Home Forums Nieuws Rapport over begeleiding naar werk voor jongeren met een arbeidsbeperking.

Rapport over begeleiding naar werk voor jongeren met een arbeidsbeperking.

1 Started on: 122 november 2018 om 13:55
Anoniem

Jongeren met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen is een taak van het UWV en gemeenten. Uit een net verschenen rapport van het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid blijkt dat het lukt om deze groep aan werk te helpen, maar dat dit steeds maar tijdelijk werk is. Vooral de nazorg en de begeleiding van deze groep laat te wensen over, waardoor het werk voor deze groep geen duurzaam karakter heeft.

Het hele rapport lees je op de site van het ministerie.

Heb jij tips of trucs voor gemeenten, het UWV en andere organisaties over hoe ze kunnen zorgen dat jij langer dan een paar maanden aan het werk blijft?

Maaike

ABC

Even heel bot ik verdeel de Wajongers in drie groepen, veel mogelijkheden, midden mogelijkheden, weinig mogelijkheden. Dat doe ik alleen om mijn idee duidelijk te maken.

Rapport gelezen en mijn idee is de sociale werkplaatsen weer herstellen echter op een andere wijze. Vroeger kwam je in de sociale werkplaats en kwam je er ongeveer nooit meer uit ongeacht de mogelijkheden. Maak hierin verschil, eerst sociale werkplaats en daar onderzoeken wat wil iemand en hoe kan dat met de beperkingen en welke aanpassingen zijn hiervoor nodig. Als blijkt dat de keuze echt niet mogelijk is dan binnen sociale werkplaats kiezen naar wat wel mogelijk is. Tevens kunnen jongeren dan in een veilige omgeving de overgang van school naar werk maken. Dat lijkt mij een mogelijkheid voor de groep weinig mogelijkheden en een gedeelte van de groep midden mogelijkheden.

Laat de sociale werkplaatsen een kenniscentrum worden voor werkgevers en voor het plaatsen van jongeren in een normale arbeidsomgeving. Ik denk hierbij b.v. dat iemand tot de ontdekking kwam dat binnen de groep autisten veel potentieel zit voor het werken binnen de IT. Zo zijn er mogelijk nog meer groepen te onderscheiden indien hier serieus naar gekeken wordt. Daarnaast kan binnen de sociale werkplaats beter gekeken worden naar wat kan deze specifieke jongere voordat deze in een normale arbeidsomgeving geplaatst wordt. Leren is fouten maken en zorg ervoor dat deze fouten in de sociale werkplaats gemaakt kunnen worden, biedt deze bescherming. Wie weet kunnen er koppels gemaakt worden en kan zo’n koppel samen volledig een functie vervullen. Vanuit de sociale werkplaats kan dan ook teruggekoppeld worden aan het UWV of het UWV het bij het rechte eind had met het besluit dat een persoon nog arbeidscapaciteit heeft. Biedt werkgevers de mogelijkheid om b.v. een testomgeving te maken in de sociale werkplaats waarbij getest kan worden of het haalbaar is om Wajongers een bepaalde taak te laten uitvoeren.

Laat gemeenten zich dan richten op de groep veel mogelijkheden en een gedeelte midden mogelijkheden. Ik denk b.v. aan iemand in een rolstoel, die opgeleid is tot jurist, zelf een baan vindt echter de baan niet kan aannemen omdat er geen woning beschikbaar is. Of jongeren die heel goed weten wat zij willen maar hulp nodig hebben om de stap te zetten naar een werkomgeving b.v. solliciteren of tijdelijk begeleiding op het werk. Als het nodig is kan de gemeente dan b.v. aanvragen doen bij het UWV voor aanpassingen op het werk.

 

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.