Home Forums Mijn Verhaal Ontslag

Ontslag

14 Started on: 1230 maart 2018 om 09:34
Sem

Hallo allemaal , mijn naam is sem en ben 52 jaar en werk al 18 jaar bij een zorginstelling. Ik ben nu bijna een jaar ziek thuis en in dit jaar ben ik ook nogeens boventallig verklaard. Sinds een maand weet ik dat ik dunnevezel neuropathie heb, waardoor ik veel pijn en beperkingen ervaar.

Mijn vraag is wat gebeurd er na 1 jaar ziekte.

Mocht ik afgekeurd worden heb ik dan recht op een transitievergoeding?

En waar moet ik nog meer op letten mocht ik ontslagen worden .

Alvast bedankt voor het lezen , en hoop dat ik antwoord krijg op mijn vragen .

Groetjes

Sem

 

 

 

Beste Sem,

Als je (pas 1 jaar) ziek bent kunnen ze je naar mijn idee niet ontslaan of boventallig verklaren!

Laat je goed informeren…..

Suc6

Screenshot_20180330-103900

Screenshot_20180330-103900

Hoi Sem,

allereerst welkom op het forum.
Het is goed dat je je op dit moment aan het informeren bent over hoe en en wat en hoe nu verder.

Als het goed is is er door je werkgever een plan opgesteld vanaf het moment dat je 6 weken of langer ziek was. Het is op dit moment wel goed om te weten of je werkgever eigen risico drager is. Als je dat weet kan je in dit keuze menu van de UWV site de juiste keuze maken om te zien hoe het traject verder verloopt.
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/index.aspx

Regels over ontslag bij ziekte en dienstverbanden kan je hier vinden;
https://www.juridischloket.nl/werk-en-inkomen/ontslag/ontslag-tijdens-ziekte/

Ook op onze eigen website wordt meer uitleg gegeven over verschillende situaties.
https://samenveerkrachtig.nl/waar-sta-ik/ziek-thuis/

Ik hoop dat je met deze informatie al wat verder kom in je zoektocht.

Mocht je verder nog vragen hebben stel ze dan gerust en we proberen je zo goed mogelijk antwoord te geven.

Verder wil ik je wijzen op de mogelijkheid om een koffietafel te bezoeken. dit zijn bijeenkomsten welke verspreid over het land worden georganiseerd en waar je in alle vertrouwen in contact kan komen met lotgenoten. waar en wanneer de koffietafels worden georganiseerd kan je vinden hier op de website onder het kopje “koffietafel”.

Met vriendelijke groet, John

 

Beste Sem,

Wat een nare situatie, en een vreselijke diagnose…. Mag ik zo vrij zijn te vragen hoe bij jou de diagnose is gesteld? Ik ben namelijk al twee jaar ziek thuis en ontvang momenteel geen uitkering meer…. Na allerlei consults bij huisarts, reumatoloog, internist én neuroloog word ik eindelijk doorverwezen naar het umc in maastricht op verdenking van dunnevezelneuropathie….. Helaas de wachttijd is 9 a 10 maanden…. Bij jou waren ze er erg snel achter trouwens!

 

Sterkte en beterschap.

Sem

Hallo caatje , ik ben alles bij elkaar ook al 2 jaar bezig . Ik moest eigenlijk ook naar Maastricht, maar heb aangegeven dat ik echt geen 10 maanden ga wachten. Via mijn arboarts heb ik een afspraak gemaakt met dr Eftimov neuroloog het amc in Amsterdam.

Daar heb ik een temperatuur drempelonderzoek gehad en een huidbiopt. .

2 weken later had ik de uitslag al.

Laat je anders verwijzen door je huisarts of specialist in het ziekenhuis.

Nog een tip 😉vol blijven houden hoor .

Artsen willen je niet graag doorsturen.

Heel veel sterkte en mocht je nog vragen hebben , dan hoor ik het .

Groetjes

Sem

 

Sem

Hallo caatje , ik ben alles bij elkaar ook al 2 jaar bezig . Ik moest eigenlijk ook naar Maastricht, maar heb aangegeven dat ik echt geen 10 maanden ga wachten. Via mijn arboarts heb ik een afspraak gemaakt met dr Eftimov neuroloog het amc in Amsterdam.

Daar heb ik een temperatuur drempelonderzoek gehad en een huidbiopt. .

2 weken later had ik de uitslag al.

