactie.

Ik wens u heel veel succes en wil u vragen of u ons hier op het forum op de hoogte wil houden van de ontwikkelingen.

Met vriendelijke groet,
John

Bedankt voor uw reactie.

ik heb inmiddels contact gehad met een jurist van mijn vakbond. Zij vertelde mij dat er 2 manieren zijn om het nieuwe contract te ontbinden:

1. Met wederzijdse goedkeuring. Hier sta ik persoonlijk niet achter dus is geen optie.

2. Via de kantonrechter. De jurist schatte echter in dat het verhoogde arbeidsongeschiktheidspercentage anzieg geen goede reden is om het contract te ontbinden. Ik functioneer verder prima. Er moeten duidelijke redenen zijn om het contract te ontbinden.

Ook schatte zij in dat het UWV mijn wia uitkering niet zal vervangen voor een duurzame iva uitkering (na bezwaar van mijn werkgever). Zij verwees hierbij naar de ervaringen met lopende bezwaren binnen hun organisatie.

tot zover, ik ben benieuwd of ik er nog wat van hoor vanuit mijn werkgever.

mvg

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.