Home Forums De keuring en erna Tips voor je keuring door UWV, DWI of bedrijfsarts

Tips voor je keuring door UWV, DWI of bedrijfsarts

7 Started on: 1223 maart 2018 om 17:38

Als je een chronische ziekte of andere beperkingen hebt, kan het zijn dat jij een medische keuring moet ondergaan. Je moet naar de bedrijfsarts of arbo arts of misschien heb je een keuring van het UWV, de sociale dienst of dienst werk en inkomen omdat je een Wajong of WIA of andere uitkering hebt aangevraagd.

Veel mensen presenteren zich op zo’n keuring veel te gezond. Ze zorgen dat ze vooraf goed uitgerust zijn, zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen verwoorden. Dat ze achteraf bekaf zijn, ziet de keuringsarts niet.

Hierdoor komt het vaak voor dat iemand veel te gezond wordt ingeschat. Zeker als je onzichtbaar ziek bent, je klachten erg wisselend zijn of je geen bekende of duidelijk aantoonbare ziekte hebt, gebeurt dit regelmatig. Bijvoorbeeld bij ME, fibromyalgie, vermoeidheid na kanker, chronische pijn of andere onverklaarde klachten. Maar ook als jij bijvoorbeeld meer of andere klachten hebt dan ‘standaard’ is voor jouw aandoening.

Gevolg is dat jij niet de hulp of uitkering krijgt die je nodig hebt. Niet omdat je niet echt ziek bent, maar omdat de arts niet goed genoeg heeft gezien hoe ziek en beperkt je bent.

Achteraf gezien was ik zelf nogal naïef toen ik in 2003 bij het UWV een Wajong-uitkering ging aanvragen. Ik was compleet uitgeput, hartstikke ziek en daardoor gestopt met mijn studie.

Maar ik was blij met mijn leven, dankbaar voor wat ik wel had en ging ervan uit dat de keuringsarts echt wel zou begrijpen dat ik liever wilde studeren en werken, dan uitgeput op bed te liggen en van een uitkering leven. Ik dacht dat hij zou zien dat ik een doorzetter was en ik net als mijn vrienden wilde studeren.

Maar het liep anders, ik werd 100% gezond verklaard. Ik was verbijsterd, wist niet wat er fout was gegaan en waar ik recht op had. En ik was te ziek om door te vechten.

Ondertussen weet ik dat er heel veel mensen zijn die problemen hebben bij hun keuring. Die niet worden geloofd, hun klachten niet serieus genomen. En die dus niet de (financiële) hulp krijgen die ze nodig hebben.

Daarom hieronder mijn tips voor een keuring. Zodat jij van mijn fouten kunt leren en hopelijk, zonder al te veel gedoe, de hulp krijgt die jij nodig hebt.

9 Tips voor de keuring door UWV, DWI of arbo arts:

1. Wees niet naïef. Denk niet ‘Ach, dat doe ik gewoon even’. Ook niet als je jezelf goed kan verwoorden en makkelijk contact maakt. Dit is belangrijk dus stop er tijd, energie en aandacht in.

2. Vraag hulp. Vraag je vader, vriendin of buurman om je te helpen bij je keuring. Deze persoon kan info voor je zoeken of opvragen, maar kan het ook tegen je zeggen als je je te gezond voordoet. Neem deze persoon mee naar de keuring voor support, aanvullingen en om aantekeningen te maken.

3. Bereid je goed voor. Neem alle medische informatie die je hebt mee, een brief van je specialist kan ook helpen. Vraag tips aan je patiëntenvereniging, zoek naar informatie op internet, weet wat je wilt en waar je recht op hebt.

4. Zie de realiteit onder ogen. Het is moeilijk een ander te overtuigen dat jij bepaalde dingen echt niet kan, als jij dat zelf eigenlijk niet wilt geloven. Hoe pijnlijk het ook is: het is nu tijd om je kop uit het zand te halen en te erkennen dat je beperkingen hebt.

5. Schrijf op hoeveel je doet op een dag. Geef duidelijke voorbeelden van wat je wel en niet kan en beschrijf wat de gevolgen zijn als je meer doet.

6. Kan jij dit 40 uur per week? Als een keuringsarts vraagt of iets kan, dan bedoelt deze arts ‘Kan jij dit 8 uur per dag, 5 dagen per week, week in week uit?’ Geef daar dus antwoord op. En zeg niet ‘ja’ omdat je denkt ‘Als mijn huis in de fik staat kan ik dat echt wel’.

7. Laat je ziek zien. Laat je zien zoals je op een slechte dag bent. Zeker als je gezondheid wisselend is, kan je de neiging hebben je op je best te presenteren, doe dat niet! Probeer een beetje te voldoen aan het cliché beeld van een zieke: Bleek, bezorgd, langzaam sprekend en vermoeid.

8. Werk mee. De keuringsarts probeert natuurlijk ook gewoon zijn of haar werk te doen. Wees open, beantwoord de vragen eerlijk en werk mee aan eventuele vervolgonderzoeken.