Laat je anders verwijzen door je huisarts of specialist in het ziekenhuis.

Nog een tip 😉vol blijven houden hoor .

Artsen willen je niet graag doorsturen.

Heel veel sterkte en mocht je nog vragen hebben , dan hoor ik het .

Groetjes

Sem

 

Ontzettend bedankt voor je reactie. Nee, het is een drama met de artsen en ze lijken allemaal m’n klachten niet serieus te nemen. 2 x een consult bij de reumatoloog en ik had de diagnose fibromyalgie! En de neuroloog noemt het SOLK.

En op de vraag maar waar komen dan toch die vresekijke alles overheersende tintelingen vandaan in combinatie met zenuwachtige pijn? Was zijn reactie: Ja geen idee, waarom is de ene mens bang voor spinnen en de ander niet?? En toen ik zei van ’s nachts weet ik niet hoe ik mijn voeten moet leggen want mijn hakken doen dan zo ontzettend pijn vroeg hij: En, hoe denk je dan dat dat komt??

Zwaar teleurgesteld ben ik toen naar huisgegaan. Neurologisch gezien was er niets met me aan de hand want alle optische tests had ik goed uitgevoerd….. Maar ondertussen stapelen de (pijn)klachten zich op…. ;-(.

 

Dus als ik het goed begrijp is er in Amsterdam een kortere wachttijd?

Nogmaals veel sterkte!

Caatje1974, wie neemt SOLK niet serieus, jij of de neuroloog?

Lichamelijk onverklaarde klachten zijn echte klachten, lichaam en geest werken nauw samen en kunnen in onbalans raken waardoor je echte lichamelijke klachten krijgt.

Voor SOLK bestaat ook behandeling als je er voor open staat. Van naar de ene arts naar de andere arts gaan en steeds hetzelfde teleurstellende antwoord krijgen word je ook niet beter.

 

Dat weet ik Elke, maar van alleen gesprekken en bloeduitslagen kunnen ze toch niet zo maar een diagnose stellen, de stempel fibromyalgie had ik al bij mijn 2e consult bij de reumatoloog. Volgens mij kunnen ze pas met een diagnose komen als andere dingen zijn uitgesloten. De internist heeft ook bloed afgenomen verder naar de longen, en het hart gekeken. En de neuroloog daar heb ik een halfuur mee gesproken, wat testjes uitgevoerd zoals over een rechte lijn lopen, knie-reflex, puntje van je neus aanraken, met een wattenstaafje versus scherp voorwerp over mijn bovenarm, en een beetje kracht meten in de armen dmv een soort armpje drukken.

SOLK zou ik best serieus willen nemen, maar wel nadat een aantal lichamelijke dingen zijn uitgesloten. En ik vind dat er gewoon te weinig onderzoek is gedaan dat vindt de huisarts gelukkig ook vandaar nu de doorverwijzing naar Maastricht op verdenking van dunnevezelneuropathie.

Ik ben by the way 4 jaar geleden door een teek gebeten, aardig volgezogen teek op m’n rug en ook dat is niet serieus genomen want ik had geen rode kring, dus geen besmetting dus geen antibiotica. Ook al mijn klachten kunnen daar vandaan komen, dunnevezelneuropathie kan uitgelokt worden door de borreliose bacterie maar ook daar willen ze niets van weten, ook diezelfde neuroloog zei ik heb je toch uitvoerig onderzocht lyme kan het niet zijn….. Sorry maar zulke artsen kan ik niet meer serieus nemen…..

Sem

Hai Caatje, ik begrijp je heel goed . Ook ik ben van het kastje naar de muur gestuurd.

Ze zijn je verplicht door te sturen ( second opinion)

Jij betaald ziektekosten om goed en correct behandeld te worden.

Het amc heeft inderdaad een veel kortere wachttijd .

Nog een tip voor je ….schrijf al je klachten op een vel papier.

En geef dit aan de arts  ( zeg er maar bij dat je anders een hoop vergeet.

Is er ook vitamine b serum bij je geprikt ?

Een tekort aan vitamine b kan ernstige zenuwpijn ( schade veroorzaken)

En ben je geprikt op diabetes?

 

 

Sterkte meid ..

..En vragen staat vrij 😉

Beste Sem,

Bedankt voor je reactie. Vitamine b12 was goed, suiker was goed, alleen had ik vitamine d te kort verder waren alle bloeduitslagen in orde (gelukkig) maar ja wat dan he? Om gek van te worden dat je lichaam je letterlijk 24 uur per dag toeschreeuwt (dmv o.a. prikkeldraad achtige tintelingen, zenuw- en gewrichtspijn en vele andere klachten) dat er iets aan de hand is.

