Home Forums Geldzaken Kosten Rechtzaak uwv

Kosten Rechtzaak uwv

2 Started on: 1222 november 2023 om 18:08

Tags: 

Geachte Samen Veerkrachtig.

Kan iemand me vertellen wat de kosten zijn van een rechtzaak tegen de beslissing van het uwv
voor iemand waarvan het inkomen rond bijstands niveau ligt? Kun je door zo’n rechtzaak in de schulden komen?

Hallo,

In de eerste plaats moet je in bezwaar gaan. Daaraan zijn geen kosten verbonden en je mag een advocaat inschakelen maar hoeft dat niet. Vervolgens is er de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de rechtbank. Hiervoor moet je griffie kosten betalen van 50 euro en kun je een advocaat inschakelen.
Vervolgens kun je nog in hoger beroep, dan bedraagt het griffierecht 136 Euro en ook dan is het de keuze aan jezelf om wel of niet een advocaat in te schakelen.

Voor personen met ene minimuminkomen geldt dat zij gebruik kunnen maken van een toeveging, waardoor zij gratis van een advocaat gebruik kunenn maken. Dan wel minder hoeven te betalen. Ook zijn er in veel steden organisaties van uitkeringsgerechtigden die je behulpzaam kunnen zijn.
Win je d ezaak dan krijg je de griffiekosten terug en de kosten van de advocaat (al dan niet gedeeltelijk).

De kosten kun je het beste met een advocaat bespreken. Veel advocaten reken voor een eerste gesprek van een half uur waarin je de zaak kunt uitleggen en bespreken niets.
Kijk ook een hier: https://www.juridischloket.nl/hoe-we-werken/advocaat-nodig/

Net zo belangrijk als een advocaat is dat je ondersteund wordt door een arts en medische rapporten kunt overleggen. Soms zal een behandelaar dat gratis voor je doen, in andere gevallen moet je zelf een arts inschakelen en daarvoor betalen. (Wat je al dan niet gedeeltelijk terugkrijgt als je je zaak wint).

Daarom: bespreek het met een advocaat of andere rechtshulpverlener om een beter inzicht van de kosten te krijgen.

Dank voor uw reactie!!

Ik heb me al aardig in de stof verdiept en kwam idd tot de conclusie dat de kosten niet hoog zijn.
Ik denk laat ik het voor de zekerheid navragen.
Mn huisarts is bereid een verklaring te schrijven met omschrijving van de klachten etc en mn medische dossier onderbouwd al m’n claims.
Een advocaat inschakelen die prodeo doet kost idd weinig.
Er is in mijn omgeving geen aanbod om de specifieke klachten te behandelen,, de 2 aanbieders die er waren hebben zulke wanprestaties geleverd dat ik terecht niks met hen te maken wil hebben. Mocht het tot een herbeoordeling komen op initiatief van uwv dan acht ik de kans klein dat ze me goed keuren. Ik heb veel contact met hen gehad en ik voldoe aan mijn verplichtingen. Herbeoordelingen vinden alleen plaats als er indicatie is van herstel of verslechtering. Aangezien mijn klachten best heftig zijn lijkt het me sterk dat ik de uitkering kwijt raak. Maar mochten ze me toch de uitkering afpakken ken ik in iedergeval de wegen en weet ik de kosten. Nogmaals bedankt!!

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.