Home Forums Mijn Verhaal opleiding

opleiding

8 Started on: 1212 april 2018 om 23:09

Hallo, weer even een vragen en ik hoop dat iemand mij hier antwoord op kan geven!

Ik was 20 januari 2 jaar in de ziektewet. Sinds 15 januari krijg ik een WGA uitkering. Mijn werkgever heeft toestemming voor ontslag aangevraagd. Op 20 maart hebben zij toestemming gekregen van het UWV. Er staat bij het UWV dat een werknemer langer als 15 jaar in dienst een opzegtermijn heeft van 4 maanden. Mijn ontslagdatum hebben ze gezet op 1 oktober en krijg mijn transitievergoeding pas een maand later. Dit klopt dan toch niet?

Verder wil ik in september een opleiding gaan volgen, die binnen nu en korte tijd betaald moet worden. Aangezien ik pas officieel ingeschreven wordt als ik betaald heb, zit ik nu met een probleem. Ik heb de rekening van de opleiding naar mijn (ex) werkgever laten sturen. Toen kreeg ik een telefoontje van de re-integratie adviseur: wat ik wel niet dacht? Dat ze dit voor mij gingen betalen? Ik zei: ja maar dan verrekenen met mijn transitie vergoeding. Toen zei ze: we hebben financieel helemaal niets meer met jou te maken. Snap hier niets van! Ze zijn eigen risico drager. Dan zijn en blijven zij toch voorlopig verplichtingen houden voor mijn re-integratie? Dan zijn zij toch verplicht om mij te helpen? Ik kreeg van haar het advies om het UWV te bellen en te vragen of zij dit geld voor konden schieten zodat ik dat later kan terug betalen van mijn transitievergoeding. Ik heb vandaag een telefoontje gehad van iemand van het UWV dat ik dit met mijn eigen (ex) werknemer moest regelen omdat zij eigen risico drager zijn. Ik word hier zo moe van! Wie moet ik nu geloven? Je word constant van het kastje naar de muur gestuurd. Ben er zo klaar mee! Je toont je goede wil, maar je word alleen maar tegen gewerkt.

Heb nog 1 vraagje: ik ben voor 39,19% afgekeurd, dus van in de groep van 35-80%. Als ik straks bij ga verdienen, behoud ik dan het geld als aanvulling op mijn oude salaris ( of mijn salaris 2e jaar ZW- dus 70% van mijn oude salaris) , en alles wat over het bedrag komt draag ik af aan het UWV? Of draag ik meteen 70% van mijn inkomsten af aan het UWV. Hier kan ik niet goed wijs uit worden op de site van het UWV.

Hoi Gerrie,

ik heb je vragen gelezen en ga er mee aan de slag. reactie komt.
Vriendelijke groet, John

hoi Gerrie

even dit doornemen: U zegt in september wil ik een opleiding volgen dus betaalt u zelf

want als uw werkgever wil dat u een opleiding gaat volgen dan betaalt de werkgever zelf.

dus je eigen initiatief tot de opleiding te gaan volgen is voor ieders eigen rekening.

een voorschot vragen aan UWV dat mag maar is meestal een voorschot op je uitkering.

toch zou u een voorschot mogen vragen bij UWV.

 

groet Heleen

 

 

Beste Gerrie

Zodra er meerdere partijen over jouw situatie iets te vertellen hebben gaat het altijd fout, helaas. Volgens mij is in dit geval de re-integratie plicht verplaatst naar de verzekeraar die het gedeelte eigen risico draagt waar werkgever zich voor verzekerd heeft. Maar een transitie vergoeding betekend dat het ontslag berust op een wederzijdse goedkeuring tussen jou en de werkgever en dat past mijns inziens niet bij het verstrekken van een WGA uitkering want dan gaat het UWV over deze goedkeuring mbt ontslag. Nu lijkt het erop dat drie partijen een beslissing hebben genomen over jou ontslag ipv twee. Ik heb in een soort gelijke situatie een flink bedrag meegekregen maar dit was een schikking nav een beroepsziekte claim. Dit is iets heel anders want mijn ontslag stond al een vast en het recht op een WGA uitkering. Momenteel ben ik al een poosje uit de roulatie maar het UWV neemt nu het re-integratie traject over terwijl dit, mijns inziens, eigenlijk door de verzekeraar had moeten gebeuren. De verzekeraar betaalt ook het grootste gedeelte van mijn uitkering. Ook daar was men bij het UWV verbaast over. Dus ben wel benieuwd naar dit draadje.

