Home Forums Thuissituatie Scheiding en woning zoeken

Scheiding en woning zoeken

1 Started on: 1214 juni 2022 om 20:22

Mijn situatie is als volgt:

Ik lig in scheiding en zoek dringend een huis voor mijzelf en mijn twee kinderen. Met mijn beperkte inkomen (voornamelijk bestaande uit werk en een WIA (lau) uitkering) kom ik in aanmerking voor een sociale huurwoning. Helaas zijn daar jarenlange wachtlijsten voor en een urgentieverklaring krijg ik niet omdat ik na uitkoop van onze koopwoning teveel vermogen zal bezitten.
De huurprijzen in de vrije-sector en particuliere markt zijn door hun hoogte buiten bereik en hierdoor valt huren als optie af.

Met mijn jaarinkomen en het vermogen na scheiding samen zou er misschien wel een optie zijn om een huis te kopen. Helaas loop ik daar tegen de volgende situatie aan:
Ik krijg, naast loon uit werk, een WIA-WGA uitkering. Een WGA uitkering wordt helaas niet geaccepteerd als inkomen bij de verstrekking van een hypotheek en mijn inkomen uit werk alleen is niet toereikend.

Ik krijg sinds 2015 een WGA uitkering vanwege beperkingen door Multiple Sclerose (MS) en kan daar gelukkig nog deels bij werken. Omdat ik nog deels kan werken krijg ik een WGA uitkering en geen IVA. Een IVA uitkering wordt wel geaccepteerd. De WGA is sinds 2017 een loon aanvullende uitkering (LAU).

Het niet accepteren van een WGA als permanente inkomstenbron kan ik begrijpen als het gaat om de tijdelijkheid van het inkomen, er komen immers herkeuringen waarbij tevens de hoogte van de uitkering kan veranderen, zowel hoger als lager. Oftewel de bestendigheid van het inkomen staat niet vast. Echter, in mijn geval gaat het om een uitkering om mijn inkomen aan te vullen waarbij er geen sprake is van tijdelijkheid. De schade die MS aanricht is permanent, er zal nooit verbetering plaatsvinden en de WGA zal tot aan de pensioengerechtigde leeftijd minimaal van de huidige hoogte zijn. De permanente schade door MS kan door een medisch specialist onderschreven worden.

Vanwege de niet-tijdelijkheid van mijn WGA uitkering zou ik u daarom willen verzoeken om de WGA uitkering wel mee te nemen in de berekening van het inkomen bij mijn aanvraag voor een eventuele hypotheek

Vraag: iemand tips? Meer uitleg? Hoe en wat is er nog mogelijk?

je kunt beter terecht bij een hypotheel adviseur. Normaal gesproken wordt inderdaad alleen alleen IVA meegenomen bij een hypotheek beoordeling. Mogelijk maak je evenwel kans op een (kleine)hypotheek als je een belangrijk deel van de woning zelf kunt financieren. Daar kan en hypotheek adviseur je beter bij helpen.

Bij het vinden van een huurwoning hangt veel af van de feitelijke woonsituatie en waar je precies een woning zoekt. In algemene zin heeft het weinig zin advies te geven. Denk eraan dat met MS er ook sprake kan zijn van een medische urgentie, als er bijzondere eisen aan de woning zijn, zoals niet op de 3e etage zonder lift.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.