Home Forums Ziek en werken Hoe en wat na 3 jaar ziekte?

Hoe en wat na 3 jaar ziekte?

8 Started on: 1219 januari 2019 om 14:17

Goedemiddag allemaal,

Ik hoop hier misschien wat ervaringsdeskundigen te vinden die mijn situatie herkennen en weten hoe en wat? Straks in mei ben ik 3 jaar ziek. Vanaf vorig jaar mei ben ik 62,5% arbeidsongeschikt verklaard. Ik werk wel gedeeltelijk, dus ik krijg loon met een WGA aanvulling. Mijn oorspronkelijke contract is 20 uur. Op dit moment zit ik op gemiddeld 10 uur werken. Eigenlijk is de minimum eis voor mijn functie gesteld op 20 uur werken. Ik heb echter eind vorig jaar wel een gesprek gehad met mijn leidinggevende en hierin is wel naar voren gekomen dat mijn werkgever bereid is in dit specifieke geval mijn contract naar beneden bij te stellen per mei 2019 naar 16 uur.

Nu werk ik de ene week 3 x 4 uur en de andere week 2 x 4 uur. Mijn leidinggevende zou het liefst zien dat ik 4 x 4 uur zou komen werken in de toekomst. Hierover heb ik gezegd dat ik dat per definitie niet wil. Al vanaf 2005 werk ik de ene week 3 dagen en de andere 2 dagen. Dat is een bewuste keus geweest. Als ik nu op 16 uur wil komen, zal ik logischerwijs mijn uren moeten verdelen over 3 dagen. Mijn idee daarbij is 3 gelijke dagen, dus 5 uur en 20 minuten. Als dit zo lukt, doe ik naar mijn gevoel al water bij de wijn, want als ik heel eerlijk ben zou ik het eigenlijk het liefst houden zoals het nu is; ene week 2 dagdelen en andere week 3 dagdelen, maar dat gaat gewoon energietechnisch niet lukken. Ik zou dan te veel uren moeten maken op 1 dag. Ik merk nu vanaf ongeveer half oktober dat 4 uur werken prima gaat. Ik merk dat ik ook een uitloop naar 4,5 uur meestal wel trek. Vanaf december is het mij nu 2 x gelukt om 5 uurtjes te werken. Afgelopen week bijvoorbeeld ook 1x,  maar heb daarna ‘s middags wel moeten slapen toen ik thuis was. Dat ik dat soms moet, heb ik intussen wel geaccepteerd. Ik had voor mijn werkgever een mooi plannetje bedacht hoe ik zelf denk mijn uren op te bouwen tot 16 uur in mei. Op zich zou het nog steeds mooi zijn als het me lukt, maar de laatste tijd zit ook wel vaak in mijn koppie ‘moet ik op mijn werk wel tot ‘t gaatje gaan?’ Zou het misschien zelfs niet beter zijn om mijn contract nog verder naar beneden te stellen. Bijvoorbeeld op 3 x 4,5 uur = 13,5 uur?

Mijn (voorlopige) arbeidsongeschiktheid loopt tot februari 2020 met mogelijk een herkeuring in mei van dit jaar.

Ik vraag mij af hoe het verder komt. Kan mijn werkgever bv makkelijk van mij af na mei als ik idd 3 jaar ziek ben als ik toch die 16 uur niet ga redden? Gevoelsmatig zeg ik dat ‘t niet zomaar kan. Ik ben vanaf september 2017 aan het reïntegreren en vanaf januari ben ik nu voor 10 uur beter gemeld. Ik werk zoals ik hierboven heb beschreven. Nu kan het ook. Stel: ik red toch niet meer dan 3 x 4,5 uur, kunnen ze me dan zomaar ontslaan?

Is het eventueel slim zelf nu bv een oordeel te vragen van het UWV? Mijn bedrijfsarts heeft wel eens laten vallen dat hij verwacht dat ze zullen zeggen; ga maar 4 x 4 uur werken! Wat ik al zei; daar zit ik echt niet op te wachten. Niet omdat mijn werksituatie (de omgeving; er speelt van alles) verre van ideaal is, maar ook niet omdat ik ruimte wil over houden voor rust, leuke dingen met gezin etc en misschien zelfs in de toekomst weer meer vrijwilligerswerk.

Was is wijsheid in mijn situatie?

Ik lees graag van jullie…

Alvast bedankt!

Hoi Hascho,
naar aanleiding van je uitgebreide verhaal toch nog de volgende aanvullende vragen;

  1. Je contract van 20 uur is dat bij je werkgever waar je ziek bent uitgevallen en was je contract voordat je ziek werd ook al 20 uur?
  2. Verwacht je dat je met je arbeidsbeperking in de toekomst aan die gevraagde 16 uur te kunnen komen?
  3. Die drie dagen van 5 uur en 20 minuten, is dat realistisch haalbaar voor?

Ik hoor graag van je, ik zal dan ook proberen je zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vragen en  je overige vragen.