Mvg Alex

Ik snap jouw frustratie en de verwarring. Toch heb ik, als buitenstaander, een andere kijk op de zaak:

 

1) je ex-werkgever is de eigenrisico drager? Zo ja dan is hij idd verplicht jou te begeleiden /faciliteren wat de reintegratie betreft.

 

2) transitievergoeding is wettelijk niet verplicht, zo ver dat ik het weet. Dit geld wordt vaak gebruikt voor de opleiding/omscholing.

 

3) hebben jouw ex-werkgever en jij de vaststellingsovereenkomst al ondertekend? Wat staat daarin? Zijn de voorwaarden mbt uitbetaling resterende salaris, resterend vakantiegeld en de eventuele transitievergoeding wel opgenomen???

 

4) heb jij al over het reintegratieplan besproken met jouw ex-werkgever? Welke afspraken zijn gemaakt? Ging ie akkoord met deze opleidingskosten?? Ik kan mij voorstellen dat jij heel graag de opleiding wil volgen. Weten ze ervan? Is er meningsverschil ontstaan? Hoe kan dat nou dat ze de opleidingskosten gaan verrekennen met jouw transitievergoeding? Is dit wel vooraf besproken?

Beste Gerrie,

Je werkgever heeft voor jou een ontslagvergunning aangevraagd, daarmee heb jij recht op de transitievergoeding, dat zit wel goed. Maar nu wil jij daar eerder gebruik van maken om nu je opleiding al te betalen. Heel goed van je dat je jezelf wilt scholen naar een beroep dat je kunt uitvoeren!
Ik denk alleen dat het niet handig was om de rekening zonder overleg door te sturen. Ik kan me voorstellen dat je werkgever als jij het probleem van tevoren had uitgelegd, wel bereid was geweest. De transitievergoeding is natuurlijk juist bedoeld om jezelf bij te scholen en aantrekkelijker te worden voor een nieuwe werkgever.
Je transitievergoeding is pas voor jou bij uitdiensttreding (of eigenlijk bij de eindafrekening) en je kan nu dus alleen vriendelijk verzoeken om medewerking. Misschien nog eens je oude leidinggevende bellen om hem uit te leggen hoe jij dacht dat het in elkaar zat en vragen of die een goed woordje kan doen bij HR?

Hoi Gerrie,

zoals beloofd hierbij mijn antwoorden.
Omdat ik de situatie best lastig vind en ik je van goede antwoorden wil voorzien heb ik contact gezocht met de casemanager van NV Schade, hieronder de antwoorden op je vragen.

-De termijn van 4 maanden opzegtermijn bij een dienstverband langer dan 15 jaar geldt voor werknemers die niet ziek zijn. De werkgever heeft in deze al twee jaar doorbetaald en daarmee komt die termijn van 4 maanden te vervallen.

Of de datum klopt kan ik niet zeggen, ook niet of het logisch is omdat de jaartallen ontbreken. Ik ga er in dit geval vanuit dat de datum 104 weken ziek op 20-1-2018 was, toestemming ontslag UWV op 20-3-2018 was en dat de ontslagdatum op 1-10-2018 is. In deze situatie wordt er dus een langere termijn aangehouden en zou in voordeel voor de werknemer zijn (hogere transitievergoeding).

Als de ontslagdatum met terugwerkende kracht is per 1-10-2017 en de datum 104 weken ziek op 20-1-2018 dan zou er een gat ontstaan tussen deze twee data. In dit geval lijkt het me verstandig om uit te zoeken wat hier een nadelig gevolg van is (lagere transitievergoeding?). Overwogen zou kunnen worden om juridisch advies in te winnen.

-Persoonlijk vind ik het erg voorbarig om je voor een opleiding in te schrijven en de rekening door te sturen naar de ex-werkgever zonder vooraf overleg te plegen. Het klopt dat als een werkgever eigenrisicodrager is, hij 10 jaar (na de eerste twee jaar ziekte) verantwoordelijk is voor de re-integratie van de (ex-)werknemer en de WGA-uitkering. Dit is echter wel altijd in samenspraak tussen werknemer en werkgever. Mocht werkgever echter niks doen aan re-integratie dan wordt hij al soort van gestraft doordat hij 10 jaar lang de WGA-uitkering moet betalen.

