Home Forums Ziek en werken Moeilijk gemaakt financieel om te gaan reintegreren

Moeilijk gemaakt financieel om te gaan reintegreren

8 Started on: 1225 juni 2018 om 15:13

Goedendag.

Graag zou ik advies willen vragen. Ik heb deze vraag ook bij de vakbond neergelegd. Omdat het nogal een ongebruikelijke sitituatie is.

Ik ben feb 2017 100% afgekeurd. Ivm ME. Ik ben nu ruim een jaar ziek en voorzichtig aan komt er gelukkig wat progressie.

Mijn contract liep af in deze periode en mijn ex werkgever is eigen risico drager. Via een ingehuurd bedrijf krijg ik uitkering tot feb 2019. Ik kan binnen dat bedrijf niet terug in mijn functie.

Via via kan ik ergens reintergreren. Spannend want ik heb geen idee of me dat lukt en hoeveel uur ik aankan. Echter hun arboarts en juristen hebben afgeraden mij in dienst te nemen. Omdat ze geen risico willen lopen financieel.

Hun eis is nu dat ik me 8 uur beter meld en dat ik me in een jaar tijd niet meer dan 2x ziek meld. Ze willen geen werkgever zijn. En gaan me voor mijn uren ook niet betalen.

Echter als ik 8 uur beter ben, krijg ik hier geen uitkering over.

En val ik meer dan 30% terug in loon en vervalt ook een gedeelte van mijn ongeschiktsheid verzekering voor de hypotheek. Een forse stap terug dus want niemand die dat inkomen aan gaat vullen.

Maar ik wil heel erg graag beginnen. Hoe kan ik dit oplossen? Dit is hun eis. Beetje vreemde eis toch? En vooral hoe doe ik dit voor mij financieel zeker.

Iemand ideeën?

Vriendelijke groet Roos

Hoi Roos,
allereerst welkom op dit forum.

Je vraag is voor mij wat verwarrend, je geeft aan 1 jaar ziek te zijn en voor 100% afgekeurd te zijn. Hier klopt iets niet. Een keuring ivm arbeidsongeschiktheid volgt na 2 jaar ziek zijn.
Door wie ben jij 100% afgekeurd?
Je geeft aan dat je uitkering stop in februari 2019, het moment dat je 2 jaar ziek bent. Heb je het hier niet over een ziektewet uitkering?

https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-met-werkgever/ik-ben-net-ziek/detail/mijn-werkgever-is-eigenrisicodrager-en-ik-ben-ziek

Het zou dan volgens mij volgens de regels je (oud) werkgever moeten zijn die je ziektewet uitkering betaald.

Men kan natuurlijk nooit van je eisen dat je je het komende jaar slechts 2x ziek mag melden, niemand kan in de toekomst kijken.
Ik hoop dat je mij antwoord kan geven op mijn gestelde vragen zodat ik je situatie beter in beeld heb en je hierover meer informatie kan geven.
Met vriendelijke groet,
John

 

Hoi Roos,

Wat ik begrijp uit je verhaal, ben je uit dienst bij je werkgever en heb je je eerstejaarsziektewetbeoordeling gehad, waarbij je niet tot de 65% verdiencapaciteit kwam. Dus heb je je tweede jaar ziektewet ‘verdiend’.

Misschien kun je aan je oude werkgever vragen of hij je wil detacheren bij de nieuwe werkgever totdat je 2 jaar ziek bent. Dan blijft je werkgever aansprakelijk voor jouw ziekteuitkering en WIA, maar je werkt wel bij je nieuwe werkgever. Je nieuwe werkgever betaalt dan aan de oude werkgever een vergoeding terwijl je oude werkgever je het salaris en de (gekorte) ziektewetuitkering uitbetaalt. Hier hebben dus beiden voordeel bij: de eerste een lagere uitkeringslast, de ander een werknemer zonder de risico’s van ziekte/herstel. Ik ben alleen bang dat dat niet kan omdat je nou eenmaal uit dienst bent bij de oud werkgever, maar ik zou toch zeker het voorstel doen. Nee heb je, ja kun je misschien krijgen.

Bedankt voor jullie reactie. Mijn eerste ziektedag was februari 2017. Februari 2018 ben ik bij de uwv geweest en de arts heeft mij volledig ziek gemeld voor de ziektewet. En voorbereiding getroffen om bij de keurig in december soepel de wia in te kunnen gaan.

