Home Forums Anderen helpen Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk

14 Started on: 1221 maart 2017 om 02:01
Anoniem

Als je door ziekte of beperking niet voldoende betaald werk vindt, maar wel graag aan de slag wil, is vrijwilligerswerk een goed idee! Je leert er nieuwe mensen kennen, helpt een ander én doet waardevolle ervaring op. 

Ik ben heel benieuwd of jullie vrijwilligerswerk doen? En zo ja, wat doe je en waarom heb je daarvoor gekozen? En hebben jullie tips voor anderen die ook vrijwilligerswerk zouden willen doen?

Ik doe vrijwilligerswerk bij de ME/CVS Stichting. Ik heb zelf ME/CVS en heb ruim 5 jaar terug toen ik vanuit een hele slechte periode kwam (volledig bedlegerig) me voor genomen iets terug te doen voor mijn lotgenoten. Ik ben bij de Stichting coördinator van de jongerenafdeling. Verder hou ik me bezig met de sociale media (Facebook, YouTube en Twitter). Hiernaast heb ik namens de Stichting zitting in de klankbordgroep van het samenwerkingsverband “Pijnpatiënten naar 1 stem” 

Ik heb gekozen voor vrijwilligerswerk omdat mijn ziekte zo onvoorspelbaar is, dat betaalde arbeid helaas niet mogelijk is. Deze werkzaamheden kan ik zelf inplannen, doe ik veelal uit huis. Mocht ik een keer voor een bijeenkomst af moeten zeggen dan is er begrip.

Een goede tip is dat je niet moet vergeten te vragen bij het UWV (als je daar je uitkering van ontvang) of het goed is dat je bepaald vrijwilligerswerk mag gaan doen. Dit is namelijk verplicht!

Hallo John,

Misschien mag je vragen iets meer te vertellen over de ME/CVS Stichting.

Mogelijk zijn er mensen die niet eens weten waar de afkortingen voor staan. Dan weten ze ook zeker niet de doelstelling van de stichting.

met vriendelijke groeten 

Peter

Hallo Peter,

Hierbij de gevraagde aanvulling;

De ME/CVS Stichting maakt zich sterk voor de juiste zorg aan mensen met ME/CVS, zodat hun kwaliteit van leven verbetert en ze -waar mogelijk- kunnen herstellen.

ME/CVS is het Chronisch Vermoeidheidsyndroom ook bekend als Myalgische Encefalomyelitis. ME/CVS is veel meer dan gewoonweg heel erg moe zijn. Patiënten kunnen zo uitgeput zijn dat het een grote invloed heeft op hun functioneren. De ziekte heeft een onvoorspelbaar verloop. Elke dag kan anders zijn en als patiënt weet je niet waar je aan toe bent.

Meer info over de Stichting is te vinden op http://www.mecvs.nl

Met vriendelijke groet,

John

Anoniem

Wat goed John dat je ondanks je beperking toch een uitdaging in het vrijwilligerswerk hebt gevonden. Je draagt een steentje bij, onder andere als coördinator van de jongerenafdeling van ME/CVS stichting en daardoor voel je je ook weer nuttig voor de maatschappij. Dat is vaak het moeilijkst van niet meer kunnen werken en toch proberen een positieve draai aan je leven te geven door vrijwilligerswerk te gaan doen. Je beperking omzetten in mogelijkheden geeft je een boost.

Wens je sterkte met het grillige verloop van je ziekte!

Anoniem

Zeker is vrijwilligerswerk belangrijk, bij heeft het toevallig geresulteerd in een betaalde baan! En omdat ik al jaren vrijwilligerswerk deed, ben ik ook al bekend in de organisatie, dat is in mijn geval zeker een voordeel!

Anoniem

Hoi Peter,

 

Over cvs, heb ik ook goede ervaringen, zeker toen ik gesprekken had bij het UWV, zij hadden praktische tips, hoe je een gesprek in kan gaan!

Beste allemaal,

Ben sinds vandaag lid van dit Forum. Via Facebook jullie gevonden. Ben een alleenstaande vrouw van 50 jaar. En heb na 25 jaar dienstverband sinds 1 april 2014 een IVA uitkering. Ik zou me heel graag willen inzetten voor onze samenleving. Met mijn beperkingen natuurlijk. Noem het zingeving. Ik heb een tijd bij een zelfhulpgroep gezeten en onderzocht of ik ED wilde worden. Daar vond ik het nog te vroeg voor. Wel wil ik mijn kennis graag delen. Zijn er in Maastricht EO mooie vrijwilligers projecten? Alle tips of links naar organisaties welkom! Dank je wel.  Sterre

Hoi Sterre88,

welkom op het forum.
Ik ga je vraag doorspelen naar Antje, onze ED in het zuiden van het land.

Ik kom er op terug bij je,
vriendelijke groet, John

Hoi Sterre,

welkom op het forum!

