Home Forums Geldzaken Transitievergoeding en verlenging loongerelateerde uitkering

Transitievergoeding en verlenging loongerelateerde uitkering

4 Started on: 1214 mei 2024 om 15:28
Nad

Hallo,

Ik heb vandaag een gesprek gehad over mijn aankomende ontslag. Ik ga een WIA uitkering ontvangen en ben nu het dienstverband met mijn werkgever aan het afronden.
Mijn werkgever is eigen risico drager. En ik heb vandaag begrepen dat na mijn 2 jaar loongerelateerde uitkering ik eventueel aanspraak kan maken op een verlenging van deze loongerelateerde uitkering bij mijn voormalig werkgever. Echter gaat dit (tzt) dan wel af van de transitievergoeding die ik dan reeds ontvangen heb (2 jaar daarvoor). In mijn beleving klinkt dit dubieus en niet erg rechtvaardig.

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Ik heb nog niks getekend.

Een transitievergoeding is een vergoeding voor het ontslag en is mede bedoeld om je de gelegeheid te geven een opleiidng of studie te bekostigen. Maar dat is helmaal aan jou en niet verplicht. Ga alleen akkoord met een bedrag en niet met allerlei voorwaarden. Zeker niet zonder een advocaat of vakbond te raadplegen. Het moet geen vaststellingsovereenkomst zijn, waarin zaken rond het ontslag worden geregeld.

In de WIA krijg je maximaal 2 jaar een loongerelateerde uitkering. De duur is afhankelijk van je arbeidsverleden. Na afloop wordt deze niet verlengd! Wat er dan gebneurd is dat je een loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering krijgt.
Hier wordt e.e.a. in het kort uitgelegd: https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/hoelang-krijg-ik-een-wga-uitkering/hoelang-krijg-ik-loongerelateerde-uitkering/als-mijn-loongerelateerde-uitkering-afloopt

Het heeft niets te maken de transitievergoeding. Deze staat hier los van. Als je werkgever anders vertelt is deze of verkeerd ingelicht, wat naturlijk kan bij een kleine werkgever, of je werkgever is minder betrouwbaar. Wees er zeker van dat je weet en begrijpt wat je tekent en raadpleeg zonodig iemand die het wel begrijpt, zoals een advocaat of het juridisch loket voordat je iets tekent.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Nad

Hallo Socrates, dankjewel voor je reactie.

Ik heb een grote werkgever (en eigen risico drager). Ik krijg een loongerelateerde uitkering van 24 maanden (na 12 jaar in dienst). In de cao is opgenomen dat de uitkering verlengd kan worden tot 38 maanden. Dit staat letterlijk in een korte uitleg die ik heb gehad. Volgens mij heet dit dus PAWW (??). Maar volgens mij lees ik dus ook op de PAWW site dat het inderdaad zo is dat de transitievergoeding dus verrekend kan worden met deze verlenging, wat zou betekenen dat ik dus de eerste maanden (totdat de transitievergoeding op is) niks ontvang?? Dit vind ik zuur.
Ik ga sowieso juridisch advies opvragen, maar voordat ik de VSO ontvang probeer ik bepaalde onderwerpen al zelf te begrijpen.

En waarom zeg je dat het geen vaststellingsovereenkomst moet zijn?? Dat is het wel, hierin of bij staan ook de berekening en voorwaarden voor de transitievergoeding verwacht ik. Dus ik snap niet wat je bedoelt.

Vriendelijke groet, Nad

  • Deze reactie is gewijzigd 2 maanden, 1 week geleden door Nad.

De PAWW is een aparte regeling dat is geregeld in je CAO en gaat via een stichting. Niet via UWV. Ik weet te weinig af van de PAWW om met zekerheid een antwoord te geven op de vraag of het wordt verrekend met de transitievergoeding. (Mij lijkt het sterk. Wel moet de werkgever een bijdrage betalen aan de PAWW en bij de berekening vann de hoogte wordt ook de transitievergoeding meegenomen.)
Meer over de PAWW: https://spaww.nl/
Vraag het eens aan hun.

Een transitievergoeding is een ontslag vergoeding bij ontslag via UWV of de rechter. Een vaststellingsovereenkomst is een contract tussen jou en de werkgever waarbij je akkoord gaat met je ontslag en je daarover afspraken maakt. Zoals loondoorbetaling voor X maanden of een ontslagvergoeding.
Het verschil is dat je zelf ontslag neemt en dat kan gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor een aanspraak op de WW. Je bent immers zelf akkoord gegaan met je ontslag en daarmee verwijtbaar werkeloos. Daar kan UWV moeilijk over doen. Misschien heeft het ook gevolgen voor je pensioen opbouw, mocht je bij arbeidsongeschiktheid nog gratis pensioen opbouwen bij je pensioen fonds.
Dat soort zaken moet je goed op een rijtje hebben voor jou specifieke situatie.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Nad

Hallo Socrates,

Dankjewel voor de uitleg. Ik snap nu wat je bedoelt met SVO en eventuele gevolgen daarvan. Dit wist ik niet. Nu weet ik beter waar ik op moet letten of naar kijken, en eventueel moet navragen. Het klopt idd dat mijn werkgever het een ontslagvergoeding noemde. Vriendelijk dank!! Ik ga het ook nog m.b.v. juridisch advies bekijken.

Vriendelijke groet, Nad

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.