Home Forums Ziek en werken Moet werkgever kosten omscholing betalen?

Moet werkgever kosten omscholing betalen?

2 Started on: 1220 juni 2019 om 20:55

Ik ben onlangs voor de 2e keer geopereerd aan mijn nekwervels, waardoor ik mijn huidige functie niet meer kan uitvoeren. Bedrijfsarts heeft nu na 3 1/2 maand ziek zijn het 2e spoor geadviseerd. Is dat al verstandig?

Reintegratie adviseur heeft geadviseerd om een 1 jarige opleiding te starten en me om te scholen. Ik wil hier eventueel in september mee beginnen. De totale opleidingskosten bedragen zo’n 7000 euro. Mijn werkgever wil ongeveer 25oo euro bijdragen aan mijn opleiding, waardoor de overige kosten van 4500 euro voor mij zijn. Is dit een terechte verdeling? Of mag ik meer financiële bijdrage voor de omscholing verwachten van mijn werkgever? Vraag me af wat de regels hiervoor zijn?

Ik werk momenteel fulltime, maar verwacht dat toekomstgericht niet meer te kunnen doen. Ook niet met de omscholing die ik wil gaan volgen. Als ik volgend jaar klaar ben met de opleiding ben ik nog niet 2 jaar in de ziektewet. Snijd ik mezelf in de vingers om dan zelf al elders een baan te zoeken voor minder uren? Stel voor 2-3 dagen per week? Heb ik dan eventueel nog recht op een gedeeltelijke WIA uitkering? Of adviseren jullie mij in dienst te blijven bij mijn werkgever tot ik 2 jaar ziek ben geweest?

Ben ontzettend zoekende, zoveel onduidelijkheid, onzekerheid en vragen……

Beste Bickel,

allereerst welkom hier op het forum.

Ik zal trachten je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, ik zal ook links plaatsen naar webpagina’s waar je meer informatie kan vinden zodat het hopelijk allemaal wat duidelijker voor je wordt.

1.
Als in het 1e spoor duidelijk is geworden bij de bedrijfsarts dat je niet meer bij je huidige werkgever aan de slag kan, dient het 2e spoor te worden opgestart. Dit moet wel duidelijk terugkomen in het re-integratiedossier. De bedrijfsarts kan dit aangeven.

Meer info over het complete traject kan je hier vinden,
https://samenveerkrachtig.nl/hulpwijzer/re-integreren-de-wet-verbetering-poortwachter-uitgelegd/

2.
De werkgever moet tijdens de eerste twee ziektejaren het vinden van passende werk te bevorderen. Bij een opleiding is echter vooraf niet bekend of dit werkelijk tot hervatting van werk leidt. Om deze reden is een werkgever in beginsel niet verplicht mee te betalen aan een opleiding in een tweede spoortraject.

Maar als je met je opleiding concreet een baan afdwingt, dan kan gaandeweg het proces toch de verplichting ontstaan voor de werkgever. In dat geval is hij wel verplicht om de kosten van de genoten opleiding op zich te nemen.
Misschien kan je re-integratieadviseur je hier meer info over geven?

3.
Vanuit je re-integratie ga je samen met je werkgever op zoek naar een andere werkgever. Je kan dan gewoon bij je werkgever in dienst blijven en bij de andere werkgever re-integreren.
https://www.uwv.nl/werkgevers/werknemer-is-ziek/loondoorbetaling/samen-werken-aan-re-integratie

Als jij nog met de re-integratie  bezig bent (dus nog ziek bent) zal je na 88 weken van het UWV bericht krijgen over de WIA procedure.
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/bijna-2-jaar-ziek-wia/index.aspx

Het is dus belangrijk om hiervoor in dienst te blijven van je huidige werkgever!

Ik hoop dat bovenstaande antwoorden en verwijzingen je wat meer duidelijkheid hebben gegeven.

Ik wens je heel veel sterkte met je herstel en succes met het verdere re-integratie proces.

Ik zal het fijn vinden als je ons hier op het forum op de hoogte wil houden over hetgeen er nu verder gaat gebeuren. Daar kunnen andere bezoekers van het forum en ik alleen maar van leren.
Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust, we zullen trachten ze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
John

 

Bedankt voor je uitvoerige informatie.

Heb besloten om in september nog niet met de opleiding te gaan starten. Ten eerste omdat de kans bestaat dat mijn huidige werkgever verwacht dat ik voor mijn 88 weken ziekte een andere baan zal zoeken. Daarbij breng ik een eventuele aanvulling vanuit de WIA in gevaar.

Heb contact gehad met de Hogeschool. Als ik me inschrijf en er dan in september door mijn beperkingen toch nog niet aan toe ben, dan zal ik me weer moeten uitschrijven voor de opleiding. De annuleringskosten van 10% zijn dan voor mijn rekening (ongeveer 700 euro). Dat risico wil ik niet lopen.

Ik laat nu alles bezinken…… Kijken of ik nog kan onderhandelen met mijn werkgever over de kosten. Eventueel start ik in februari. Ik ben dan nog in dienst als ik op 88 weken verzuim zit.

Hoop ondertussen wat passend werk bij mijn werkgever te kunnen gaan doen.

Het blijft tobben waar ik allemaal verstandig aan doe.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.