Home Forums Ziek en werken Nalatigheid werkgever

Nalatigheid werkgever

5 Started on: 128 december 2018 om 21:19
Amc

Hallo allemaal,

Vorig jaar begin december (2017) heb ik mij ziek moeten melden met een ernstig vitamine b12-tekort en als gevolg hiervan ernstige vermoeidheid , hartkloppingen, zware hoofdpijnen, concentratie en geheugenproblemen. Ik was helemaal op en kon eigenlijk niks meer …

werkgever vond het niet nodig om een bedrijfsarts (was ook niet aangesloten bij een arbodienst) in te zetten en eind januari voelde ik mij onder druk gezet om weer te beginnen. Dit heb ik tegen mijn gevoel in en terwijl ik er nog lang niet aan toe was gedaan.

‘Re-integratie’ is dus van start gegaan zónder bedrijfsarts, probleemanalyse en plan van aanpak.

Af en toe werd ik eens gebeld over hoe het met me ging, maar er is nog officieel geëvalueerd of een face tot face gesprek gevoerd.

In april heb ik aangegeven dat ik het niet goed vond gaan, dat ik het moeilijk vond om zelf mijn grenzen goed te bewaken en heb ik gevraagd om een bedrijfsarts. “Als ik dat dan echt wou zou dat eventueel wel kunnen”. Bedrijfsarts werd echter niet ingezet en werkuren verder opgehoogd.

In mei heb ik aangegeven dat ik begeleiding van een bedrijfsarts eiste en totdat ik daar terecht kin zelf weer een stap terug zou doen in uren. Toen werd gezegd dat ik niet zomaar naar een BA kon omdat ze niet aangesloten waten bij een arbodienst.  Dat moest eerst geregeld worden. Op mijn vraag of ik dan zolang bij een willekeurige BA terecht zou kunnen was het antwoord kort gezegd “nee, te duur”.

De weken daarop volgend heb ik meerdere keren gevraagd of er al een BA beschikbaar was en zo gied en zo kwaad als het ging 2 ochtenden gewerkt,  maar nee nog geen BA.

Tijdens mijn vakantie in augustus (er was toen nog steeds geen BA) voelde ik hoe “op” ik nog steeds was en zag ik steeds meer op tegen terug gaan naar het werk. Op de eerste werkdag na de vakantie ging ik met zware hoofdpijn, hartkloppingen en hyperventilerend weer naar huis en heb ik ‘s nachts tot half 5 wakker geleden. De volgende dag heb ik me weer voor 100% ziek gemeld (per mail, kon het niet opbrengen om te bellen). Ik heb geen reactie gehad van mijn baas en een hele korte reactie van de adjunct. En er was nog steeds geen BA beschikbaar. Vervolgens heb ik maar liefst 8 weken(!) helemaal niets van de werkgever gehoord. Ik heb toen zelf maar weer initiatief genomen en aangegeven dat het mij zeer verbaasde dat ik niks hoorde en weer gevraagd naar BA. Excuses excuses, ze waren druk bla bla, en contract Arbo waren ze mee bezig. Twee dagen later opeens een bloemetje van ze aan de deur.

Half november uitgenodigd voor een gesprek met baas en adjunct. Baas kwam niet opdagen. Adjunct stuurde aan op vast zonder BA starten met werken. Contract Arbo was nog niet rond. Aangegeven per se eerst langs de BA te willen.

Contract Arbo is nu (jaar na ziekmelding) rond, dinsdag eindelijk  naar BA. Maar inmiddels is mijn gevoel bij deze werkgever zo slecht en de weerstand om daar weer terug te moeten zooo groot geworden. Ik wíl helemaal niet meer terug.

Wat kan ik nu het beste doen?

Sorry voor het lange verhaal … 😢

groeten Anne

Amc

P.s. Ik ben nog vergeten te melden dat ik zelf ondersteuning heb gezocht bij mijn huisarts, een ergotherapeut en een haptotherapeut.

Beste Anne,
dank voor het delen van je verhaal hier op het forum en je vragen.
Wordt er op dit moment iets gedaan aan het tekort aan B-12?

Het is wel duidelijk dat je werkgever de wet niet zo nou neemt.
Ik deel hierbij een link naar het UWV waar je hierover meer kan lezen.
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-met-werkgever/index.aspx

Ook op onze website is hier het nodige over te vinden
https://samenveerkrachtig.nl/waar-sta-ik/ziek-thuis/ en https://samenveerkrachtig.nl/waar-sta-ik/ziek-en-werken/

Misschien kan je na het lezen van deze stukken en als je nog met vragen heb contact opnemen met het UWV. Zij kunnen je waarschijnlijk ook adviseren.
Verder mag je natuurlijk ook hier je vragen stellen.

Ik hoop je hiermee een beetje op weg te hebben geholpen, sterkte met alles,
vriendelijke groet, John

ABC

Dag AMC,

Vervelend voor u.

Wat ik lees is dat u weg wilt bij de huidige werkgever terwijl u ziek bent. Wat verstandig is, is niet een twee te drie te beantwoorden. Het lijkt mij van belang dat u uw rechtspositie goed in de gaten houdt. Rechtspositie in de zin dat u nu nog inkomen heeft en dat u zeer waarschijnlijk niet ineens zonder inkomen wilt zitten. Gedurende re-integratie kan er op eerste spoor en tweede spoor ge-reïntegreerde worden. Eerste spoor is bij eigen werkgever en tweede spoor is bij andere werkgever. Ook kan er via detachering soms elders gewerkt worden. Zelf zou ik niet zomaar kiezen voor tweede spoor en detachering en zeker niet als ik een vast contract heb bij de eigen werkgever. Het lijkt mij dat u eerst bv via de bijstandsverzekering of via het jurisch loket (gratis) laat uitzoeken hoe uw rechtspositie is bij de verschillende mogelijkheden zodat u inkomen behoudt.

Als uw ziekte leidt tot volledig herstel zou ik ervoor kiezen om te re-integreren bij de werkgever en vanuit het gezond zijn zelf op zoek gaan naar een nieuwe baan. Een nieuwe werkgever zit mijns inziens meestal niet te wachten op een zieke werknemer. Verder kan ik dan in vrijheid kiezen welke baan wel en welke baan niet. Verder zou ik denken de mensen die het beleid bepalen zijn niet mijn directe collega’s echter ik weet niet hoe dat bij u is.

Mvg ABC

Beste Anne,

Je zou je vraag ook (nogmaals) kunnen stellen tijdens de online koffietafel op donderdagavond 13 december om 20.00 uur. Twee ervaringsdeskundigen, Rinus en Mariska vertellen dan over hun ervaringen met een arbeidsbeperking door ziekte. Via een live video vertellen ze je wat ze hebben geleerd van gesprekken met UWV, de bedrijfsarts en hun werkgever.

Aanmelden kan op https://samenveerkrachtig.nl/events/webinar-koffietafel/.

Vriendelijke groet, John

Ik kan je aanraden om je aan te sluiten bij een vakbond. Vanuit daar heb je een onafhankelijk adviseur die jou kan bijstaan.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.