Home Forums Werk Maatmanloon indexering, CAO stijging en arbeidsongeschiktheidspercentage

Maatmanloon indexering, CAO stijging en arbeidsongeschiktheidspercentage

2 Started on: 121 december 2023 om 03:04

Ik ben in 2015 afgekeurd voor 71,4 % er is toen een maatmanloon bepaald en een SV loon wat ik nog kon verdienen (restverdiencapaciteit).

Nu begreep ik dat het maatmanloon wordt geïndexeerd, maar het SV loon (restverdiencapaciteit) niet klopt dit ? Wat is de reden dat het SV loon niet ook wordt geindexeerd? En hoe kan ik berekenen wat mijn maatmanloon in 2023 is, is er een overzicht met percentages per jaar of wellicht een rekenmodule beschikbaar?

Ik werk nog naast mijn WIA uitkering bij de overheid en krijg elk jaar een CAO verhoging, nu begreep ik dat het UWV daar geen rekening mee houdt en dat het daardoor dus zou kunnen dat je door een hoger loon valt in een lagere categorie arbeidsongeschiktheid, omdat wettelijke indexering bv 2% is en CAO 8% ?

Hoe wordt nu in 2023 mijn arbeidsongeschiktheidspercentage bepaald, is dat het geïndexeerde maatmanloon minus de verdienste die ik nu ontvang ? Die verdienste zijn nl inmiddels ruim meer dan mijn restverdiencapaciteit enkel door de CAO stijgingen.

Ik maak me zorgen dat ik wellicht een veel lager arbeidsongeschiktheidspercentage krijg, of een herkeuring terwijl mijn medische situatie niet verbeterd is maar zelfs verslechterd.

Ik hoop dat iemand me wat opheldering kan geven, alvast bedankt.

Beste Roos,

Het klopt dat je maatmanloon geindexeerd is, ik weet niet of dat ook het geval is voor je restverdiencapaciteit. Wel is het inderdaad zo dat als je verdiensten stijgen door bijvoorbeeld loonsverhoging je arbeidsongeschiktheidspercentage ook wijzigd. Dat kan tot gevolg hebben dat je uitkering wijzigd en zelfs dat je uitkering beindigd wordt. Dat laatste is het geval wanneer je inkomsten meer dan 65% van het geindexeerde maatmanloon bedraagd. Dan ben je immers minder dan 35% arbeidsongeschikt.

Zie ook https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2021Z20133&did=2021D42994 waar je een brief van de staatssecretaris over dit onderwerp kunt downloaden.

Met vriendelijke groet

De restverdiencapaciteit ligt vast tot een herbeoordeling. Dan kan hij veranderen. Hij wordt in tegenstelling tot het maatmanloon niet geïndexeerd.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.