9. Kom voor jezelf op en vecht voor je rechten. Maak bezwaar of ga in beroep tegen beslissingen waar je het niet mee eens bent. Zoek daarbij de steun van een advocaat die zich hierin heeft gespecialiseerd.

Heel veel succes!

“Door Inge Dekker, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte.
Ga naar pain2power.nl en ontvang gratis het e-boek “Jong & Chronisch Ziek?
Haal meer uit je leven.”

hoi john,

Ik heb idd net de hoorzitting of net 23 jan.achter de rug met een advocaat erbij.

En alles op papier. Ik zag er toen ook echt slecht uit ben ook moe van alles. Kreeg weinig vragen had me goed voorbereid

Al mijn afspraken ik heb lopen had ik op papier . Maar het blijkt nu allemaal erger te zijn dus uitgebreider scan en meer dingen. Ik vraag iedere keer advocaat om advies en werkt nu veel in hun nadeel.

En er zijn ook veel fouten gemaakt hun kant op papier. 12 april is de uitspraak. Moet van iedereen tevens huisarts en neuroloog rust nemen.Naar t vergt allemaal.zoveel energie.

Ik hou jullie op de hoogte en als het dit niet brengt wat ik wil in hoger beroep. Maar heb ze nu duidelijk laten zien ik echt aan mezelf werk maar tevens ook op ben en het net wil. Ook net. Dus wanneer ze 12 april niet over de brug komen en mijn uitslagen zijn nog niet binnen hebben ze nog 2 weken.

En anders dwangsom.Maar dit vergt een lange adem heel lang pfff maar wat bij mij gebeurt is is ontechtvaardig en kan ik niet accepteren.

Grtj Anne-Marie

Heb ik een vraag over mijn bezoek aan de UWV-arts:

Binnenkort kan ik mijn eerste oproep verwachten voor een bezoek aan de UWV arts. En dit is helaas niet voor het eerst dat ik dit mee maak.

Ik ben onder behandeling bij de GGZ en heb mijn SPV-er gevraagd met mij mee te gaan. Dit wil zij graag doen voor mij.

Omdat ik al vele jaren kamp met psychische kwetsbaarheid gaf zij mij de tip om alvast op papier proberen te zetten wat ik de afgelopen jaaaaaren gedaan heb om beter om te gaan met mijn psychische kwetsbaarheid. Ook zou het slim zijn om een lijst te maken van de diverse medicatie die ik de afgelopen jaren hiervoor heb gebruikt.

Nu mijn vraag: hoe kom ik aan deze lijst.

Ik weet niet meer wat ik wanneer heb gekregen. Bij mijn huisarts gevraagd, die stuurde mij naar de apotheek en daar kreeg ik alleen een lijstje van wat ik nu gebruik. Verder terug kon niet kreeg ik te horen.  Waar kan ik deze gegevens dan wel opvragen? Iemand een tip?

Alvast heel erg bedankt voor het mee denken.

Sandra

ABC

Dag Tubby,

Bij de GGZ instelling of mogelijk instellingen. De laatste GGZ instelling heeft mogelijk ook de dossiers van eerdere GGZ instellingen opgevraagd, mochten er meerdere instellingen zijn.

Het lijkt mij dat de huisarts een verslag of verslagen krijgt van een GGZ instelling bij het begin en bij het stoppen van een GGZ behandeling. Soms is nog niet alles gedigitaliseerd bij de huisarts en dus ook vragen of alle informatie al gedigitaliseerd is.

Mvg ABC

Dag Tubby,

bij je gegevens van je zorgverzekeraar kan je bij je zorgkosten zien welke medicijnen er voor jou zijn vergoed, dit kan tot enkele jaren terug Hier zou je mogelijk ook kunnen achterhalen welke medicijnen je heb gehad. Succes ermee.

Vriendelijke groet, John

Bedankt voor de tip John.

Ga ik achter aan.

Groet, Sandra

Hallo, mijn zoon van 21 jaar heeft sinds zijn 13e CVS na de ziekte van Pfeiffer.

Hij is vorig jaar gekeurd bij het UWV en daarbij is aangegeven dat hij voor 20 tot 30 uur per week belastbaar is.

Ik, zijn moeder, was het daar niet mee eens, en nu blijkt ook wel dat hij zichzelf heeft overschat.

Voor een herkeuring moet hij beter voorbereid zijn, en aanstaande vrijdag hebben wij een gesprek met een advocaat voor tips.

Zijn er nog tips van jullie kant waar we zoal aan moeten denken bij het gesprek met de advocaat?

Het is een beetje kort dag, maar hopelijk kunnen jullie iets met deze vraag.

Vriendelijke groet, ook namens mijn zoon, Yvonne.

Hoi Yvonne,

door onduidelijke reden zie ik nu je bericht pas, te laat dus 🙁

Ik hoop dat jullie goede tips hebben gekregen bij de advocaat afgelopen vrijdag.
Mocht je nog vragen hebben stel ze dan gerust, we zullen proberen ze te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
John

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.