Home Forums Ziek en werken Hoe onderken ik zo vroeg mogelijk dat “mij ziek zijn” wel eens langdurig kan worden of zelfs een beperking tot gevolg kan hebben?

Hoe onderken ik zo vroeg mogelijk dat “mij ziek zijn” wel eens langdurig kan worden of zelfs een beperking tot gevolg kan hebben?

4 Started on: 1221 oktober 2016 om 10:59

Soms is het snel duidelijk dat ongeval of ziekte meer is dan zomaar tijdelijk. In andere gevallen is dat niet zo duidelijk of probeer je er maar niet aan te denken. Wie kan mij handvaten aanreiken om zo snel mogelijk daarin een lijn te ontdekken?

Anoniem

Beste Peter,

idd een heel moeilijke vraag. Is natuurlijk heel afhankelijk van bv je ziekte. Maar ook van je eigen acceptatie vermogen. Ik weet voor mezelf dat ik na 6 jaar nog rommel met deze vraag, en het soms niet accepteer. Totdat ik weer met de feiten op de neus gedrukt wordt en dan: o ja rust is wedergekeerd. Ik denk dat praten, praten, praten een deel van de remedie is.

groetjes en tot snel

paul

Anoniem

Er zijn gradaties v burnout. ZIJN zoveel factoren die meespelen. Geheugen/ conentratieproblemen, gaan ze over? Hoe gaat je leidingevende ermee om. Hoe is de aandacht en begeleiding. Hoe ga je er zelf mee om. Er zijn boeken over werkstress en burnout. (Misschien ook luisterboeken). Burnout heeft denk ik geen deadline. Symptomen zal altijd in meer of mindere mate aanwezig zijn.

Ik kamp al 15 jaar met psychische problemen en vind t ook nog steeds moeilijk om te accepteren dat t waarschijnlijk nooit helemaal weggaat. Wat me wel helpt is om stil te staan bij kleine verbeteringen. Ik vergelijk mezelf nu dan met een periode dat het slechter ging en zie dan toch dat ik vooruit ga. En ook met anderen stil staan bij je angsten over dat bepaalde dingen nooit weg zullen gaan. Mijn ervaring is alleen dat mensen snel de neiging om te bagataliseren en moed in te spreken (het komt wel goed!) en dat ik me dan juist heel erg onbegrepen voel. Dus kies je mensen zorgvuldig uit zou ik zeggen ��

Dank voor de reacties.

De vraag  behoord bij in een fase in je ziek zijn (hoeft overigens helemaal geen burn-out te zijn) dat je denkt er zelf nog iets aan te kunnen doen.  De vraag is gesteld en bedoeld om er eens over na te denken of je zelf wel de regie hebt over de oorzaken en gevolgen van je ziek zijn. Niets is uiteindelijk minder waar. Iemand zal zeggen: dit overkomt me, een ander zal zeggen: het ligt op mijn levenspad.

Het ervaren en daarbij het wel of niet accepteren van een ziekte heeft altijd een oorzaak. Deze moeten we vooral en eerst bij onszelf zoeken.

Er zullen mensen aangeven nog steeds ziek te zijn terwijl anderen met dezelfde verschijnselen en beperkingen zullen zeggen : Oh, maar ik kan weeral….. en dit en dat kan ik nog. Hierdoor blijkt dat acceptatie heel veel te maken heeft hoe we tegen een beperking aankijken.

Heel veel te maken heeft met het innerlijk van een mens, een karakter.  Dit is iets wat persoonsgebonden is en waar we geen verandering in kunnen en moeten willen aanbrengen. Het kan overigens wel  heel goed helpen als je door een ander bewust gemaakt wordt van de gevolgen van je persoonlijkheid. Er over praten en ervaringen delen in een veilige omgeving met anderen die ook min of meer met dezelfde vragen zitten of tegen het zelfde aanlopen zijn ogenblikken die je niet beter maken maar kunnen wel een middel zijn om eens anders naar je zelf te kijken en daardoor ook de nare gevolgen te beperken.  De waarde van het leven ook in jouw persoonlijke situatie weer op waarde te schatten.

Leden en niet leden worden dan ook hartelijk uitgenodigd om aan te schuiven bij een koffietafel bij jou in de buurt. Beter maken kan het je niet. Je beter voelen kan wel een gevolg ervan zijn.

Kom jij ook?

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.