Home Forums Mijn Verhaal No-risk polis werknemer / werkgever eigen risico drager

No-risk polis werknemer / werkgever eigen risico drager

6 Started on: 1221 oktober 2022 om 18:30
Anoniem

Hai allemaal, ik zit met de volgende vraag: ik heb een no-risk polis omdat ik een paar jaar geleden ben afgekeurd. Maar twee jaar terug kreeg ik een baan aangeboden die mij op het lijf leek geschreven. Die heb ik geaccepteerd. Maar helaas zit ik nu weer ziek thuis. In november wordt dit een jaar. (Het hoe en waarom is een veel te lang verhaal voor hier).

Nu zegt de werkgever dat als ik ziek blijf (en ik heb een contract voor bepaalde tijd) en mijn contract loopt af (volgend jaar mei) toch onder hun vleugels blijf qua bedrijfsarts en keuringen en niet met het uwv te maken krijg? Wie kan mij uitleggen hoe dit nu zit? Thx Karine

Anoniem

O ja en mijn werkgever is eigen risico drager

De no-risk polis wil zeggen dat de werkgever slechts een maand voor jou dorbeteeld, na deze maand krijgt de werkgever je loonkosten van het UWV vergoed. Hiermee wil de oevrheid bevorderen dat arbeidsongeschikten in dienst worden genomen.

Nu ben je opnieuw ziek geworden, terwijl je werkt. Van belang is of je ziek bent geworden door dezelfde oorzaak als waarvoor je eerder arbeidsongeschikt bent geworden. En dan ga ik er vanuit dat je binnen 5 jaar na weer te gaan werken opnieuw ziek bent geworden.

Vervolgens is van belang of de werkgever eigenrisico drager is. Dat is bij jouw het geval en betekent dat hij minder premies afdraagt, maar zelf verantwoordelijk is in geval van arbeidsongeschiktheid van een werknemer.
Echter je had een eerdere werkgever en onder diens contrect ben je ziek geworden. Nu is de vraag of deze ook eigenrisicodrager was en hoe lang geleden dat is. Is het meer dan 10 jaar geleden dat je in de WIA terecht kwam dan is de oude werkgever verantwoordelijk.

Is de oude werkgever geen eigenrisicodrager en/of is het langer dan 10 jaar gelden, dan is er een andere situatie. Volgens mij blijft in ieder geval de no-risk polis gelden.

Eigenlijk moet ook eerst duidelijk zijn of het dezflde oorzaak of nieuwe feiten betreft.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Anoniem

Hai Socrates, ik ben binnen 5 jaar weer ziek geworden. Ik wist niet eens van de No-risk polis af totdat de bedrijfsarts mij een paar weken geleden er naar vroeg. Ik was verbaasd omdat ik letterlijk geen idee had waar het over ging. Inmiddels weet ik via de site van het uwv dat het in je papieren moet staan, nooit gelezen…

De bedrijfsarts vroeg mij waar de no-risk polis voor was maar ik was huiverig om daar over te vertellen. Toen zei hij: ik kan zo het uwv bellen en alles opvragen! Kan dat zomaar?

Ik ben ziek thuis gekomen door escalaties op het werk, veroorzaakt door cliënten (gehandicaptenzorg). Ik heb eerst als administratief medewerker daar gewerkt, zo ben ik binnen gehaald. Maar op papier was dat assistent begeleider. Achteraf blijkt dat deze functies helemaal niet bestaan op onze locaties, maar alleen op het hoofdkantoor. Na een jaar kreeg ik te horen dat ik of moest gaan leren voor begeleider of moest gaan solliciteren naar een andere baan. De locatie ging namelijk veranderen en iedereen op locatie moet in het bezit zijn van een mbo4 of hoger anders mag je niet blijven. Ik zat toen een maand voordat mijn contract zou eindigen.

Dit kwam totaal onverwachts. Ik heb toen gekozen voor een opleiding omdat ik niet werkeloos wilde worden. Toen mijn nieuwe contract in ging kwam ik tussen de cliënten te staan en dat ging voor mij helaas fout. Heel veel escalaties hebben ervoor gezorgd dat ik weer thuis kwam te zitten en het heeft zoveel getriggert dat ik nu bij het ggz in therapie ben. Wat uiteindelijk wel een goede stap is voor mij.

Uiteindelijk heb ik dus door de escalaties dezelfde problemen/ziekteverschijnselen als bij de eerste keer.
Mijn werkgever weet alleen dat ik eruit lig door de escalaties en dat ik begeleidt word door het ggz. Verdere info heb ik ze niet gegeven.

Nu hoorde ik van de afdeling verzuim dat ik aan mijn werk blijf verbonden ook na het aflopen van mijn contract als ik nog steeds ziek ben. Vanwege mijn no-risk polis en het feit dat zij eigen risico drager zijn.

Groet Karine

Nee, hij kan niet zomaar het UWV bellen en medische gevens opvragen. Daarvoor moet hij toestemming van jou verkrijgen. Dat kun je ook hier zien:
https://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/verzoeken-informatie-no-riskpolis-compensatieregeling-werknemer.aspx

Je werkgever weet blijkbaar niet goed wat de no-risk polis inhoud. Het betekent nu juist dat zij niet voor jou hoeven te betalen. Ik kan nergens zo snel vinden dat dit anders zou zijn als de werkgever eigen risico drager is.
Wel kan het zo zijn dat de werkgever aansprakelijk blijft voor jouw re-integratie, maar dat weet ik niet zeker. Bovendien is van belang in welke mate je arbeidsongeschikt bent: 80-100 % betekent namelijk dat een eigen risico drager niets hoeft te betalen.
Bedenk ook goed dat het een probleem is van d ewerkgever, niet die van jou.

Anoniem

Dank je voor je antwoord. Ik weet inmiddels dat de werkgever toestemming moet vragen voor inzage in de no-risk polis maar geldt dat ook voor de bedrijfsarts? Die mogen toch medische zaken opvragen?

Dat geldt ook voor de bedrijfsarts. Er is nu eenmaal een medisch geheim, maar het kan gevolgen hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van reintergatie. Gaat dat minder goed door het ontbreken van gevens dan is dat voor jouw rekening en kan het leiden tot inhouden van loon.

Overigens, in de link die ik gaf zit ok het formulier dat je moet ondertekenen. Daaruit blijkt duidelijk dat er geen medische gevens worden verstrekt. Alleen of je wel of niet in aanmerking komt voor de no-risk polis of een andere compensatie regeling. Alleen op die vraag wordt antwoord gegeven. Men verstrekt uitdrukkelijk geen medische gevens.

Je werkgever heeft er een redelijk belang bij te weten of je voor de no-risk polis in aanmerking komt.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.