Home Forums De keuring en erna Percentage arbeidsongeschikt anders dan verwacht

Percentage arbeidsongeschikt anders dan verwacht

9 Started on: 124 september 2019 om 13:19

Gisteren na lang wachten eindelijk de beslissing over mijn wia-aanvraag gekregen.

Het percentage arbeidsongeschikt ligt nét onder de 80. De inschatting van mijn bedrijfsarts, huisarts en therapeut was tussen de 80 en 100 en dan niet duurzaam.

Ik denk dat dit komt omdat de verzekeringsarts mijn belastbare uren vrij hoog heeft beoordeeld. Ik schrok daar al van toen ik zijn verslag las, maar wilde eerst de beslissing afwachten.

Mijn vraag is nu eigenlijk, is het het waard om een bezwaar/ herkeuring aan te vragen om in de 80-100% te vallen. Heeft dat voordelen (of nadelen) tov 35-80%?

Nu moet ik 50,75% van mijn laatstverdiende salaris verdienen aan het eind van mijn wia periode, is dat anders als ik dus tussen 80-100 kom? Of zijn er andere verschillen?

Het heeft me zoveel stress en paniek gekost, de tijd tot de beslissing. Ik ben ontzettend blij dat ik in ieder geval die wia-uitkering krijg, maar wil ook wel goed voor mezelf zorgen. De wia periode lijkt zo kort en als ik daar iets aan kan veranderen dan moet ik dat misschien toch maar doen.

Jij moet zelf inschatten wat je aankunt natuurlijk maar als de andere partijen jou 80-100 achtten, zal dat ook niet zonder reden zijn!! Schatten we onszelf vaak niet beter in dan het is….

 

Het verschil is dat je dan (tijdelijk?) volledig arbeidsongeschikt bent,deze periode een vast inkomen hebt(70% van je oude loon), rust voor je evt herstel!! Daarvoor moet je binnen 6 weken een bezwaar indienen, deze moet wel aan het een en ander voldoen. Er is een kans dat ze dat niet meteen toewijzen (dit wordt intern geregeld) en er een beroep volgt (dan bekijkt een externe rechter jouw zaak)…..

Succes en sterkte met jouw beslissing!!

Bedoel je dat het verschil is dat je als je boven 80% arbeidsongeschikt bent niet gelijk aan reïntegratie hoeft te werken?

Ik wil niets liever dan reïntegreren, maar moet ook zeggen dat ik eindelijk in begin te zien dat eerst aan herstel werken beter is. Maar daarom vraag ik me dus zo af of het heel veel zin heeft dat bezwaar in te dienen.

Even aanvulling nog: want ik krijg nu ook 70% van salaris, met percentage onder de 80 arbeidsongeschikt (het is 78,1…echt zo nét niet)

Ik denk juist omdat je zelf inziet dat herstel belangrijker is op dit moment, en je een behandeling kunt aantonen, en wat je daaraan kwijt bent aan uren, dat bezwaar maken wel kans heeft. Omdat je laat zien dat je aan herstel wil werken. Tuurlijk heb je einde ziektewet nog 70%, maar met wia 50-75 straks niet, met reintergratieverplichting!!

Beste Sammie500,
als aanvulling op hetgeen Ineke al heeft geantwoord het volgende.

Je geeft aan dat “k denk dat dit komt omdat de verzekeringsarts mijn belastbare uren vrij hoog heeft beoordeeld. ”
Omdat je nu net onder de 80% zit heeft dit gevolgen op je WIA (WGA) uitkering. Nadat de periode van WGA/LGU uitkering afloopt val je dan terug op een LAU of VVU uitkering die bij een percentage van 78,1% beduidend lager is.

https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/hoelang-krijg-ik-wga/hoelang-krijg-ik-loongerelateerde-uitkering-lgu

Bezwaar maken tegen deze uitkomst is zeker iets wat ik je aan wil raden.
Op onze website geven we de nodige uitleg over het in bezwaar gaan;
https://samenveerkrachtig.nl/hulpwijzer/wat-als-je-het-niet-eens-bent-met-de-beslissing-van-uwv/

Ik hoop dat je ons hier op het forum op de hoogte wil houden van je traject.
Met vriendelijke groet,
John

Beste Sammie500,

Ik heb ook sinds een week beslissing WIA binnen en ben voor 65,15% afgekeurd. Zit met hetzelfde. Daarnaast is in de rapportage bij de beslissing mijn opleidingsniveau te laag  vermeld, Dat ik 30 uur belastbaar ben, heb altijd 32 uur gewerkt. Vervolgens staat er bij middels de fml_lijst dat ik sociaal en persoonlijke niet weinig belastbaar ben. Had de rapportage verzekeringsarts nog niet binnen toen ik naar arbeidsdeskundige moest.

Mijn man overleden na ziekbed van paar jaar, mantelzorg naast het werk, snel aan het werk gegaan en het een ruim jaar volgehouden. Vervolgens uitgevallen metburn-out en vervolgens depressie. Tijdens mijn ziekte werk op nare manier verloren.

Ik pieker mij suf wat ik moet doen, dus slapeloze nachten. Al geïnformeerd bij juridisch loket, deze zegt dat ik niet in bezwaar moet gaan, maar een brief waarin vermeld is dat het opleidings niveau niet klopt en de bijbehorende functies dus ook niet.

Een ander zegt weer dat ik telefonische afspraak moet maken met verzekeringsarts ivm uren die ik zou kunnen werken volgens hun en de conclusie dat ik sociaal en persoonlijke beperkt ben mbt soort werk.

Ik weet het niet meer, krijg het hels benauwd, want ik moet voor 26 december bezwaar aantekenen, als ik dat wil.  Ik vind het doodeng en geeft veel stress.

Wat moet ik doen?

Beste Annemarie,

Mijn vraag aan jou is;
wat zou je willen bereiken met een bezwaar?

Ik hoor het graag van je.
Met vriendelijke groet,
John

Goedemorgen Ed,

Eigenlijk dat het feit dat ik 30 uur kan werken wordt verminderd. Ik kan momenteel niet zoveel uur werken in de week. De foutieve feiten, opleidingsniveau, de functies die ik zou kunnen doen en wat ik zou kunnen verdienen gecorrigeerd worden.

De beslissing die er ligt, daar heb ik nu bijna 24 uur stress, slapeloze nachten van. Ik weet niet hoe ik 30 uur moet vol houden. Als ik een ochtend vrijwilligerswerk heb gedaan, dan ben ik uitgeput en heb ik minimaal een dag nodig om bij te komen. Heb al jaren vermoeidheidklachten, de huisarts weet het niet dus wordt het gegooid op depressie ed.

Excuus ik bedoel natuurlijk John.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.