Ik raad zelf aan om uit te zoeken bij welke verzekeraar de ex-werkgever het eigenrisicodrager schap heeft ondergebracht. In veel gevallen neemt deze verzekeraar de re-integratie-inspanningen over. Mogelijk is dat deze verzekeraar zelf al contact opneemt met de zieke werknemer in kwestie. Met deze partij kan dan ook besproken worden wat er gedaan wordt aan re-integratie en welke eisen en verwachtingen hier aan gesteld worden.

Op deze vraag heb ik meerdere wedervragen:
1: is er vanuit de ex-werkgever ook een WGA-hiaat, WGA-hiaat uitgebreid, WIA-loonaanvulling geregeld?
2: Ga je je restverdiencapaciteit voor minimaal 50% benutten?
Deze zaken hebben invloed op de uitkering maar over het algemeen kan je er vanuit gaan dat als je je restverdiencapaciteit benut je overgaat naar de loonaanvullingsuitkering van UWV i.p.v. de vervolguitkering en dit is gebaseerd op je loon eerste ziektedag. Je komt hiermee dan als het goed is boven de 70% van je oude loon uit.

Ik hoop dat je hier wat aan heb?

Misschien wil je de gestelde vragen beantwoorden zodat ik deze weer door kan geven aan de casemanager en we zo je vragen zo goed mogelijk kunnen beantwoorden.

Met vriendelijke groet, John

Hoi Gerrie,
nog een kleine aanvulling;

-De aanvullende verzekeringen zijn belangrijk voor de hoogte van het algemene inkomen van jou, de WGA-hiaatuitkering van een verzekering heeft geen invloed op de uitkering van UWV.

-De WGA-vervolguitkering van UWV komt pas na de WGA-loongerelateerde uitkering (dit is afhankelijk van het arbeidsverleden).

Vriendelijke groet, John

Hallo,

Allereerst bedankt John dat je zoveel moeite voor me hebt gedaan!

Om op die opleiding terug te komen: ik heb in januari met mijn re-integratie adviseur aan tafel gezeten. Zij vertelde mij dat als ik een opleiding o.i.d. wou doen, de rekening door kon sturen naar de werknemer en dit verrekend zou worden met mijn transitievergoeding. Vind het sowieso vreemd dat zij dit dan nog verteld aan mij als dit vanaf 20 januari niet meer kon. Deze afspraak heeft ze dus mondeling met mij gemaakt. Daar kan ik op terug komen, maar als het een fout van haar betreft, is het haar woord tegen het mijne en dat houdt in dat ik altijd aan het kortste eind trek. Verder heb ik wel degelijk eerst gevraagd bij de manager P&O of ik die opleiding mocht doen. Deze zei dat ik de rekening naar hun toe moest laten sturen. Ik heb eerder al, in februari, de basisopleiding gedaan. Die zouden ze was beloofd voor me betalen en verrekend worden met mijn transitievergoeding. Het weekend voor mijn opleiding kreeg ik een mailtje van de school dat mijn rekening nog niet was betaald, dus heb ik het zelf voor geschoten. Toen heb ik de week erop een mail gestuurd naar de re-integratie deskundige. Ik kreeg een mailtje terug met de tekst: hartelijk bedankt dat je het zelf even voorgeschoten hebt. Verder hoorde ik niets, dus weer contact opgenomen met haar. Ja er was iets fout gegaan bij de administratie. Ik kon de rekening alsnog weer door laten sturen. Hiervoor moest ik de school weer mailen, die antwoorde dat het niet meer ging omdat de boekhouder die maand al had afgesloten en er niets meer veranderd kon worden. En zo is het met veel dingen gegaan. Overal moet je achteraan blijven zitten,

Wat die verzekeringen betreft, WGA-hiaat, daar heb ik nog nooit van gehoord. Hier heeft ze het nooit met mij over gehad. Dus dit zou ik moeten vragen aan de verzekering die deze zaken voor hun regelen? Ga dit zelf nog even goed doorlezen dan.

Op het ogenblik werk ik niet, omdat ik niets kan vinden wat ik fysiek aankan. Ik hoop na het behalen van de opleiding die ik ga doen, hier werk in te krijgen.

Vriendelijke groet, en nogmaals heel erg bedankt voor je moeite en tijd die je er in hebt gestoken!

Gerrie

 

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.