Home Forums Werk Hulp bij vragen over WGA

Hulp bij vragen over WGA

4 Started on: 1214 februari 2024 om 21:59

Hallo allemaal,

Ik zit al tijden met wat vragen omtrent mijn WGA uitkering en in mijn zoektocht op internet kwam ik gelukkig op dit forum!

Ik ben al meer dan 5 jaar WGA 80-100 afgekeurd als gevolg van een bipolaire stoornis, ptss en insmonia. Inmiddels zit ik nog steeds in deze situatie en heeft UWV werkbedrijf mij in 2022 nog een brief gestuurd dat ze mij niet geschikt achten voor gangbare arbeid op arbeidskundige gronden. Ook stond er in dat ik zelf met UWV contact op kan nemen als er mogelijkheden om te participeren ontstaan. Daarna heb ik niks meer vernomen.

Mijn aandoening is echter chronisch en niet te genezen. Behandelingen zijn er niet (meer) en medicatie is maar beperkt effectief. Ik durf geen herbeoordeling aan te vragen voor een iva aangezien dit ook averechts kan uitpakken en mijn begeleiders dit afraden. Werken is voor mij namelijk helaas ondoenlijk en niet vol te houden.

Al met al heb ik veel kopzorgen en angst rondom behoud van inkomen en hoe dat werkt met een wga 80-100. De iva snap ik maar wat kan ik in mijn situatie nog verwachten van het UWV? Kan ik nog opgeroepen worden voor een herkeuring? Kan je in de WGA 80-100 blijven zitten en zoja hoe lang? Kan ik mijn uitkering kwijt raken?

Het is gewoon de onzekerheid van alles wat aan mij vreet. Zou mij veel rust geven als ik zicht zou krijgen op wat zekerheid.

Kan iemand mij misschien geruststellen met antwoorden of ervaringen uit de praktijk?

Beste Ceesje,

In princiepe wordt je niet meer opgeroepen voor een herkeuring. Dat wordt pas anders als je omstandigehden wijzigen en je daardoor mogelijk weer (gedeeltelijk) kan werken. Dat kan bijvoorbeeld omdat je meer aankan dan voorheen of dat je een opleiding hebt gevolgd. UWV laat het aan jou over om dat te melden.
Soms kan het gebeuren dat je toch een uitnodiging krijgt om eens met een adviseur te komen praten om je actuele arbeidsmogelijkheden te bespreken. Dat is echter geen herkeuring voor de WIA maar een poging van UWV om je toch weer aan het werk te krijgen.

Dat je op arbeidskundige gronden volledig bent afgekeurd betekend dat je in priciepe nog wel dingen kunt doen, (je bent niet bedlegerig) maar er geen geschikte functies voor je kunnen worden gevonden ie passen bij je opleiding en arbeidsmogelijkheden.

Zolang er niets veranderd blijf je je uitkering behouden tot het moment dat je met pension gaat.

Met vriendelijek groeten,

Socrates.

Beste Socrates,

Heel erg bedankt voor je antwoord! Dit geeft mij dan toch enige geruststelling.

Begrijp ik het dan goed dat je in principe levenslang wga 80-100 kunt blijven vergelijkbaar aan hoe je in de iva ook niet meer wordt opgeroepen?

Niet levenslang, maar wel totdat je AOW gerechtigd bent. Dan stopt je WIA uitkering.

Nogmaals bedankt Socrates, het is me een stuk duidelijker geworden!

Ik kan nu hopelijk stoppen met tobben over het stukje bestaanszekerheid.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.