Home Forums Ziek en werken Waar vind ik een geschikte baan?

Waar vind ik een geschikte baan?

3 Started on: 1229 mei 2017 om 07:34
Anoniem

In 2008 ben ik officieel voor 50% in de WIA terecht gekomen vanwege MS (milde vorm). Voor de overige 50% ben ik bij mijn werkgever in dienst gebleven. Helaas verhuist mijn werk naar Amsterdam. Als ik besluit mijn werk te volgen moet ik per gewerkte dag (3x per week) 4 uur reizen. Dat ga ik niet volhouden. Kies ik er voor om niet mee te gaan en ik vind geen andere baan word ik gigantisch afgestraft in mijn WIA uitkering. Een andere baan vinden is echter nog niet zo eenvoudig. Ik heb in de afgelopen jaren nog wat extra aandoeningen erbij gekregen. Mijn restverdiencapaciteit ligt vrij hoog vanwege mijn huidige salaris. Als ik aan 50% van mijn restverdiencapaciteit wil voldoen moet ik heel wat extra uren gaan werken. Gezien mijn afnemende gezondheid en de functie eisen die momenteel gesteld worden betwijfel ik of dit haalbaar is. Ik wil nog heel veel maar mijn lijf protesteert. UWV heeft in de rapportage allerlei functie beperkingen opgegeven maar als ik me daar aan moet houden ga ik echt geen baan vinden. WIA of niet er wordt verwacht dat je presteert. Ik sta dus voor de keuze: een financiële strop of dingen gaan doen die ik niet meer aan kan. Moeilijk dilemma……

Beste Aria,

Het is me allemaal nogal wat. Ik begrijp dat je in een moeilijk dilemma zit. Als jij of ik HET antwoord op je vraag kon invullen dan zaten jij of wij niet in zulke dilemma’s en zoeken heel veel mensen kunnen helpen.

Ik mag je misschien wel een advies geven. Maar reken er niet mee want ik ben niet meer en niet wijzer dan de domste mens en als ik wat meer weet dan heb ik het ook alleen maar gekregen.

Waarom, en misschien heb je dit al lang gedaan maar dat lees ik niet, bespreek je dit niet open en eerlijk met je contactpersoon van het UWV en werkgever. Zij zullen je situatie begrijpen en zitten ook niet te wachten totdat je weer of nog zieker word. Misschien kan er door je werkgever een herkeuring aangevraagd worden. Misschien kan dat zelfs door het UWV in gang  gezet worden. Daarmee heb je geen baan maar wel een laten we van het positieve uitgaan een eerlijke kijk op je inzetbaarheid inclusief reizen. misschien daardoor mer mogelijkheden.

Ik hoop dat ik je hiermee iets geholpen heb. Misschien heeft een andere EDr nog andere adviezen.

Zijn er nog vragen stel ze gerust. Wij zijn er voor elkaar.

met hartelijke gr. peter

Anoniem

Hi Peter

Dank voor je advies.

Mijn werkgever is op de hoogte en stelt me in de gelegenheid voor een eventuele proefplaatsing als ik ander werk vind. Zij begrijpen dat mijn situatie gezien de WIA en leeftijd (53) niet gemakkelijk is en willen me daarin tegemoet komen.

Verder ga ik wel melding maken bij UWV van mijn gewijzigde gezondheid. Vanwege de vele negatieve verhalen over (her)keuringen zie ik daar een beetje tegen op.

Door de gehele situatie wordt ik geconfronteerd met het feit dat ik wel degelijk ingeleverd heb. Dat heb ik grotendeels privé gecompenseerd. Toch merk ik dat ik steeds meer moeite krijg met de eisen die aan mij als werknemer en mens worden gesteld. Mijn probleem is dat ik een perfectionistische inslag heb, slecht mijn grenzen aan kan geven en vind dat ik pas moet zeuren als ik ECHT niks meer kan. Daarnaast is er uiterlijk niks aan mij te zien en heb ik een vlotte babbel. Dat samen maakt dat ik het gevoel heb dat anderen er weinig van begrijpen en dat ik daardoor ook wel eens aan mezelf twijfel. 

Per 8 juni start ik een revalidatie programma waarin ook aandacht wordt gegeven aan dat grenzen stellen en leren omgaan met de beperking(en). Ik hoop daar zeker iets van op te steken.

Dag Aria,

Als ik het zo lees ben je denk ik goed bezig.

Fijn dat overleg en begrip bij je werkgever.

Ook bij het UWV kunnen mogelijkheden liggen. Natuurlijk blijven negatieve verhalen over de verzekeringsartsen altijd langer hangen dan de positieve. Ik ben zelf in 2012 afgekeurd in 2014, 2015 en 2016 voornamelijk op initiatief van mijn oude werkgever herkeurt. Ik heb niet een keer de mogelijk gehad om over de keuring of de arts te klagen en wil dat ook niet. Juist het tegenovergestelde ik ben er heel goed geholpen.

Zie deze man ook als Verzekeringsarts. Het gaat niet om de persoon maar om hoeveel schade omvat de ziekte en alles wat daarbij komt kijken. Helder en duidelijk vertellen wat je wel en niet kan. De balans tussen werken en ontspannen vooraf opmaken en niet gunstig bijstellen maar eerlijk aangeven. Voorbeelden kunnen noemen. Vertrouw hem op zijn kunnen. Maar hij blijft net als jij en ik een mens. Zijn oordeel zal vertaald worden door de arbeidsdeskundige. Deze zoekt een aantal banen op die je nog zou aan kunnen (eventueel een urenbeperking meegerekend) en neemt daar het gemiddelde van. Dit afgezet tegen je oude salaris van 2008(geïndexeerd natuurlijk) bepaald je restverdiencapaciteit. Ook die persoon is een mens en mag alleen een rekensom maken. Daarna kun je bij je contactpersoon van het UWV. Deze mag de menselijke aspecten weer mee laten wegen.

Dit was hoe het met mij gegaan is en het voelde heel eerlijk en ondanks de moeite toch fijn.

Ik wens je een zelfde goede ervaring toe en hoop dat je die nog eens komt vertellen bij een koffietafel (ook nu ben je al welkom hoor) want een positief verhaal is heel wat waard.

Als we nog iets voor je kunnen betekenen…….. graag

succes met alles ook het revalidatieprogramma, peter

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.