Met vriendelijke groet, John

 

Ja, die 20 uur is mijn contract van voordat ik ziek werd bij de werkgever waar ik nu nog steeds aan het reïntegreren ben…

Ik had idd de hoop dat ik aan die 16 uur kon komen! Alleen twijfel ik daar nu meer een meer aan of ik het überhaupt    red. Mijn werkgever geeft me de tijd tot a.s. mei omdat ik dan 3 jaar ziek ben. Mijn WIA uitkering loopt in 1e instantie tot februari 2020.

Nu merk ik dat ik 4,5 uur wel red. Ook dan is het soms noodzakelijk dat ik daarna even naar bed ga. Ik zeg soms omdat ik het ook echt wel eens red zonder. Die laatste 50 minuten om op 5 uur en 20 minuten uit te komen is misschien gewoon tol much. Ik heb een erfelijke hartziekte waarbij je mijn hart zou kunnen vergelijken met een gloeilamp in de categorie F. Alles kost mijn hart dus meer energie dan bij een gezond mens… 😬

Ik ben erg benieuwd naar je antwoorden. Alvast heel erg bedankt!

Beste John,

 

Ik zie nu pas dat ik verschillend heb ingelogd… 😬  Hascho en Hanneke Scholten-Giethoorn zijn dus 1 en dezelfde persoon. Ik zie graag jouw antwoorden tegemoet….

Hoi Hascho,
dank voor je reactie.

Toch nog een paar vragen nav je antwoorden

Uit je verhaal te lezen denk ik dat je werkgever eigen risico drager is, klopt dit?.
Is er bij het afkeuringspercentage van 62,5 % ook een uren beperking opgenomen dat je weet?
Is er wat betreft je gezondheidssituatie te verwachten dat dit gaat verbeteren?

Vriendelijke groet, John

 

ABC

Gegroet,

U stelt meerdere vragen en niet de gehele situatie is mij duidelijk, ik herhaal uw vragen zoals ik deze heb begrepen.

Kan de werkgever mij ontslaan als ik niet 16 uur werk?

De werkgever kan een ontslag vergunning bij het UWV aanvragen op basis van uw langdurige arbeidsongeschiktheid. De werkgever moet hierbij in uw geval dan wel aantonen dat uw functie niet met minder dan 20 uur of in uw geval 16 uur uitgevoerd kan worden. Ook moet de werkgever aantonen dat er geen andere functies binnen het bedrijf geschikt zijn voor u. Via de onderstaande links kunt u zelf hierover meer lezen.

https://www.uwv.nl/werkgevers/Images/handleiding-ontslagaanvraag-wegens-langdurige-arbeidsongeschiktheid.pdf

https://www.uwv.nl/werkgevers/Images/tekst-toelichting-aanvraag-ontslagvergunning-wegens-langdurige-arbeidsongeschiktheid.pdf

U wilt de ene week 3 dagen en de andere week 2 dagen werken, zoals u altijd gewend bent.

De standaard regels van het UWV is dat er wordt aangegeven hoeveel uur u per dag kunt werken. U kunt dit aantal uren vijf dagen per week werken. Indien u volgens de beschikking van het UWV 40 uur per week kunt werken dan kunt u volgens het UWV 5 dagen van 8 uur werken. Indien u volgens de beschikking van het UWV 20 uur per week kunt werken dan kunt u volgens het UWV 5 dagen van 4 uur werken. Het UWV kan een uitzondering maken op de standaard en dan staat dit expliciet in uw beschikking vermeld. U kunt uw stukken van het UWV hierop nalezen.

U wilt uw contract zelf bijstellen naar 13,5 uur.

Deze gedachte kan ik eerlijk gezegd niet begrijpen daar u ook aangeeft dat uw werkgever voor u een uitzondering maakt qua uren voor uw functie. Met 13,5 uur kunt u toch niet de eigen functie blijven uitvoeren? Zo wie zo zou ik nimmer zonder een jurist te raadplegen het contract zelf bij te stellen naar 13,5 uur daar u ook een uitkering heeft van het UWV. Zoiets kan gevolgen hebben voor uw uitkering.

Is het verstandig om een oordeel van het UWV aan te vragen?

Het is mij onduidelijk waarover u een DO van het UWV wilt aanvragen. Wat ik zo lees werkt uw werkgever mee aan de re-integratie. Geschiktheid voor eigen werk valt af omdat u een WGA uitkering heeft. Kunt u hierover meer uitleg geven wat u hiermee wilt bereiken en wat voor oordeel u zou willen aanvragen? Zelf heb ik altijd de stelling ik weet wat ik heb en ik weet niet wat ik krijg als het om het UWV gaat.