Ik woon ook in Maastricht en heb redelijk veel kennis van vrijwilligerswerk (vooral in zuidoost waaar ik woon).

Ik ben even niet zeker of je nu juist wel of niet aan de slag wilt als ervaringsdeskundige…

Mijn algemeen advies zou zijn om eerst even in kaart te brengen wat je precies kunt en wanneer en voor hoe lang. Vaak brengt dat al een duidelijke richting aan in je zoektocht.

Als je wel als ervaringsdeskundige aan de slag wil, dan is er een speciaal programma bij MEE Zuid Limburg. Hiervoor moet je een speciale cursus volgen. Meer info onder:

http://meezuidlimburg.nl/nieuws/training-ervaringsdeskundigen/

Als je ook open staat voor andere vrijwilligersvacatures dan kun je kijken op:

https://maastrichtdoet.nl/ik-wil-meedoen/

Er zijn in Maastricht ook veel vacatures die in principe altijd open staan:

  • gastvrouw bij een buurthuis in jouw wijk (lijst met alle buurthuizen in Maastricht)
  •  vrijwilligers die helpen bij het verzorgen van dieren op de kinderboerderijen
  • taalles voor kinderen (BV Voorleesexpress) en volwassen, deze worden ook vaak in buurthuizen verzorgt bv in Wittevrouwenveld en de Heeg
  • vrijwilligersfuncties bij maatschappelijk werk van Trajekt
  • verder zijn er ook veel functies bij maatschappelijke organisaties die hulp nodig hebben met het verzorgen van teksten en opmaak voor social media of websites

Ik hoop dat dit alvast wat helpt. Mocht je nog specifieke info willen, laat het me weten.

Veel plezier alvast met zoeken naar een mooie vrijwilligersvacature!

Groetjes van Antje

Dank je wel John en Antje voor jullie reactie!

Het is voor mij belangrijk om eens life te praten met iemand die al vrijwilligers werk doet in Maastricht.

Bij de LEVANTOgroep, heb ik 1 jaar  warmgelopen binnen een Zelfhulpgroep.

Georganiseerd door het LEVANTO Ervaringsdeskundigen Team (LET).

Daar heb ik ervaren hoe mensen na levensontwrichtende omstandigheden hun herstel zijn gestart. Verhalen van hoop. Daar heb ik ook gehoord van MEE Zuid Limburg.

Toch voelde ik me mentaal niet sterk genoeg, om een bijv een zelfhulpgroep te leiden. Of lange cursussen te gaan volgen. Heb al veel opleiding genoten op sociaal maatschappelijk vlak.

Ook wil ik balans tussen de soms heftige levensverhalen van mensen en het daadwerkelijk praktisch helpen van mensen. Waar ik mijn energie ga uithalen.

Ik ga zeker alle links op mijn gemak bekijken. In mijn reguliere werk foute keuzes gemaakt. Niet meer de bedoeling bij vrijwilligerswerk. Ik denk bijv aan 2 halve dagen. Om te beginnen.

Misschien zie ik je nog eens Antje bij Koffietafel in de Heeg, waar we elkaar kunnen spreken.

groetjes Sterre

Hoi Sterre,

we zijn de nieuwe koffietafel nu aan het voorbereiden.

Deze vindt plaats in de week van 9 juli, preciese datum wordt binnenkort gepost!

Groetjes en misschien tot snel!

Antje

Ik zoek persoonlijk vaak op https://nl.deedmob.com om vacatures te vinden. Daar kan je best makkelijk sorteren op het type doel (dieren, ouderen etc.) dat je wilt ondersteunen of de duur van de activiteit die je zoekt (één dag of twee keer per week etc.) 🙂

Ze zitten ook in heel Nederland dus ik zou zeker eens een kijkje nemen!

Sinds 1999 zit ik in de WAO vanwege een reumatische aandoening.

Om toch betrokken te blijven bij de maatschappij en onder de mensen te zijn ben ik  begonnen met VWW.

Eerst  12 jaar voor de dierenbescherming  en nu sinds 5 jaar in een huis voor dementerende ouderen.

Het is maar een paar uurtjes per week want meer kan ik niet aan.

Maar het geeft zoveel voldoening.

 

– Afval opruimen in het dorp, 2x in de week
– Bijhouden van de speeltuin, is schoffelwerk en een beetje maaiwerk
– In de wintermaanden iedere week meehelpen met vliegdennen uitdoen in het bos
– In de zomermaanden af en toe meehelpen bij het schoffelen van een kasteel ruïne.
– Af en toe meehelpen met Veilig Verkeer Nederland

Het beste vrijwilligerswerk is voor mij als ik het zelf mag en kan inplannen en er mag zeker geen tijdsdruk achterstaan en het mag niet rumoerig zijn.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.