Home Forums Thuissituatie oude werkgever risicodragend?

oude werkgever risicodragend?

8 Started on: 1221 februari 2019 om 12:14

Goedemiddag,

 

En vraag: ik ben door een reorganisatie thuis gekomen (met een gouden handdruk) in sept 2012. In mei 2015 ben ik ziek geworden en dat was in de laatste maanden van mijn WW periode, daarna ben ik de ziektewet ingegaan en toen WIA en nu loopt deze af in mei. Ik zit nu in een reintergratie traject en daar vertelde ze mij dat mijn oude werkgever nog risico dragend is? Wat houdt dat precies in. Mijn leeftijd is in mei 62 jaar.

Anoniem

Beste Inge,

Op onze website, https://samenveerkrachtig.nl/hulpwijzer/hoe-weet-ik-of-mijn-werkgever-eigenrisicodrager, staat enige informatie over het eigenrisicodragerschap. Het is vrij ingewikkelde informatie, maar we hebben geprobeerd het zo begrijpelijk mogelijk te verwoorden. Mocht je hierna toch nog vragen hebben, reageer dan gerust hier weer.

Succes en sterkte met je re-integratietraject en de zoektocht die erbij hoort.

Met vriendelijke groet,

Maaike Kuipers
Communitymanager Samen Veerkrachtig

ABC

Gegroet,

Uw schrijven is mij, vanuit de regelgeving, onduidelijk. Dat wil zeggen voor zover ik de regels begrijp.

Wie geeft aan dat uw oude werkgever eigen risicodrager is?

Waarvoor is uw oude werkgever eigen risicodrager de WW of de WGA?

Wat bedoeld u met de term toen ben ik de ziektewet ingegaan? Wie heeft gedurende deze periode uw uitkering betaalt?

Heeft u hulp bij het reintegratie traject en wordt dit nu stop gezet of niet?

Mvg ABC

Hallo ABC,

 

Er is mij verteld dat mijn oude werkgever risicodragend zou zijn, ondanks dat ik met een gouden handdruk weg moest. (reorganisatie). Dus ik wil graag weten of dat inderdaad zo is en wat houdt dat dan in.  Ik zat in de WW en 3 maand voor het einde van de WW ben ik ziek geworden en dan ga je de ziektewet uitkering in en daarna ga je de WIA in. Uitkering krijg ik via het UWV. En zit in het reintergratie traject.

 

groetjes Inge

ABC

Gegroet,

Het blijft mij helaas onduidelijk. Mijn voorstel is dat u contact opneemt met het UWV om te vragen of uw ex-werkgever ERD is en zo ja of dat is voor de WGA en/of voor de WW? Het UWV is de instantie die u duidelijkheid kan verschaffen of het ERD nog van toepassing is en op welke wijze.

Mvg ABC

Beste Inge,
wij als Ervaring Deskundigen (ED) van Samen Veerkrachtig kunnen bij vragen altijd terugvallen op de casemanagers van NV Schade. De vraag wordt op dat moment volledig geanonimiseerd zodat de casemanager niet weet om wie of wat het gaat. Dit ivm privacy.

Ik heb jouw vraag ook voorgelegd en hierbij de reactie;

persoon schrijft dat haar WIA afloopt in mei. Het is mij niet duidelijk of de WIA dan stopt (<35%?) of dat haar loongerelateerde uitkering (LGU) dan stopt en over gaat in een andere uitkering. Het is mij ook niet helder wat het huidige arbeidsongeschiktheidspercentage is en dat is cruciaal om uitleg te geven over het vervolg.

Ik ben er vanuit gegaan dat persoon een loongerelateerde uitkering (LGU) eindigt in mei. Daarna zal, afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidspercentage, restverdiencapaciteit en eventuele inkomen in aanmerking komen voor een loonaanvullingsuitkering (LAU) of een vervolguitkering (VVU). Is persoon tijdens de LGU opnieuw beoordeeld door UWV en minder dan 35% arbeidsongeschikt verklaard? Dan zal persoon na de LGU geen uitkering meer ontvangen.

Een werkgever draagt altijd het risico voor langdurig arbeidsongeschikten. Als iemand meer dan 35% arbeidsongeschikt is en een WGA uitkering ontvangt, dan krijgt de werkgever de rekening uiteindelijk hoe dan ook gepresenteerd. Hoe dat precies uitpakt hangt er vanaf of de werkgever publiek is verzekerd bij UWV of eigenrisicodrager is en dit privaat heeft verzekerd. In beide gevallen betaalt de werkgever een premie. In beide gevallen krijg de ex-werknemer de uitkering via UWV.
Als de werkgever eigenrisicodrager is, heeft hij dit risico vaak verzekerd bij een private verzekeraar. De rekening voor de WGA uitkering wordt dan op de werkgever verhaald die het weer bij de verzekeraar claimt. De werkgever blijft als eigenrisicodrager verantwoordelijk voor de re-integratie en begeleiding en besteed dit dan uit aan de verzekeraar. Als de werkgever publiek is verzekerd dan betaalt de werkgever een premie aan UWV en ligt de verantwoordelijkheid voor de re-integratie en begeleiding bij het UWV.

Of de werkgever eigenrisicodrager is kan persoon navragen bij het UWV.

Om inzicht te geven in het vervolg vanaf mei is het allereerste de vraag welke beoordeling persoon heeft gehad van het UWV. Afhankelijk daarvan kan persoon uitleg krijgen over het vervolg. Deze vragen kan je gewoon aan het UWV stellen.
=====================================================================

Inge, ik hoop dat je met deze uitleg verder kan.
Mocht je toch nog vragen hebben, of het uitgangspunt van de casemanager LGU uitkering stopt in mei, niet juist zijn vraag dan alsjeblieft om verdere uitleg. Daar zijn we hier voor.

Ik wens je heel veel succes en sterkte,
vriendelijke groet,
John

 

 

ABC

@John,

Had je ook aangegeven dat eerst gebruik is gemaakt van de WW rechten? Daar ligt mijn reden om de situatie als onduidelijk te ervaren in relatie met ERD.

Mvg ABC

Hallo John,

Nog even terug te komen op je antwoord. Ik heb een WGA-loonaanvullingsuitkering en in die brief staat u bent 100 procent arbeidsongeschikt en u heeft een meer dan geringe kans op herstel. Berekening van uw uitkering: u bent 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt.

In het totaal heb ik 2 x een arts gezien en ik zal binnenkort wel een oproep krijgen van het UWV.

En wat is een vervolguitkering en een loonaanvullingsuitkering? Wanneer kan je die krijgen dan?

 

Groetjes Inge Sparrius

 

Beste Inge,
voor het antwoord op je vraag over de uitkering kan ik je het beste doorverwijzen naar de website van het UWV waar dit allemaal uitgelegd staat
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/index.aspx#wga-uitkering

Ik hoop dat dit je meer duidelijkheid geeft, mocht je na het lezen nog vragen hebben stel ze dan gerust zal ik trachten je antwoord te geven.
Met vriendelijke groet,
John

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.