Home Forums Geldzaken Verrekening IVA met terugwerkende kracht

Verrekening IVA met terugwerkende kracht

3 Started on: 1213 juli 2022 om 22:09

Goedendag,

Ik heb een vraag:
Vandaag (13/07/2022) heb ik de bevestiging gekregen dat ik met terugwerkende kracht per 21/08/2021 100% arbeidsongeschikt ben verklaard (IVA). Dit als gevolg van een bezwaar op een eerdere uitspraak van het UWV.
Per 1 augustus wordt hierdoor mijn arbeidsovereenkomst beëindigd.

Gedurende het gehele bezwaarproces bij het UWV heb ik onder therapeutische basis wekelijks 3×3 uur gewerkt waarbij mijn werkgever mijn salaris voor 100% heeft doorbetaald.

Mijn werkgever heeft al aangegeven dat ik het verschil tussen mijn IVA uitkering en mijn ontvangen salaris niet aan hun hoef terug te betalen. Afspraak is wel dat de te ontvangen IVA uitkering over de afgelopen periode (augustus 2021-juli 2022 + vakantiegeld) dan met terugwerkende kracht te gunste van de werkgever komt.
Dit lijkt me (na al hun medewerking en gulheid) niet meer dan logisch!

Hoe gaat de verrekening nu in zijn werk?
Moet ik nu het verschil aan ontvangen salaris en vakantiegeld aan het UWV afdragen? En over welk percentage praten we dan?

Een en ander heeft ander behoorlijke financiële gevolgen omdat het gaat over een periode van 11 maanden!

Van je werkgevrr kreeg je 100% doorbetaald, in de IVA krijg je 75% van je loon. Het verschil is dus 25% bruto! Dat ga je er nu in inkomen op achteruit.

Hoe wordt het verrrekend: Of de werkgeverkrijgt het achterstallig bedrag rechtstreeks van UWV OF jij krijgt het van UWV en betaald het vervolgens aan de werkgever.
Bespreek met je werkgever of zij weten hoe het verrekend wordt.

Bedankt. Maar dat stuk is al besproken en overeengekomen.

Het gaat mij om de 25%% die ik nu ,volgens het UWV bij een IVA bepaling, teveel als salaris heb ontvangen.
Gaat hierover de regel gelden: 75% inleveren en 25% mag je houden? Bij een gedeeltelijke WIA uitkering zouden ze voor toekomstige arbeid zeggen ‘werken loont’ Juist bedoelt om mensen weer de arbeidsmarkt op te krijgen.

Voor mij geldt juist het tegengestelde; ik kan niet met werken )hoe graag ik ook wil).
Moet ik die 25% inleveren en aan het UWV terugbetalen of laten ze dit zitten omdat er een financieel probleem kan ontstaat.

Of gaat het UWV bepalen: u heeft teveel verdiend. Tot 1 augustus is uw uitkering daar nul?

Nu begrijp ik je vraag beter. Maar als ik het standpunt van je werkgever goed begrijp maakt dat over de afgelopen 11 maanden voor jou niets uit. Wel voor je werkgever, omdat zij minder geldt van het UWV terugkrijgen omdat de IVA betaling verlaagd wordt.

Je hebt nu dus in de periode van 11 maanden inkomen genomen. Dit inkomen wordt verrekend moet je opgeven en dan vindt er eventueel een inhouding op je uitkering plaats. Dat is een gedeeltelijke inhouding en in princiepe is het zo dat je dus minder dan 75% van het UWV krijgt maar daar staat het verdiende loon tegenover en te samen zal dat altijd meer dan 75% zijn.
Het bedrag kun je hier berekenen: https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/hoe-hoog-is-mijn-inkomen-als-ik-ga-werken-met-een-iva-uitkering/index.aspx

Door te vergelijken met het toegekende bedrag heb je een vrij nauwkeurige indicatie van de vermindering.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.