Home Forums Ziek en werken Van WIA naar WAO

Van WIA naar WAO

6 Started on: 1227 maart 2017 om 07:02
Anoniem

Hallo,

 

Ik krijg een WIA uitkering en ik werk voor 50%. Wat gebeurd er met me uitkering als ik ziek ben en niet meer kan werken? Dus als ik door een herkeuring helemaal word afgekeurd? Mijn contract loopt ook nog eens af eind mei.

Hoi Richard14,

Als ik het goed begrijp heb je een wia uitkering omdat je voor 50% bent afgekeurd. De andere 50% werk je nog. Op het moment dat je ziek word ga je gewoon de ziekte wet in voor 50%. De wia loopt door. Mocht het er naar uit zien dat de ziekte heeft te maken met de reeds bestaande beperkingen dan moet je dit aangeven en zal je voor een herkeuring opgeroepen worden. Je arbeidsongeschiktheidspercentage word opnieuw vastgesteld door de verzekeringsarts van het uwv. Daarmee ook je rest verdien capaciteit. Dat maakt niets uit of je nu wel of geen werk hebt. Je gaat voor het nieuwe percentage in de wia en voor je restverdiencapaciteit in de ww of als je nog werk kan vinden gedeeltelijk in de ww en gedeeltelijk werken of helemaal weer werken.  Een afkeur voor meer dan 80% krijgen we niet vaak meer. Als dat wel zo is heb je geen restverdiencapaciteit meer en hoef je ook niet meer te solliciteren.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Als je meer wil weten vraag gerust.

 

met vriendelijke groeten,

Peter

 

Anoniem

Ik krijg inderdaad nu een loonaanvullende uitkering WIA. En als ik ziek ben ZW voor het deel dat ik werkte. Dit word na overgemaakt naar mijn werkgever (no-risckpolis).

Nu is het zo dat ik MS heb en om dit moment niet mer in staat ben om te werken. Als de bedrijfsarts via mijn neuroloog mij toch voordelig afkeurt. Dan krijg ik dus een WAO uitkering? Is deze dan loongerelateerd (aan de hand van mijn huidige loon) of het minimumloon?

 

Stel ik word niet afgekeurd maar raak wel me baan kwijt. Ik heb een WIA gat verzekering. Ik weet dat als ik dan in de WW ga mijn WIA uitkering dan word vastgesteld aan het minimumloon. Dan heb ik dus een WIA gat. Heb ik dan recht op deze verzekering?

Beste Richard,

Ik begrijp dat je vol vragen zit. Ik heb niet alle wijsheid in pacht maar ik zal proberen waar ik iets van meen te weten vertellen hoe en wat vanuit mijn situatie.

Ik heb 35 jaar voor een zelfde werkgever gewerkt voor ik ziek werd. Ik ben in eerste instantie een jaar thuis geweest. Daarna heb ik een nieuwe (minder zware =minder betaalde) baan bij de oude werkgever opgepakt. Tijdens die periode ben ik door de verzekeringsarts van het UWV dus niet de bedrijfsarts gekeurd en gedeeltelijk afgekeurd. Niet lang daarna ben ik ook uit de nieuwe baan uitgevallen met dezelfde ziekte als vanuit de eerste baan. Opnieuw een keuring en inmiddels voor 72% afgekeurd. Dit percentage is afgeleid van de baan en het salaris van de functie waarin je als eerste ziek gemeld hebt. Alle volgende keuringen zullen ook vanuit die situatie beoordeeld worden. Je krijgt dan een WIA uitkering voor het deel dat je niet kan werken. Word dat deel groter dan groeit ook het afkeurpercentage. Voor het andere deel heb je loon of een WW uitkering. Als we (in mijn geval is dat zo) om de een of andere reden door welke regeling dan ook in de WIA of WAO lager uitkomen dan 70% van het reeds eerder genoemde zo genaamde laatst verdiende loon (dus het loon dat je tijdens de eerste ziekte melding had) dan vult de verzekering aan tot die 70%.

Ben je nog aanvullend verzekerd zal het hoger zijn dan die 70%

Een bijstelling naar bijstandsniveau kan door UWV of gemeente maar de verzekering vult dan toch aan tot die 70% of hoger.

Misschien heb ik hierdoor iets van de onrust weg mogen nemen maar wat beter helpt is dat je de verzekering belt en een afspraak maakt om het precies naar jouw geval haarfijn uit te komen leggen. Ze doen dit graag voor je.

Ik hoop dat als ik hier fouten maakt de community manager hierop reageert door het door een specialist van de verzekering uit te nodigen het juiste antwoord te geven.

Vraag gerust nog verder als je wilt hoor!!

Hartelijke groet en sterkte toe gewenst in alles wat jij en allen die je omringen moet mee maken,

Peter

Beste Richard14
Afgelopen donderdag bij de koffietafel in Amsterdam heeft John deze vraag als voorbeeld aangegeven bij Merel. Je kan namelijk niet van de WIA naar de WAO dit zijn twee verschillende wetten.
Hij gaf het hieronder geschrevene mee als documentatie. Vergeet maar mijn verhaal ik ben blij dat er iemand die er meer verstand van heeft hierop reageert want daar kunnen we allebei van leren.
Vergeet mijn verhaal maar en kijk naar de info en raad hieronder.
Bent u arbeidsongeschikt geraakt voor 1 januari 2014? Dan heeft u te maken met de Wet WAO.  Deze WAO-regeling is vervangen voor de wet WIA. Wilt u meer informatie over deze WAO-regeling, kijk dan op de website van UWV.
https://www.uwv.nl/particulier-van-een-wao-uitkering
Hieronder ook een link met meer uitleg over de WIA regeling;
https://www.uwv.nl/particulier…etekenen-wia-wga-iva
Ook op de website van NV Schade zijn vele antwoorden te vinden.
https://www.nvschade-mt.nl/wer…veelgestelde-vragen/
Vind jij het ook geen goed idee om mensen zoals Richard14 met vragen te verwijzen naar de website van het UWV of van NV Schade?
Deze laatste vraag is voor mij bedoeld maar ik kan er alleen maar positief op reageren.
Ik weet zeker ook namens John sterkte in alles toegewenst.
hartelijke groet en goed weekend peter

Anoniem

Bedant voor het uitzoeken. Maar nu blijft mijn vraag wat gebeurder als je van uit de WIA naar de IVA uitkering gaat?

 

Beste Richard14 zie de informatie van het UWV.

Over mijn IVA-uitkering (WIA)

U krijgt een IVA-uitkering, omdat de kans klein is dat u weer aan het werk gaat.

https://www.uwv.nl/particulier…et-een-iva-uitkering

 

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.