Mvg ABC

 

 

 

 

Beste John,

Mijn werkgever is geen eigen risico drager. In de beschikking van vorig jaar stond dat ik geschikt was voor 10 uur per week. Eigenlijk 2 uur per dag, maar omdat ik op dat moment al 3×3 uur en 2×3 uur werkte, hebben we in gezamenlijk overleg besloten dat ik voor die gemiddeld 7,5 uur per week betaald zou krijgen door mijn werkgever. Voor het overige deel ontvang ik een aanvulling vanuit het UWV. De arbeidsdeskundige van het UWV heeft zelfs toen nog contact gehad met mijn leidinggevende of ze mij die 7,5 uur duurzaam konden aanbieden. Mijn leidinggevende heeft daar toen bevestigend op geantwoord. Destijds was de verwachting van de keuringsarts dat ik qua energieniveau wel verbetering zou kunnen verwachten. Wel heeft mijn cardioloog na de beschikking een brief verzonden waarop zij aangeeft geen significante verbetering te verwachten in mijn gezondheidssituatie. De praktijk wijst nu uit dat het me toch gelukt is enigszins uit te breiden aangezien ik nu op 3×4 en 2×4 uur werken per week zit (met dus wel al uitloop naar 4,5 uur per keer). Ik heb zelf ook contact gelegd met het UWV of ik überhaupt mocht gaan proberen nog meer uren te gaan werken. De arbeidsdeskundige heeft toen aangegeven dat dat toegestaan is omdat het oordeel van de keuringsarts mei vorig jaar een momentopname was…

Beste heer of mevrouw ABC,

Ook dank voor uw reactie…

Een vraag was idd of mijn werkgever me kan ontslaan na 3 jaar ziekte, maar intussen ben ik er wel van overtuigd dat dat niet zomaar zal gaan. Zeker omdat ik al die tijd wel gewoon werkzaam ben geweest, ook al is het voor minder uur dan door hun gewenst.

Ik heb in principe idd kunnen overleggen dat ze voor mij een uitzondering willen maken en dat ze daarom uiteindelijk mijn contract naar beneden willen bijstellen naar 16 uur. De afspraak was wel dat ik nog wel zou moeten laten zien dat ik idd die uren zou halen. Ik merk dat het me minder makkelijk af gaat, dan vooraf gedacht. Op dit moment doe ik gewoon werk in mijn eigen functie. Ze willen het liefst dat ik op 16 uur uit ga komen, maar stel dat ik het toch niet ga redden. Ik weet nu wel dat ik iig die 13,5 uur kan redden…

Waar ik eventueel een deskundigenoordeel over zou willen is wat wijsheid is in mijn situatie? Ik wil weten of ik eventueel zelf mijn contract naar beneden zou kunnen laten bijstellen of dat ik dat juist niet moet doen en dus eerst de keuringsarts van het UWV iets moet laten vinden over mijn situatie? Ook vraag ik mij af hoe het zit met de toekomst? Nu red ik het om te werken voor iig een x aantal uren, maar stel dat mijn situatie toch nog verslechterd. Mijn hartprobleem hou ik en ik weet niet hoe de toekomst zal gaan. Ik zou nu eventueel mijn contract naar beneden willen laten bijstellen, maar dit doe ik uiteraard puur om mijn medische situatie, niet omdat ik dat wel makkelijk & fijn vind. Mijn WIA loopt nu tot februari 2020. Als ik mijn contract laat bijstellen ga ik dan automatisch uit de WIA of  ben ik dan te kort door de bocht? Ik vraag me gewoon af wat mijn rechten en plichten zijn. Al deze dingen zouden aan bod kunnen komen tijdens zo’n deskundigenoordeel had ik gedacht. Maar misschien zit ik daarmee ook wel fout?

In ieder geval zijn dat zoal punten waarover ik nadenk momenteel…

Is het zo een beetje duidelijke voor u?

Ik lees het wel…

Fijn stukje avond nog!

Hartelijke groet,

Hanneke

ABC

Gegroet,

DO aanvragen

Een DO is niet bindend en is geen advies en kijkt terug in de tijd, kijkt naar hetgeen wat al heeft plaats gevonden. Wat ik lees is dat u antwoorden zoekt voor de toekomst. Daarnaast kan een DO alleen voor bepaalde situaties aangevraagd worden zie

https://samenveerkrachtig.nl/forum/topic/hoe-en-wat-na-3-jaar-ziekte/

Op eigen initiatief het aantal uren verminderen

Ik heb geleerd om nooit op eigen initiatief het aantal uren te verminderen tijdens de WIA periode.  Laat het initiatief aan de werkgever over, is wat ik hierover altijd geleerd hebt. U mag niet het UWV, ofwel de overheid, benadelen is de gedachte erachter. Een jurist benaderen blijft mijn advies U kunt via internet kijken welke gratis mogelijkheden er in uw woonplaats zijn, bv het juridisch loket.

Andere gedachte mijnerzijds

Zoals ik het lees, bent u met de toekomst bezig terwijl het tegelijkertijd niet duidelijk is wat de werkgever in de toekomst wilt doen. Een andere mogelijkheid is wellicht niet langer afwachten en juist nu al de werkgever vragen wat zij willen gaan doen als u niet tot 16 uur werken komt. U krijgt dan duidelijkheid ook al is dat mogelijk niet fijn om te horen. Het biedt u dan wel de mogelijkheid en de tijd om te handelen als het een onprettige uitslag is. Daarnaast kan het ook een goede uitslag zijn die u rust geeft.

Mvg ABC

 

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.