Home Forums Mijn Verhaal IVA met terugwerkende kracht en medische af zakker

IVA met terugwerkende kracht en medische af zakker

5 Started on: 1227 januari 2024 om 20:44

Hallo Iedereen,

Ik ben Herman, 50 jaar oud en heb een IVA.

In het kort
Okt 2019 uitgevallen.
Mei 2021 100% gere-integreerd in ander functie
Dec 2021 wederom geopereerd na operatie 100% aan het werk
Juli 2022 vierde operatie na revalidatie zonder succes
Okt 2023 aanvraag IVA

Via de Arbo unie en de werkgever een vervroegde WIA aangevraagd en deze werd toegekend in december in 2023. Maar in deze toekenning van het UWV staan de volgende data die alles erg ingewikkeld maken.

Met terug werkende kracht de datums bepaald van het UWV door de medische af zakker.
21 Okt 2019 eerste ziekte dag volgens UWV
11 Okt 2022 eerste toekenning van de IVA (jaar terug op de aanvraag datum)
19 Dec 2023 eind datum (hoe ze hier aan komen weet ik niet)

De originele data van de oorspronkelijke UWV aanvraag.
4 Juli 2022 eerste ziekte dag
10 Okt 2023 aanvraag van de IVA bij het UWV
15 Dec 2023 zou de IVA datum moeten zijn
4 Julie 2024 eind datum

Het is mij niet duidelijk hoe men een IVA krijgt met terugwerkende kracht en hoe moet dit verrekend worden met de werkgever en de opgenomen vrije dagen en de dag die opgebouwd zijn in de afgelopen 1.5 jaar.
En wat zijn de gevolgen voor de verzekeringen en pensioenfondsen aangezien het UWV de data gewoon terug zet in de tijd.

Nou dit zijn mijn zorgen.

Terugwerkende kracht betekent gewoon dat je uitkering vanaf 11 oktober 2022 wordt omgezet van ziektewet naar IVA.Ten aanzien van je werkgever heeft dit voor jou geen gevolgen, ook niet voor ziektedagen e.d. Je was gewoon in dient en bent dat nog steeds todat je wordt ontslagen. Mogelijk dat de werkgever geldt terugkrijgt van UWV.

Voor je opensioenfonds kan het gunstig zijn om IVA te hebben in verband met eventuele doorloop van je pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid. Maar dat verschilt per pensioenfonds. Die stellen zelf de regels op wat er gebeurt met de voortzetting van het pensioen bij arbeidsongeschiktheid. Stel deze vraag dus aan je pensioenfonds.

Krijg je ontslag van je werkgever, vraag dan om een transitievergoeding (ontslagvergoeding).

Alleen heb ik geen uitkering en was nog volledig in dienst.
Van 4 juli 2022 tot 4 juli 2023 had ik 100% loon
Van 4 Julie 2023 tot nu had ik 70% loon

Zo als ik het begreep simpel gezegd
Ze gaan nu vanaf 11 Okt 2022 tot 4 juli ben ik hun 100% van mijn loon aan de baas verschuldigd. Vanaf 4 juli 2023 tot 21 januari 2024 krijg ben ik hun 70% van mijn loon schuldig.

Dit aanzienlijke bedrag wordt verrekend met de uitbetaling verlofdagen, vakantiedagen en de transitievergoeding. Wat of als er van overblijft ben ik verschuldigd aan de werkgever.

Ik krijg alles van het UWV op mijn rekening, 15 maanden 75 procent van het vorige loon en daarmee kan ik de eventuele schuld aan de baas aflossen.
Wat er overblijft is mijn transitie vergoeding.

De berekening van de baas wordt ook aardig complex verwacht ik, ik heb 5 weken vakantie op genomen in de periode die van 70% loon hoe wordt dat verrekend. Krijg ik die dagen terug en worden die als uitbetaling verrekend.

Ik had de laaste 3 jaar een hiaat en excedent verzekering hoe gaan die reageren op de eerste ziekte datum van Oktber 2019 die nu door het UWV gesteld wordt.

Ik was op 1 mei 2021 100% gezond en mocht ook zo werken maar door de beslissing van het UWV om de eerste ziektedag op 21 Okt 2019 kunnen de verzekeringen mij nu uitsluiten.

In oktober 2019 ben je in de ziektewet terecht gekomen, daarna ben je nooit in de WIA terecht gekomen maar ben je gereintegreerd. Nu wordt je per 11 oktober in de IVA ingedeeld, daarvoor had je dus geen WIA.

In dat geval is de werkgever nog steeds verplicht je loon door te betalen gedurende 2 jaar na ziekte, (maar wordt de uitkering hierop in mindering gebracht).

https://www.uwv.nl/werkgevers/werknemer-is-ziek/loondoorbetaling/werknemer-is-ziek-loon-doorbetalen/detail/kort-of-langdurig-ziek/vervroegd-wia

Er zijn nog wat andere dingen bij gekomen, die alles wederom ingewikkeld maken.

Bij de laatste baan die ik sinds 11 Mei 2021 heb had ik een NN Wia Excedent verzekering. Omdat ik 4 July als eerste ziekte dag had ging ik er vanuit dat ik recht heb op een uitkering van die verzekering.

Maar omdat het UWV de eerste ziekte dag nu op 21 Okt 2019 heeft gezet heb ik geen recht op die verzekering.

Mijn pensioenfonds neemt het zelfde excuus om mijn premievrijstelling niet toe te kennen. Gelukkig wordt dit wel opgepikt door mijn oude pensioenfonds maar ik vraag me wel af of men gewoon uit de meerdere datums kan kiezen om onder deze uitkeringen uit te komen. En zijn er meer mensen die in een vergelijkbare situatie zitten of hebben gezeten door een medische afzakker en een toekenning van een IVA met terug werkende kracht.

Groet
Herman

UWV kan niet zomaar zelf bepalen wat de ingangsdatum is. Ook het pensioenfnds en de verzekeraar kunnen dit niet. Maar je zult moeten berekenen wat het voordeligst is voor jou en daarnaast kijken naar de kleine lettertjes van het pensioenfonds en de verzekeraar. Dat is best gespecialiseerd werk waarvoor je kunt overwegen een advocaat in te schakelen, met alle kosten van dien.

je zult moeten kijken naar welk pensioenfonds je het meeste pensioen oplevert en wat de bepalingen van de verzekeringsovereenkomst zijn waarop zij je afwijzen.

Met vriendelijke groet,

Socrates

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.