Mijn ex werkgever is eigen risicodrager. En ik word begeleid vanuit een arbeidsburo. Daar kom ik bij de bedrijfsarts.

De nieuwe werkgever wil detacheren. Maar geen werkgever zijn. Het gaat erom dat als ik meer dan 28 dagen gedetacheerd ben ze me niet meer voor die uren ziek terug mogen melden. En ik heb geen idee of ik aan hun eisen kan voldoen.

 

Beste Roos,
Je situatie is voor mij ook lastig. Ik heb daarom bij een accountmanager van NV Schade om wat extra advies gevraagd (compleet anoniem). Zodra ik hier meer van hoor krijg je van mij reactie.
Met vriendelijke groet,
John

Beste Roos,

zoals aangegeven heb ik je vraag (anoniem) voorgelegd aan een casemanager.

Sinds enige tijd kunnen werkgevers er voor kiezen om eigen risicodrager voor de ziektewet te worden. Als ik het verhaal zo lees dan is dit het geval.

Hiermee zijn werkgevers dan ook verantwoordelijk voor hun medewerkers die ziek uit dienst zijn gegaan. Zie hieronder de link naar meer informatie:
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-en-werkgever-is-eigenrisicodrager/index.aspx

Je kan verder het beste in gesprek gaan met de bedrijfsarts en het arbeidsbureau die de begeleiding doen. Als het goed is hebben zij een helder beeld van de huidige belastbaarheid. De bedrijfsarts zou iets moeten kunnen zeggen over of het wel of niet verstandig is om voor die 8 uur beter te melden kijkend naar de belastbaarheid.

Of je later nog ergens op terug kan vallen hangt ook af van de duur van detachering en daarnaast is de WIA-beoordeling in december.

Ik hoop da je met deze antwoorden weer wat verder kan komen. Ik wens je heel veel succes met de gesprekken. Zou je ons hier op het forum op de hoogte willen houden?
Met vriendelijke groet,
John

 

Hoi ik ben vanaf 14 augustus 2016 in de ziektewet door het niet meer goed functioneren van mijn beide knieën. Ik ben aan 1 knie 4 keer geopereerd om dat het steeds fout ging en 2 oktober 2018 eindelijk aan mijn andere knie geholpen. Voor UWV ben ik tijdelijk voor 100% afgekeurd met kans op herstel. Deze beslissing  is op 14 augustus 2018 aangemeld en geldt tot nov 2020. Er is na die datum een periode van 26 weken voor herstel aangebroken en ik zal in die periode  een herkeuring krijgen. Mijn vraag is moet ik volledig herstelt zijn binnen de 26 weken periode ? Of gaat het om wat de vooruitzichten zijn naar volledig herstel ?

Hallo. Ik zit ook met een vraagje.

Ik ben nu 10 maanden ziek thuis en word binnenkort geopereerd. Het herstel zal enige maanden vergen,maar het is nog niet te voorspellen of ik ooit weer 100% de oude word. Zinds een paar maanden ben ik aangemeld voor re-intergratie 2e spoor. Nu krijg ik meermalen te horen dat ik moet gaan soliciteren terwijl ik niet eens fatsoenlijk op een solicitatie gesprek kan gaan. Volgens de arbo dienst ben ik op dit moment 100% ongeschikt. Hoe kan ik het beste handelen,want een toekomstige werkgever heeft momenteel helemaal niets aan mij. Ik krijg meer het idee dat het re-integratie bureau een beetje op de zaakjes wil voruitlopen om so mogelijk ook versneld de rekening bij mijn wergever neer te leggen,om zo het boekjaar 2018 af te sluiten. Wat zijn jullie bevindingen tijdens re-integratie?

Beste Echtefries,

het lijkt me goed dat je in overleg gaat met je re-integratiebureau en daar duidelijk en eerlijk aangeeft dat je een operatie te wachten staat, dat niet te voorspellen is of je 100% de oude wordt en dat de arbo arts je op dit moment 100% arbeidsongeschikt vind. Hopelijk willen ze naar jouw terechte redenen om nu niet te re integreren en solliciteren luisteren en afspraken met je maken om dit op een later moment na je operaties en het herstel hiervan op te pakken.

Ik wens je heel veel sterkte en succes,
vriendelijke groet,

John

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.