Home Forums Ziek thuis Hoe weet je wanneer je arbeidsongeschikt bent?

Hoe weet je wanneer je arbeidsongeschikt bent?

3 Started on: 1216 oktober 2016 om 05:58
Anoniem

Als je langdurig ziek bent, komt er een moment waarop steeds duidelijker wordt dat je niet meer kan werken. Wanneer weet je echt zeker dat je arbeidsongeschikt bent? 

Hallo beste vraagsteller,

Dank je voor het stellen van de vraag. Het is namelijk een vraag waar best veel mensen mee lopen. Ik zal proberen hierop wat te reageren in het besef dat ik niet de wijsheid in pacht heb maar het wel 2 keer heb meegemaakt.

Twee keer klinkt misschien al vreemd. Het is namelijk bijna nooit zo dat je helemaal arbeidsongeschikt bent. Arbeidsongeschiktheid bestaat uit de relatie tussen de arbeid of functie die je had toen je ziek was en je beperking waarvan je nog steeds last hebt. Het woord arbeidsongeschiktheid word uitgedrukt in een aantal procenten en word samen gesteld na een gedegen onderzoek van de verzekeringsarts van het UWV en de arbeidsdeskundige van het UWV. De verzekeringsarts legt vast wat je beperkingen zijn. De arbeidsdeskundige gaat met de lijst (FML) word de lijst genoemd en dat staat voor Functionele Mogelijkheden Lijst bekijken wat met je beperking(en) nog wel mogelijk is. Ze zoekt minimaal 5 passende (passend binnen de FML) functies en het daaraan gekoppelde salaris. Ze neemt de middelste van deze vijf en neemt die als uitgangspunt voor de vaststelling van het percentage arbeidsongeschiktheid. Dat zal hoger uitvallen naar mate je een hoog salaris had en nu eigenlijk alleen maar in aanmerking zou komen om arbeid waarvan het salaris laag ligt.Je krijgt deze uitslag thuis gestuurd vaak binnen 2 weken dat je het gesprek met je UWV arbeidsdeskundige gehad hebt en dat is het moment waarop je mag zeggen ik ben voor ….% arbeidsongeschikt.

Bovenstaande is naar de negatieve kant gezien. Het kan ook omgedraaid worden. Dus nu positief

Dat betekend ook dat je voor ander werk 110-….% = …. niet ongeschikt bent. Dit noemt Het UWV je rest verdien capaciteit. Hier kun, moet en mag je wat mee.

Mijn persoonlijke ervaring: Ga met je door het UWV coach in gesprek en vertel wat je nog graag zou willen. Ook over hoe je daar invulling aan zou kunnen geven. Dat kan betaalde arbeid zijn maar ook vrijwilligers werk of een combinatie daarvan. Samen kun je daar bindende afspraken over maken. Zo zou het zelfs kunnen zijn dat je de rest verdien capaciteit gedeeltelijk of helemaal in mag vullen met vrijwilligerswerk. Of je mag tegen een hele lage vergoeding aan de slag in werk waar je hart in ligt. Terwijl de “werkgever daar ook nog heel veel voordelen van heeft. Ga er maar van uit dat jou (levens) ervaring beroeps beginnende medewerkers een hoop mee kan geven.

Samen gevat: Het kan rust geven dat er op een bepaald ogenblik door Het UWV uitgesproken wordt: Jij bent …..arbeidsongeschikt. Soms een hele opluchting. Wat je al zo lang voelt word bevestigd. Het kan voor jou dan een rustpunt zijn. Probeer er een steunpunt van te maken waarna je weer energie gaat opbouwen voor een nieuwe kans.

Beste vrager, heb ik je hier mee geholpen?  Als dat niet zo is probeer het dan nog eens door misschien je vraag iets anders te stellen of in te gaan op een opmerking. We hopen je zeker te kunnen helpen.

Met vriendelijke groet en sterkte in alles toegewenst,

Peter

 

 

 

Anoniem

Dank voor je reactie. Hoe lang heeft het traject bij het UWV voor jou geduurd? 

Beste vrager,

Leuk dat je aan geeft dat je het verhaal voor jou waardering heeft. Nu zelfs met een vervolg vraag komt.

Het traject met het UWV duurt omdat ik niet geheel arbeidsongeschikt ben nog steeds. Het loopt al vanaf 2012. Dit zal blijven tot ik vanuit het UWV geen uitkering meer zal ontvangen. Het is daarom van groot belang die lijn open en helder te houden.

Voor wat betreft het vragen en krijgen van toestemming voor vrijwilligers werk duurde het traject nog een 24 uur.

Met vriendelijke groet,

Peter

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.