Bij mij viel het kwartje toen ik op de site van Colin terechtkwam. https://dunnevezelneuropathie.wordpress.com/dunne-vezel-neuropathie/

Hij heeft daar een hele waslijst aan klachten omschreven die mensen met dunnevezelneuropathie (kunnen) hebben, ik kon ze voor 98% allemaal aanvinken. Colin heeft toen ook gezegd ga met deze lijst naar je huisarts. Dus dat heb ik toen vrijwel meteen gedaan.

Ik merk nu wel dat de winters het zwaarst zijn, echt nóg meer pijn daarom begrijp ik nu heel goed dat er mensen om die reden immigreren naar een land met een wat warmer klimaat.

Wat waren jouw voornaamste klachten waarmee je naar de huisarts ging?

 

 

Bas

Dag Sem,

 

Mijn naam is Bas en reageer voor het eerst op deze site. Ik neem aan dat er in dat jaar ziektewet een probleemanalyse en een plan van aanpak is gemaakt, zoals als dat verplicht is gesteld in de Wet Poortwachter.

Zo’n plan van aanpak moet na 6 weken arbeidsongeschiktheid gemaakt zijn door je werkgever in overleg met jou nadat de bedrijfsarts heeft aangegeven wat je belastbaarheid is. John wees er al op.

In de loop van dat eerste jaar moet er aangegeven worden of er re-integratie mogelijk is. Als dat mogelijk is moet in overleg met jou bepaald worden of dat re-integratie eerste spoor moet zijn of tweede spoor.

Eerste spoor houdt in terugkeer naar je werkgever op je oude werkplek of op een andere plek in de organisatie.

Tweede spoor houdt in re-integratie naar werk bij een andere werkgever. Van ontslag kan tot 2 jaar arbeidsongeschiktheid geen sprake zijn. Je hebt als er sprake is van re-integratie tweede spoor recht op ondersteuning van je werkgever.

Aan het einde van het eerste jaar ziektewet hoort er een einde eerste jaars evaluatie gemaakt te worden. Na 1 jaar arbeidsongeschiktheid kan je loon verlaagd worden naar 70% van je oude bruto loon. Veel werkgevers handhaven de loondoorbetaling op 100%. Maar dat zijn ze niet verplicht.

De  bedrijfsarts hoort in het tweede jaar alvast met jou samen te kijken of werken nog kan of anders toe te gaan werken naar een 80-100% arbeidsongeschiktheid en aanmelding bij het UWV. Mocht je het niet eens zijn met het beleid van de bedrijfsarts of Arbo-arts in combinatie met je werkgever dan kun je een deskundig oordeel vragen aan het UWV.

Maar in dat soort situaties is het wel raadzaam je ook goed juridisch te laten voorlichten. Je hebt ook altijd het recht je medisch dossier van de bedrijfs of Arbo-arts op te vragen.

Fibromyalgie is overigens sinds kort een erkende ziekte in de zin van de arbeids(on)geschiktheid. De reactie van John van op 30 maart is in elk geval nuttig. Ook de sites waar naar hij verwijst. Mijn vraag aan Caatje1974 is of je na die 2 jaar ziektewet beroep of bezwaar hebt aangetekend indertijd.Een vroegere cliënt van mij heeft een paar jaar geleden na de diagnose neuropathie een IVA-uitkering gekregen. Maar om dat allemaal voor elkaar te krijgen was wel een lijdensweg. Sterkte voor jou en voor Caatje1974.

Hoi Sem

Het feit dat jij boventallig bent verklaard tijdens je ziekte zegt al genoeg. Bovenstaande opmerking van Bas sluit ik me volledig bij aan en wil alleen nog even toevoegen dat de term onafhankelijk nogal al eens gebruikt word. Maar besef wel goed dat zowel de bedrijfsarts als arbodienstverlening door de werkgever betaald worden en van die mooie onafhankelijkheid geen sprake meer kan zijn. Ik zou inderdaad een deskundigoordeel bij het UWV aanvragen puur om vast te stellen of werkgever in jouw geval alles eraan heeft gedaan om je werkgelegenheid veilig te stellen. Dat lijkt mij in deze boventallige situatie van niet.

Mvg Alex

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.