Home Forums Geldzaken Van wia naar iva?

Van wia naar iva?

7 Started on: 128 mei 2024 om 18:54

Hallo

Ik krijg binnenkort n herkeuring. Zit nu 5 jaar in de wia. Mijn wia is zeker niet verkeerd. Dit omdat ik n goede baan had de laatste jaren van mijn werk. Maar nu krijg ik n herkeuring.
Nu is mijn angst, dat ik er op achteruit ga financieel als ze besluiten me in de iva te doen. Klopt dit? Ga je erop achteruit?
Want wat ik kan vinden is dat je 75% van je wia maandloon krijgt. Dat is dus minder dan de wia?
Of kan je na de herkeuring ook nog gewoon in de wia blijven? Hoe gaat dit?

En is het erg dat ik verzuimt heb mijn verslechtering in mijn situatie te melden? Ik wist niet dat dit moest. En heb dit dus niet gedaan. Ik kreeg in 2021 dus al bericht dat ik n herkeuring moest en ben nu pas opgeroepen. Ivm drukte. Maar kan ik mijn verslechtering ook nog doorgeven op het gesprek met de verzekeringsarts?

IVA is inderdaad juist gunstiger omdat je dan 75% in plaats van de huidige 70% krijgt. Financieel ga je er dus op vooruit. Bovendien is het met IVA makkelijker een hypotheek te krijgen omdat je inkomen vaststaat.

Veranderingen moet je melden, maar dat had in jouw geval weinig zin. Het zou pas problematisch zijn geweest als er sprake was van een verbetering omdat je dan misschein onterecht een hogere uitkering zou hebben gehad.
Geef alles gewoon door tijdens het gesprek met de verzekeringsarts van UWV> Vaak krijg je vooraf ook een vragenlijst toegestuurd waarin je verbteringen en verslechteringen kunt aangeven.

Oké dus het is geen ramp als ik bij t gesprek m’n status van gezondheid aangeef? Omdat je op internet vaak ziet dat je dit moet aangeven. Omdat je anders n boete kan krijgen? Nou als ik die dan ook nog is krijg dan zijn de rapen gaar.

Je ziet ook wel is staan dat mensen een bijstandsuitkering moeten aanvragen. Maar hoe gaat z’n gesprek? Is uwv wel echt meewerkend? In de zin van dat ze zich inleven of is t echt zo van ik vind dat je kan werken ga maar werken??

Oké dus het is geen ramp als ik bij t gesprek m’n status van gezondheid aangeef? Omdat je op internet vaak ziet dat je dit moet aangeven. Omdat je anders n boete kan krijgen? Nou als ik die dan ook nog is krijg dan zijn de rapen gaar.

Je ziet ook wel is staan dat mensen een bijstandsuitkering moeten aanvragen. Maar hoe gaat z’n gesprek? Is uwv wel echt meewerkend? In de zin van dat ze zich inleven of is t echt zo van ik vind dat je kan werken ga maar werken??

Bij een herkeuring wordt gekeken of je gezondheid veranderd is en of je weer kan werken. De arts bespreekt met je de huisige klachten en welke beperkingen je daarvan in d epraktijk ondervindt. Hij kijkt ook naar je gedrag, etc. Al vanaf het begin. Kun je een kopje koffie vasthouden, dan ben je in staat je handen te gebruiken wat betreft knijpen.
De ene arts is strenger dan de andere, maar een keuring is streng. Men zit er niet voor jouw belang maar het algemeen belang. Als men vind dat je kan weken dan zul je moeten gaan werken of daartegen in bezwaar gaan en een andere beslsising zien te krijgen.

Je krijgt overigens alleen IVA als je aan twee voorwaarden voldoet:
1. je bent 80-100% arbeidsongeschikt
2. je bent blijvens 80-100% arbeidsongeschikt, de verwachting is dat je niet meer zult herstellen.

Ik zit al in de wia hè. Ik weet best dat je niet zomaar word afgekeurd. Dat wil ik ook niet maar ik ben al afgekeurd. Dit is een beoordeling. Maar ik wil gewoon weten hoe z’n keuring gaat. Hoe kunnen ze weten wat ik wel en niet kan. Ik ben op psychisch vlak afgekeurd toen de tijd. Inmiddels heb ik er hart en long problemen bij. Cptss en herstellende van n verslaving. Ik wil gewoon niet dat ze gaan zeggen dat ik weer zomaar kan gaan werken. Dat trek ik nu gewoon niet. Ik zou liever willen dat ik binnen n paar jaar misschien weer iets kan gaan doen.
Geven ze je daar wel de tijd voor?

Je krijgt een gesprek met de arts waarbij de arts kijkt naar wat je kunt en niet kunt. belangrijk daarbij is je dagverhaal: wat doe je zoal op een dag. Welke problemen ondervindt je daarbij. Wat is je ziektebeeld. Daarvoor kan ook je behandelaar worden geraadpleegd.
Als je bijvoorbeeld dagelijks boodschappen doet maar daarna doodmoe ben is het belangrijk dat je niet alleen vertelt dat je dagelijks boodschappen doet maar ook dat je daarna doodmoe ben en zeg maar een half uur op bed moet liggen om bij te komen.

Als je weer kunt werken zal dat hoogst waarschijnlijk met beperkingen zijn. Dan moet je dus op zoek naar een passende baan. Daarbij kun je ondersteuning en begeleiding krijgen.

Vraag eerst aan je behandelaars hoe deze denken over weer aan de slag gaan. Maar als je gezondheid niet is vbverbeterd en zelfs is evrslechterd is de kans dat je weer werken kunt klein.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.